"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το «ελεύθερο» κράτος

Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ

Τo 1960, σε ομιλία του προς το αμερικανικό Κογκρέσο, ο Τζ. Φ. Κένεντι εξέφραζε μια ενδιαφέρουσα άποψη γύρω από την οικονομία των ΗΠΑ, λέγοντας πως «αν μια ελεύθερη χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολλούς που είναι φτωχοί, τότε αδυνατεί να σώσει τους λίγους πλούσιούς της». Ο (απόλυτα) Δημοκρατικός Αμερικανός πολιτικός έδειχνε με τα λόγια αυτά τις ξεκάθαρες προθέσεις του στην κοινωνική πολιτική που ήθελε να χαράξει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΓΝΩΡΙΖΕ πως η ανάπτυξη της οικονομίας κάνει πλουσιότερους τους έχοντες, ενώ δίνει περισσότερες ευκαιρίες σε αυτούς που είναι αποφασισμένοι να… αναπτυχθούν. Ο υγιής ανταγωνισμός ανοίγει πόρτες, που μπορεί για χρόνια να ήταν κλειστές. Με μότο την «economic development» (οικονομική ανάπτυξη), οποιαδήποτε χώρα μπορεί να αναπτυχθεί, αρκεί να μη μένει στα λόγια. Να μην «ψαλιδίζονται» οι προσπάθειες της βάσης. Το όραμα της εξέλιξης να είναι ευδιάκριτο, η ψυχολογία του λαού να βρίσκεται πάντα σε υψηλό επίπεδο, ώστε η αγορά όχι απλά να κινείται, αλλά να τρέχει. Οι παραπάνω «προδιαγραφές» επιβάλλονται μόνο με γενναίες πράξεις από αυτούς που (μπορούν να) ελέγχουν την οικονομία.

ΑΝ ΑΥΤΟΙ δεν έχουν την τόλμη και δεν «βλέπουν μακριά», τότε κανένα ελεύθερο κράτος δεν θα μπορέσει να βοηθήσει πραγματικά τους πολλούς (φτωχούς). Εκτός κι αν δεν είναι ελεύθερο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: