"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ξεγελασμένα βρέφη


Mια μικρή αλλά όχι ασήμαντη είδηση, που παρουσιάστηκε σε όλα τα τηλεοπτικά δελτία της τελευταίας ημέρας του 2010, αφορούσε τις βιαστικές μέλλουσες μητέρες στην Ισπανία, που παρακαλούσαν τους μαιευτήρες τους να τις ξεγεννήσουν μια ώρα αρχύτερα, πριν από τη στροφή της δεκαετίας, προτού το μεγάλο πανευρωπαϊκό ρολόι των περικοπών χτυπήσει μεσάνυχτα.

Οχι επειδή οι αστρολόγοι είπαν ότι το 2010 ήταν πιο τυχερή χρονιά σε σχέση με τη νέα, αλλά γιατί από 1-1-2011 καταργήθηκε το επίδομα γέννησης, ύψους 2.500 ευρώ. Αυτό το μέτρο κοινωνικής πολιτικής είχε υιοθετηθεί από την κυβέρνηση Θαπατέρο, το 2007, ώστε να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα. Ετσι, ο Αη Βασίλης ασήμωσε όποιο μωράκι γεννήθηκε μέχρι τις 23.59, τοπική ώρα, της Παρασκευής. Ομως, όποιο μωρό ξεπρόβαλε στον μεγάλο άκαρδο κόσμο την ώρα μηδέν ανάμεσα στις δύο δεκαετίες έμεινε «άμοιρο», δεν το μοίραναν οι μοίρες με το «τσέκε μπεμπέ» (cheque bebe).

Επισήμως, οι Ισπανοί γυναικολόγοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη βιασύνη εκατοντάδων πελαργών να παραδώσουν τα βρέφη πριν φτάσει το 2011. Κάποιοι γιατροί βγήκαν στην ισπανική τηλεόραση για να προειδοποιήσουν τις κυοφορούσες κυρίες ότι ο τεχνητά πρόωρος τοκετός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του γεννημένου. Από την ευχή «γερό να ’ναι και ό, τι να ’ναι», φτάσαμε στο «γεννημένο το δύο δέκα να ’ναι και όπως να ’ναι».

Αν και δεν έχει δοθεί επίσημος αριθμός των εγκύων που ζήτησαν να γεννήσουν πρόωρα, το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε όλα τα μαιευτήρια της Ισπανίας, δεν είναι αποκύημα δημοσιογραφικής φαντασίας. Μάλιστα, στο Διαδίκτυο κυκλοφορούσαν συμβουλές για την επιτάχυνση του τοκετού, από μαντζούνια μέχρι ανεβοκατέβασμα σκαλιών...

Δεν ξέρουμε πόσα βρέφη γεννήθηκαν πριν της ώρας τους, δηλαδή όταν το θέλησε η μαμά τους και όχι η Μητέρα Φύση, όμως τα μωράκια αυτά φέρνουν στο νου μας τα ξεγελασμένα δέντρα του χειμώνα, που πετούν μάτια και βλαστάρια πριν έρθει η άνοιξη ή τα αποδημητικά πουλιά που, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δεν ξέρουν πότε φτάνει η ώρα για το μεγάλο ταξίδι πάνω από τη Μεσόγειο. Μόνο που τα πρόωρα βρέφη της Ισπανίας δεν τα ξεγέλασε το παρατεταμένο καλοκαίρι, αλλά το δελτίο θυέλλης για τους σκοτεινούς μήνες που έρχονται.

Ισως στο χρονικό της κρίσης των αρχών του 21ου αιώνα, που θα γραφτεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος, να αφιερωθεί μια παράγραφος για τα ξεγελασμένα μωράκια της Ιβηρικής Xερσονήσου, που κατοχύρωσαν επιδοματικό δικαίωμα και έμπηξαν την πρώτη τους κραυγή προτού εκπνεύσει η δεκαετία.

Θα μου πείτε, η μάνα του Κολοκοτρώνη γέννησε μόνη σε ένα χωράφι, κάτω από ένα δέντρο, χωρίς να περιμένει «τσέκε μπεμπέ», όμως ο γιος της της δόξασε την Ελλάδα. Ας μάθουν, λοιπόν, και οι Σπανιόλες να μεγαλώνουν παιδιά χωρίς τα δεκανίκια του κράτους, ας ξεχάσουν ό, τι μέχρι χθες θεωρούσαν αυτονόητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: