"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΟΣ: Δύο κυρίαρχα συνιστώντα κρατίδια», προτείνει ο Ντ. Έρογλου

Δύο κυρίαρχα συνιστώντα κρατίδια, αντί της μιας κυριαρχίας του ομοσπονδιακού κράτους, προτείνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου στις θέσεις του στο κεφάλαιο «διακυβέρνηση - διαμοιρασμός εξουσιών», τις οποίες κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την περασμένη βδομάδα.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις» θέση του Έρογλου είναι ότι «ενωμένη Κύπρος θα αποκτήσει κυριαρχία και μια διεθνή νομική προσωπικότητα (αλλά όχι μια και μόνη κυριαρχία)». Αλλά πιο σημαντικό, προστίθεται, είναι η θέση ότι «κυρίαρχα είναι τα συνιστώντα κρατίδια».

Ο Έρογλου προτείνει την περεταίρω διεύρυνση των δικαιωμάτων των εγγυητριών δυνάμεων και να τεθούν υπό την εγγύησή τους το σύνολο των εδαφών των συνιστώντων κρατιδίων. Επίσης, η τουρκοκυπριακή θέση είναι τα συνιστώντα κρατίδια να μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες με άλλα κράτη, χωρίς να τις μεταβιβάζουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σε περίπτωση διάλυσης της συμφωνίας, κανένα από τα συνιστώντα κρατίδια δεν θα εκπροσωπεί από μόνο του τη ''συνεργασία'', δηλαδή το ομοσπονδιακό κράτος, σύμφωνα με τις θέσεις του κ. Έρογλου. Εξάλλου, ο σύμβουλος του τουρκοκύπριου ηγέτη Κουντρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι για την τουρκοκυπριακή πλευρά η διατήρηση των άμεσων εγγυήσεων είναι «μια εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση».

Επίσης, εκφράζει την άποψη ότι αμέσως μετά τη συνάντηση στην Γενεύη θα πρέπει να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη για τη συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων.

Σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» της Κύπρου ο στενότερος συνεργάτης του κ. Έρογλου υποστηρίζει ότι, για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να δοκιμάσουμε νέες τακτικές, «διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε για τα επόμενα 40 χρόνια».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: