"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στην Πόλη για αγορές

Του Σταυρου Tζιμα

«Κυρίες και κύριοι σας καλωσορίζουμε στο ταξίδι για το προσκύνημα στην Πόλη των Πόλεων». Το διώροφο λεωφορείο με τους εξήντα εκδρομείς ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη για την Κωνσταντινούπολη, άγρια χαράματα. Είναι ένα από τα δεκάδες πούλμαν που μεταφέρουν στην Πόλη Ελληνες τουρίστες για προσκύνημα στα απομεινάρια του βυζαντινού πολιτισμού και για αγορές (εξαιρετικά... είδη απομιμήσεων) από τη φημισμένη αγορά Καπαλί Τσαρσί. Καθώς το λεωφορείο καταπίνει τα χιλιόμετρα προς τα σύνορα, η Στέλλα, έμπειρη ξεναγός, συμβουλεύει τους τουρίστες. «Προσοχή στο αλκοόλ. Σερβίρεται στα ξενοδοχεία για τους τουρίστες και είναι πανάκριβο. Αν σας πλασάρουν φτηνό αλκοολούχο σημαίνει ότι είναι μπόμπα. Οι άντρες να προσέχουν στους δρόμους τους Τούρκους που τους πλησιάζουν και τους προτείνουν συνεύρεση με γυναίκες. Μπορεί να είναι παγίδα…».

«Στο Καπαλί Τσαρσί πόση ώρα θα μείνουμε;», ρωτάει μια κυρία από τη γαλαρία. Η ξεναγός την προσγειώνει: 
«Πρέπει να σας πω πως είναι μύθος ότι η Κωνσταντινούπολη είναι φθηνή. Τώρα απομιμήσεις σε τσάντες, ρούχα, δερμάτινα, γιαλιά ηλίου κ. λπ. βρίσκεις παντού και στην Ελλάδα. Βρίσκει κανείς όμως πάμφθηνα άλλα πράγματα»
Οπως; «Εδώ έρχεται πολύς κόσμος για μεταμόσχευση μαλλιών που είναι μισή τιμή απ’ ό, τι στην Ελλάδα. Κοστίζει μόνο 1,40 ευρώ η τούφα με τις πέντε τρίχες. Η πιο φθηνή περούκα στην Ελλάδα με ψεύτικα μαλλιά είναι η πιο ακριβή με φυσικά μαλλιά στην Τουρκία.
 Ακόμα πολλοί Ευρωπαίοι, κυρίως Γερμανοί, πηγαίνουν στην Πόλη για να κάνουν επεμβάσεις με λέιζερ στα μάτια. Μια τέτοια επέμβαση είναι ενταγμένη σε τουριστικό πακέτο με αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και χειρουργείο στα 1.200 ευρώ, όταν στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 2.800. Αν τα βράδια δείτε στους δρόμους άνθρώπους να φοράνε μαύρα γυαλιά, να ξέρετε ότι είναι τουρίστες εγχειρισμένοι στα μάτια».

Στο δρόμο προς την Πόλη και πριν από την πόλη της Κεσσάνης πινακίδες στην ελληνική γλώσσα καλωσορίζουν τους εκδρομείς στην Τουρκία, ενώ πριν από τη Ραιδεστό το εστιατόριο με την ελληνικότατη επιγραφή «Κεμπάπ του Καρά Μουσταφά» καλεί τους Ελληνες να σκοτώσουν την πείνα τους. «Στην Κεσσάνη κάθε Σάββατο που γίνεται παζάρι καταφθάνουν εκατοντάδες Ελληνες από τη Βόρεια Ελλάδα και αγοράζουν έπιπλα και τρόφιμα.

Δεν ξέρουν μόνο στην Κεσσάνη ελληνικά. Στην περιοχή της διάσημης πλατείας Ταξίμ, όπου συνήθως καταλύουν τα ελληνικά τουριστικά γκρουπ, νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο Σύνταγμα ή στην Τσιμισκή. Οι μαγαζάτορες, οι πλανόδιοι, οι υπάλληλοι των ξενοδοχείων μιλούν ελληνικά, οι ονομασίες των προϊόντων στα καταστήματα αναγράφονται στην ελληνική, τις νύχτες στα κέντρα «οριεντάλ», που αποτελούν μέρος της τουριστικής ατραξιόν, οι Ελληνες μερακλώνουν με άσματα ελληνικά.

Ορίτζιναλ μαϊμού
Μη γελιέστε, δεν ακολουθούν όλοι το πρόγραμμα στα βυζαντινά μνημεία, πλην φυσικά της Αγίας Σοφίας. Πολλοί αποσκιρτούν από τα γκρουπ και τρυπώνουν στην αχανή, κλειστή αγορά του Καπαλί Τσαρσί, ελπίζοντας ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα με τη βαλίτσα γεμάτη φθηνά προϊόντα. Συνήθως απογοητεύονται, αφού οι τιμές για τις απομιμήσεις είναι ίδιες ή και υψηλότερες απ’ ό, τι στην Αθηνάς ή την Τσιμισκή. Οι πωλητές των 4.800 καταστημάτων (!) προσελκύουν πελάτες κραυγάζοντας «έλα Γιώργο, ορίστε Μαρία» ή «περάστε κυρία μου, εδώ είναι οι ορίτζιναλ μαϊμού…». Το παζάρι πλέον για την τιμή δεν δίνεται για το αν η τσάντα είναι «μαϊμού», αλλά αν είναι... ορίτζιναλ μαϊμού!

Ενα ταξίδι στην Πόλη όμως θα ήταν φαγητό χωρίς αλάτι αν δεν περιείχε και ολίγη από Ονούρ και Σεχραζάτ. Στο πλοίο με Ελληνες επισκέπτες που έκανε κρουαζιέρα στον Βόσπορο επικράτησε πανζουρλισμός όταν η ξεναγός ειδοποίησε ότι «το κόκκινο σπίτι που βλέπετε δεξιά σας είναι της μαμάς του Ονούρ» και στην Πρίγκιπο πολλοί έσπευσαν να δουν και να θαυμάσουν τη βίλα της Λάμια και του Κενάν. «Να ’ναι καλά τα σίριαλ που ανέβασαν τη δουλειά μας…», καταλήγει η ξεναγός μας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: