"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο χάρτης των «λαθραίων»

Στον εφιαλτικό αριθμό των μισού εκατομμυρίου ψυχών ανεβάζει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Αν και πιστεύεται ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος, ακόμη και τα επίσημα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά, καθώς σύμφωνα με έρευνα του ευρωπαϊκού προγράμματος Clandestino, πριν από δύο χρόνια οι παράνομοι αλλοδαποί στη χώρα μας ήσαν 280.000. Μπορούμε δηλαδή να μιλούμε για αύξηση της τάξης του 60%.

Στην μελέτη του, ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θ. Μαρούκης χαρτογραφεί την παράνομη μετανάστευση στη χώρα μας κατά ομάδες χωρών προέλευσης, χρονική περίοδο εμφάνισής τους στην Ελλάδα και απασχόλησής τους.

Στην πρώτη ομάδα ανήκουν οι καταγόμενοι από την Αλβανία, Πακιστάν, Γεωργία και Μπαγκλαντές.. Οι μη νόμιμοι Αλβανοί απασχολούνται στους ίδιους τομείς με τους νόμιμους ομοεθνείς τους και αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. Μεταξύ των νόμιμων μεταναστών, μεγάλος αριθμός έχει απωλέσει τη νομιμότητα, εξαιτίας της ανεργίας και έχει εξαναγκασθεί να επιστρέψει στις χώρες προέλευσης. Μεγάλος αριθμός μη νομίμων, επιστρέφει στην Αλβανία και εισέρχεται παράνομα στην Ελλάδα, μόνο για βραχύχρονη, εποχιακή εργασία. Καθώς η οικοδομή έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, οι Αλβανοί αναγκάζονται να αποχωρήσουν από τις κατασκευές, «παραδοσιακό» τομέα ενασχόλησής τους στην Ελλάδα, και κύριος τομέας απασχόλησης γίνεται, πλέον, για πολλούς ο αγροτικός τομέας.

Οι μη νόμιμοι Πακιστανοί απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, «παραδοσιακό» τομέα ενασχόλησης των ομοεθνών τους. Τα φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσής τους, έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεροκάματο των μη νομίμων Πακιστανών, από 25-30 ευρώ πέρσι, στον αγροτικό τομέα, έχει πέσει στα 6-15 ευρώ.

Οι Μπαγκλαντεσιανοί επιβιώνουν μεταξύ αγρών, πώλησης μικρο-αντικειμένων στο δρόμο και επαιτείας στα φανάρια. Ο κ. Μαρούκης δεν εντόπισε φαινόμενα εκμετάλλευσής τους από κυκλώματα.

Τη δεύτερη ομάδα αλλοδαπών αποτελούν οι «νεοσυσταθείσες» κοινότητες Αφγανών, Σομαλών, Αλγερινών, Μαροκινών και προερχομένων από κράτη της δυτικής και υποσαχάριας Αφρικής. Προσδοκία τους είναι να φύγουν προς άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης. Εργάζονται περιστασιακά, είτε στην επαρχία βγάζοντας ελάχιστα χρήματα είτε στην Αθήνα, πηγαίνοντας στις πιάτσες όπου προσφέρουν χειρονακτική εργασία σε τιμή ευκαιρίας. Ζουν με δανεικά από φίλους, με πίστωση από μικρομάγαζα άλλων αλλοδαπών ή από συγγενείς που στέλνουν χρήματα από το εξωτερικό. Κάποιοι ασχολούνται με το υπαίθριο μικρο-εμπόριο, με βασική πελατεία άλλους μετανάστες.

Χθες κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντή για την λαθρομετανάστευση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής ξεκαθάρισε ότι «όσοι δεν έχουν άσυλο δεν θα μπαίνουν στη χώρα, θα φεύγουν αμέσως», ενώ χαρακτήρισε τον ρόλο του φράχτη στον Έβρο «καθαρά συμβολικό».

«Ο φράχτης ως φράχτης πέραν των αποτελεσμάτων που θα έχει, έχει έναν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Είναι ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα δεν προσφέρεται ούτε ως Γη της επαγγελίας, ούτε ως πύλη για την ΕΕ», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ αναγνώρισε ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του φράχτη είναι ένα βήμα που δεν τόλμησαν να κάνουν προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ανακοινώθηκε με αρκετή καθυστέρηση, όταν έχουν εισέλθει ήδη 2 εκ. λαθρομετανάστες στη χώρα.

«Περισσότερο από το συμβολισμό, με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα», συνέχισε, ενώ κατέθεσε σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου όπως η επέκταση του φράχτη στο μεγαλύτερο μέρος των συνόρων, η αύξηση του αριθμού των συνοριοφυλάκων, η επανεξέταση των κανόνων εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων, η παράταση παραμονής της Frontex, η επαναδιαπραγμάτευση του αριθμού των εισερχομένων στην Τουρκία, αλλά και η ανασύνταξη του σχετικούνομοθετικού πλαισίου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε ότι τόσο οι ένοπλες δυνάμεις, όσο και οι δυνάμεις της Frontex έχουν καθαρά επικουρικό ρόλο και ότι την απόλυτη ευθύνη για το θέμα έχει η Αστυνομία και το Λιμενικό.

Διευκρίνισε επίσης ότι ο φράχτης αφορά τα 12,5 χλμ του χερσαίου εδάφους και ότι επειδή η οριογραμμή φτάνει στο μέσον του ποταμού δεν μπορούν να δημιουργηθούν εμπόδια μέσα σε αυτόν, όπου όμως θα επιχειρούν δυνάμεις με πλωτά μέσα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: