"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εις άγραν διμερών αναγνωρίσεων η ΠΓΔΜ

Της Δωρας Aντωνιου

«Μικρό κράτος θέτει στη διάθεση άλλων κρατών την ψήφο του στα όργανα του ΟΗΕ, για πάσης φύσεως θέματα. Σε αντάλλαγμα, ζητά αναγνώριση συνταγματικής ονομασίας. Δεσμεύσεις που έχουμε ήδη αναλάβει έναντι διεθνών οργανισμών -π.χ. Ε.Ε.- δεν αποτελούν πρόβλημα». Αυτή είναι η τακτική που έχει υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, που επιδίδεται εις άγραν διμερών αναγνωρίσεων της συνταγματικής ονομασίας, έχοντας πάντοτε κατά νουν την προσφυγή στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, με αίτημα την αναγνώριση από τον διεθνή οργανισμό της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Οι πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα αναφέρουν ότι οι διπλωματικές αρχές των Σκοπίων έχουν επιδοθεί σε συστηματική αναζήτηση επίμαχων αιτημάτων που υποβάλλονται ως ψηφίσματα προς έγκριση από διάφορα κράτη και υπόσχονται ότι, εφόσον το ενδιαφερόμενο κράτος αναγνωρίσει τη συνταγματική ονομασία, θα υποστηρίξουν τα ψηφίσματα αυτά.

Τα πρώτα δείγματα αυτής της τακτικής έχουν φανεί. Λίγο μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τη Συρία, τα Σκόπια άλλαξαν τη θέση τους σε ψήφισμα που έφερε η Συρία στον ΟΗΕ, με το οποίο ζητούσε την καταδίκη του Ισραήλ για τα Υψώματα του Γκολάν. Η ισραηλινή αντίδραση υπήρξε έντονη. Πριν από λίγες ημέρες, την αναγνώριση από τη Βολιβία ακολούθησε υποστήριξη των Σκοπίων της βολιβιανής εκστρατείας για απελευθέρωση της χρήσης φύλλων κόκας, που προκάλεσε την έκπληξη και αντίδραση της Ουάσιγκτον. Οσον αφορά την Ε.Ε., παρακολουθεί στενά τις ενέργειες των Σκοπίων, που αντιβαίνουν στη δέσμευση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών ότι, στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής, θα συντάσσονται με τις θέσεις που υιοθετούν απέναντι σε τέτοια ζητήματα οι Βρυξέλλες.

Η Αθήνα βλέπει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης των Σκοπίων δεν καλλιεργούν θετικό κλίμα ενόψει της συνάντησης που έχει συγκαλέσει για τις 9 Φεβρουαρίου ο ειδικός μεσολαβητής για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η σκοπιανή πλευρά αναμένει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή που έχει καταθέσει εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση των όρων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και μετά θα αποφασίσει πώς θα κινηθεί. Οι δημόσιες ακροάσεις των δύο πλευρών στη Χάγη θα αρχίσουν στις 21 Μαρτίου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: