"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ: Καταργήθηκε η θανατική ποινή στο Ιλινόι

Στο δημοκρατικό κυβερνήτη του Ιλινόι, Πατ Κουίν, για να υπογραφεί, έχει σταλεί η απόφαση για την κατάργηση της θανατικής ποινής την οποία πήρε η γερουσία της πολιτείας, της πρώτης που προχωρά σε ένα τέτοιο μέτρο μετά από το 2009.

Της απόφασης της γερουσίας --η οποία ελήφθη με 32 ψήφους υπέρ έναντι 25 κατά--, είχε προηγηθεί η σχετική απόφαση και της Βουλής των Αντιπροσώπων της πολιτείας, η οποία δεν έχει προβεί σε καμία εκτέλεση για περισσότερο από 10 χρόνια, και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2000, που ο τότε ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, Τζορτζ Ράιαν, αποφάσισε να διακοπούν μετά από σειρά εκτελέσεων ατόμων που αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν αθώοι.

«Είχαμε περισσότερους από 20 αθώους προς εκτέλεση», είπε ο Τζέρεμι Σρέντερ, εκτελεστικός διευθυντής της «Συμμαχίας του Ιλινόι κατά της Θανατικής Ποινής», ο οποίος προσέθεσε ότι «είναι καιρός να γίνει κάτι με το μορατόριουμ και μάλιστα το σωστό».

Δεκαπέντε πολιτείες και η Περιοχή της Κολούμπια δεν επιβάλλουν τη θανατική ποινή. Το 2009, το Νέο Μεξικό ήταν η τελευταία πολιτεία που κατάργησε αυτήν την πρακτική ενώ η τελευταία εκτέλεση στο Ιλινόι ήταν το 1999. Ο αριθμός των εκτελέσεων στις ΗΠΑ πέρυσι έπεσε κατά 12%, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη θανατική ποινή.

Σε κάποιες πολιτείες, ανάμεσα στις οποίες το Κολοράντο και το Κάνσας, έχει εισαχθεί νομοθεσία για κατάργηση της θανατικής ποινής, όμως άλλες εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν.

Στην Οκλαχόμα εκτελέστηκε χθες ο 38χρονος Τζέφρι Ντέιβιντ Μάθιους, ο οποίος είχε καταδικαστεί για φόνο αλλά η εκτέλεση του είχε αναβληθεί πολλές φορές μετά από την αντιπαράθεση για την ουσία που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στη θανατηφόρα ένεση.

«Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να γίνουμε μέρος του πολιτισμένου κόσμου και να δώσουμε τέλος στην πρακτική να καταδικάζουμε κάποιον σε θάνατο, ρισκάροντας το ενδεχόμενο να είναι αθώος», είπε ο γερουσιαστής της πολιτείας, Κουάμε Ραούλ, εκ των βασικών υποστηρικτών της κατάργησης της θανατικής ποινής.

Η εκπρόσωπος του κυβερνήτη είπε ότι ο Κουίν, ο οποίος έχει πει ότι υποστηρίζει τη θανατική ποινή για τα χειρότερα εγκλήματα, σχεδιάζει να αναθεωρήσει την νομοθεσία, μόλις φθάσει στο γραφείο του η απόφαση. Ο κυβερνήτης έχει πει ότι είναι σημαντικό να μην εκτελούνται αθώοι και ότι θα διατηρήσει την αναστολή σε ισχύ.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: