Επιστροφή στο μάρκο θέλει το 56% των Γερμανών
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Η πλειονότητα των Γερμανών ζητεί την επιστροφή στο μάρκο, αποκαλύπτει δημοσκόπηση που δημοσιεύει η μεγάλη οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».
Στην ίδια εφημερίδα, γνωστοί Γερμανοί οικονομολόγοι εκφράζουν την άποψη ότι στο μέλλον θα είναι αναπόφευκτη η διάσπαση του ευρώ, ενώ προτείνεται ακόμη και η «Καρολίνεια Νομισματική Ενωση», όπως συνέβη δηλαδή το 1871, όταν Γερμανία και Γαλλία απέκτησαν κοινό νόμισμα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Εμνιτ, για λογαριασμό της οικονομικής «Χάντελσμπλατ», το 56% των Γερμανών πολιτών θέλουν η χώρα να επιστρέψει στο μάρκο, ενώ το 43% προτιμούν το ευρώ. Τα ποσοστά αυτά ήταν ακριβώς αντίστροφα πριν από καιρό, ωστόσο φαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες η διάθεση της κοινής γνώμης μεταστράφηκε υπέρ του γερμανικού μάρκου.
Στοιχεία της εφημερίδας δείχνουν ότι οι Γερμανοί προτιμούν το μάρκο, καθώς ακόμη και δώδεκα χρόνια μετά την καθιέρωση του ευρώ, 6,9 δισ. μάρκα βρίσκονται στην κατοχή νοικοκυριών της χώρας.
Ο Στέφαν Χίνμπουργκ, καθηγητής Οικονομικών, δηλώνει: «Είναι καιρός να τραβήξουμε μια γραμμή και να επιστρέψουμε στο μάρκο».
Αντίθετα, ο Μάνφρεντ Νόιμαν, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βόνης, εκτιμά ότι: «Θα ήταν τρέλα να επιστρέψουμε στο μάρκο. Οι αγορές θα υπερτιμήσουν αμέσως το νόμισμα αυτό, με αποτέλεσμα την πτώση των γερμανικών εξαγωγών. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα πρέπει μερικά μέλη της ευρωζώνης προσωρινά να αποχωρήσουν από αυτήν και το ευρώ να περιοριστεί στα ισχυρά του μέλη».
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τούμπιγκεν, Γιόακιμ Σταρμπάτι, προτείνει την «Καρολίνεια Νομισματική Ενωση, όπως το 1871, όταν Γαλλία και Γερμανία απέκτησαν κοινό νόμισμα. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει ένα πολύ ισχυρό ευρώ, με ισχυρά μέλη».
Ο Σταρμπάτι είναι ο πιο γνωστός πολέμιος του ευρώ στη Γερμανία και το 1998 προσπάθησε με προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει την ένταξη της Γερμανίας στην ευρωζώνη.
Ο Σταρμπάτι πιστεύει ότι «θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα δεύτερης κατηγορίας ευρώ για τις υπόλοιπες χώρες. Σε μια τέτοια κατάσταση αρχικά θα υπάρξουν προβλήματα, τα οποία όμως θα μπορέσουν να ξεπεραστούν».
Ο ίδιος αμφιβάλλει για το ότι τα πακέτα βοήθειας προς Ελλάδα και Ιρλανδία θα αποδειχθούν αποτελεσματικά και προσθέτει ότι: «Οι χώρες αυτές πληρώνουν πολύ μεγάλο τίμημα, που δεν πρόκειται να οδηγήσει στους επιδιωκόμενους στόχους».
Ο επίσης οικονομολόγος καθηγητής Βίλχελμ Νόλινγκ δηλώνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια «βόρεια ευρωζώνη, την οποία και θα αποτελούν η Γερμανία, η Γαλλία, οι χώρες της Μπενελούξ, η Αυστρία και η Φινλανδία. Οι χώρες αυτές -συνεχίζει ο καθηγητής- ταιριάζουν μεταξύ τους» και καταλήγει: «Οι υπόλοιπες χώρες να επιστρέψουν στα εθνικά νομίσματά τους. Αυτό θα τους επιτρέψει να έχουν και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΡΜΑΝΙΑ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου