"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στα 222 δισ. δολ. το παγκόσμιο κόστος φυσικών καταστροφών

Του Κοσμά Ζακυνθινού

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι ρυθμοί αύξησης των φυσικών καταστροφών το 2010, επιβαρύνοντας στο μέγιστο το περιβάλλον αλλά και τα ταμεία της παγκόσμιας ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Ο απολογισμός των νεκρών ήταν ο υψηλότερος από το 1976, καθώς 260.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές το 2010 έναντι 15.000 το 2009, ενώ η παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία δαπάνησε 36 δισ. δολάρια λόγω καταστροφών φέτος, ποσό αυξημένο κατά 34% από το 2009.

Σύμφωνα με έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας Swiss Re, το μεγαλύτερο μέρος των θυμάτων οφείλεται στον σαρωτικό σεισμό της Αϊτής τον Ιανουάριο, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 220.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την ασφαλιστική. Επιπλέον 15.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κύμα καύσωνα και τις πυρκαγιές στη Ρωσία, ενώ οι θερινές πλημμύρες σε Κίνα και Πακιστάν στοίχισαν 6.225 ανθρώπινες απώλειες. 

Οι οικονομικές ζημιές σε παγκόσμιο επίπεδο από φυσικές καταστροφές και καταστροφές που προκλήθηκαν από δυστυχήματα για τα οποία ευθύνονται άνθρωποι ανήλθαν σε 222 δισ. δολάρια το 2010, ποσό υπερτριπλάσιο από τα 63 δισ. δολάρια του 2009. 

Το Φεβρουάριο σεισμός 8,8 βαθμών στοίχισε τη ζωή 800 ανθρώπων στη Χιλή, σεισμός 7,1 βαθμών οδήγησε στο θάνατο 3.000 ανθρώπους και άφησε 100.000 άστεγους στη Γιουσού στην επαρχία Τσίνγκαϊ της Κίνας τον Απρίλιο, ενώ πάνω από 500 ήταν οι νεκροί μετά από σεισμό 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τσουνάμι στα νησιά Μενταουάι στις δυτικές ακτές της Σουμάτρας στην Ινδονησία. Το Νοέμβριο εξερράγη το ηφαίστειο στο Όρος Μεράπι της Ιάβας στην Ινδονησία, στοιχίζοντας τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων.


Οι καταστροφές αποκάλυψαν μεγάλες διαφορές στην οργάνωση των συστημάτων ασφάλισης στις χώρες που επλήγησαν και το πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετώπισαν τις οικονομικές συνέπειες των καταστροφών, όπως υπογραμμίζει η Swiss Re. «Αν και τα περισσότερα από τα δαπανηρότερα γεγονότα που προκάλεσαν οι σεισμοί στην Κίνα και στη Νέα Ζηλανδία και η χειμερινή κακοκαιρία στην Ευρώπη καλύπτονταν με ασφαλιστικές συμβάσεις, γεγονότα όπως ο σεισμός στην Αϊτή και οι πλημμύρες στην Ασία ελάχιστη ασφαλιστική κάλυψη είχαν, εάν είχαν κάποια», υπογράμμιζε ο Τόμας Χες, επικεφαλής των οικονομολόγων της εταιρείας.

Η ακριβότερη καταστροφή
Η πιο «ακριβή» καταστροφή ήταν ο σεισμός του Φεβρουαρίου στη Χιλή, ο οποίος κόστισε στην ασφαλιστική βιομηχανία 8 δισ. δολάρια, κατά προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Ο σεισμός της Νέας Ζηλανδίας στοίχισε 2,7 δισ. δολάρια στις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ στη Δυτική Ευρώπη η κακοκαιρία στοίχισε στις ασφαλιστικές εταιρείες απώλειες 2,8 δισ. δολάρια.

Η οικονομική ζημιά είναι πολύ δυσκολότερο να μετρηθεί σε γεγονότα, όπως η έκρηξη του ηφαιστείου κοντά στον παγετώνα Εϊγιαφγιαλαγιόκουκ στην Ισλανδία, που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις αερομεταφορές στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη επί εβδομάδες, αλλά όπως και η διαρροή πετρελαίου μετά την έκρηξη σε εξέδρα της BP Plc τον Απρίλιο - που ήταν η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Η διαρροή σταμάτησε μόλις τον Ιούλιο και το κοίτασμα σφραγίστηκε το Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, Παγκόσμια Τράπεζα και Ηνωμένα Έθνη σε έκθεσή τους ανέφεραν ότι το 2100 ακόμα και χωρίς να υπολογίζονται οι συνέπειες από τις κλιματικές αλλαγές οι ζημιές από φυσικές καταστροφές ενδέχεται να τριπλασιαστούν φθάνοντας σε χρηματική αξία τα 185 δισ. δολάρια ετησίως.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσει το ποσό από 28 ως 68 δισ. δολάρια μόνο στην περίπτωση που αυξηθούν οι τροπικοί κυκλώνες, κατά την έκθεση, που τιτλοφορείται Natural Hazards, UnNatural Disasters: The Economics of Effective Prevention.

Πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι επιστήμονες
Οι επιστήμονες για να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες που προκαλούν τις φυσικές καταστροφές, πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με πολυδιάστατο και σφαιρικό τρόπο. Οι κύριες μέθοδοι για την μελέτη του προβλήματος είναι:

1. Βασική έρευνα: Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν πως δημιουργούνται τα ακραία φυσικά φαινόμενα. Για να επιτύχουν αυτό, μελετούν τους παράγοντες που προκαλούν τις φυσικές καταστροφές και δημιουργούν ένα μοντέλο της όλης διαδικασίας δημιουργίας μιας καταστροφής. Ο σκοπός είναι ο έλεγχος της εφαρμοσιμότητας διάφορων λύσεων σε αληθινές καταστάσεις.

2. Εφαρμοσμένη έρευνα: Η εφαρμοσμένη έρευνα ενσωματώνει τα αποτελέσματα της βασικής έρευνας στην καθημερινή ζωή. Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους και μεθόδους που θα τους βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουν την επιστημονική γνώση για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης των φυσικών καταστροφών.

3. Αλληλεπίδραση μεταξύ κινδύνων: Τις περισσότερες φορές οι φυσικοί κίνδυνοι και καταστροφές συνδυάζονται μεταξύ τους, δηλαδή μία φυσική καταστροφή συνοδεύεται από μία άλλη. Για παράδειγμα, μία ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να προκαλέσει μία σημαντική σεισμική δόνηση ή ακόμη και ένα τσουνάμι, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν άλλες καταστροφές όπως φωτιές, πλημμύρες ή κατολισθήσεις.

Από 28 ως 68 δισ. δολάρια μπορεί να αυξήσει το ποσό της κλιματικής αλλαγής μόνο στην περίπτωση που αυξηθούν οι τροπικοί κυκλώνες

260 χιλ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2010 από φυσικές καταστροφές έναντι 15.000 το 2009.

Ο σεισμός 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στοίχισε τη ζωή 800 ανθρώπων στη Χιλή. Ο σεισμός 7,1 βαθμών οδήγησε στο θάνατο 3.000 ανθρώπους και άφησε 100.000 αστέγους στη Γιουσού.

2,8 δισ. δολ. απώλειες κατέγραψαν οι ασφαλιστικές εταιρείες από την κακοκαιρία στη Δυτική Ευρώπη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: