Θα λιμοκτονεί το 20% του πληθυσμού του πλανήτη έως το 2021
Του ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ
Ελλειμμα 14% στην παγκόσμια παραγωγή σίτου σε σχέση με τη ζήτηση, 11% στην παραγωγή ρυζιού και πλεόνασμα 5% στην παραγωγή σόγιας αναμένεται να καταγραφεί την προσεχή δεκαετία, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σίτισης του πληθυσμού. Μια νέα μελέτη που δημοσιοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Παγκόσμιο Οικολογικό Ταμείο και φέρει τον τίτλο «Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην παραγωγή τροφίμων: μία ματιά με ορίζοντα το 2020» προειδοποιεί για «επικίνδυνες» αντιδράσεις, καθώς οι αλλαγές κατανέμονται ανισομερώς στον πλανήτη.
Σύμφωνα με αυτή, στην Ευρώπη αναμένεται μείωση στις σοδειές έως και 10% στην περιοχή της Μεσογείου ενώ οι σοδειές σταριού προβλέπεται να αυξηθούν κατά περίπου 5% στις βορειοευρωπαϊκές χώρες. Οι σοβαρότερες επιπτώσεις θα απαντηθούν στην Αφρική, καθώς οι ασθενέστερες βροχοπτώσεις θα μειώσουν τις σοδειές έως και 50% σε ορισμένες χώρες. Λαμπρές προοπτικές διαγράφονται, όμως, για τον αιθιοπικό καφέ, λόγω του συνδυασμού της αύξησης της θερμοκρασίας και των αλλαγών στις βροχοπτώσεις.
Στην ασιατική ήπειρο, όπου η μεγαλύτερη απειλή είναι η λειψυδρία, αρνητικές θα είναι οι συνέπειες για την κεντρική και νότια Ασία ενώ ευεργετικές για την ανατολική και νοτιοανατολική Ασία. Στη βόρεια Αμερική, η μείωση των βροχοπτώσεων αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις δυτικές Πολιτείες στις ΗΠΑ, ενώ για τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική προβλέπεται μείωση 2,5% έως 5% στις σοδειές σίτου, ρυζιού, καλαμποκιού και σόγιας.
Αποτέλεσμα;
Ο αριθμός των ανθρώπων, που θα λιμοκτονούν μπορεί, μέσα σε μία δεκαετία, να βρεθεί στο 20% του πληθυσμού του πλανήτη, από το 14% που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η πείνα θα είναι ενδεχομένως πιο παρούσα στην καθημερινότητα, καθώς ένας στους πέντε συνανθρώπους θα πεινάει. Σήμερα, πεινάει ο ένας στους επτά. Και ο αριθμός των πεινασμένων παιδιών μπορεί να διπλασιαστεί. Γιατί οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να εκτιναχθούν κατά 20%.
«Μέσα στην επόμενη δεκαετία, ένα στα δύο νεογέννητα στην Αφρική, ένα στα τέσσερα στην Ασία και ένα στα επτά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική θα είναι καταδικασμένα σε υποσιτισμό και κακή διατροφή. Η κακή διατροφή και οι ασθένειες που σχετίζονται με την πείνα μπορεί, τα επόμενα δέκα χρόνια, να οδηγήσουν σε διπλασιασμό των θανάτων των παιδιών κάτω των πέντε χρονών», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης. Θα αλλάξουν και οι διατροφικές συνήθειες.
«Σ' αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, θεωρούμε δεδομένο ότι πηγαίνουμε στο μπακάλικο για να αγοράσουμε κρασί από την Ευρώπη, μακαρόνια από την Ιταλία και ρύζι από άλλες παραγωγούς χώρες. Το 2020, αυτό μπορεί να είναι πρόκληση», λέει η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οικολογικού Ταμείου, Λιλιάνα Χίσας.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
3ος ΚΟΣΜΟΣ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΜΕΛΛΟΝ,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ,
ΤΡΟΦΙΜΑ,
ΦΤΩΧΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου