"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Φράχτης 12,5 χλμ. στα σύνορα του Εβρου

Του ΤΑΚΗ ΤΕΡΖΗ

Με την κατασκευή φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, την παροχή ασύλου σε όσους μετανάστες δικαιούνται και με απελάσεις ή εθελοντικούς επαναπατρισμούς όσων μεταναστών δεν δικαιούνται διεθνή προστασία προτίθεται να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή.

Η πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία φράχτη 12,5 χιλιομέτρων με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία εκδηλώθηκε με δήλωση-έκπληξη του κ. Παπουτσή στο ΑΠΕ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
«Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής παράνομων μεταναστών» δήλωσε ο υπουργός και προσέθεσε ότι παράλληλα με τη δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που δημιουργείται από ένα κομμάτι του Λιμενικού Σώματος, σχεδιάζει τη δημιουργία φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα για την αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών.

Να σημειωθεί ότι ανάλογα μέτρα έχουν λάβει οι ΗΠΑ στα σύνορά τους με το Μεξικό και η Ισπανία στα σύνορά της με το Μαρόκο. Τους δύο τελευταίους μήνες, πάντως, παρατηρείται σημαντική μείωση της μεταναστευτικής ροής στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του Εβρου.

Οπως προκύπτει από τον αριθμό των συλλήψεων παράνομων μεταναστών που έχει δώσει στη δημοσιότητα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τον Νοέμβριο υπήρξε θεαματική μείωση της τάξεως του 42,6%.

Ανάλογη μείωση παρατηρείται και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ τον Οκτώβριο οι συλλήψεις παράνομων μεταναστών στον Εβρο είχαν φτάσει τις 7.773, τον Σεπτέμβριο τις 7.046 και τον Αύγουστο τις 6.561, τον περασμένο μήνα ο αριθμός τους μειώθηκε στις 4.462.

Η σημαντική μείωση των συλλήψεων βρίσκεται σε αναλογία με τη εξασθένηση των μεταναστευτικών κυμάτων που φτάνουν στον Εβρο και αποδίδεται από στελέχη του αρχηγείου της Αστυνομίας σε δύο παράγοντες: στις καιρικές συνθήκες και στην παρουσία της δύναμης της Frontex.

Σύμφωνα με στελέχη της Αστυνομίας που παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο, τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται πάντα μείωση της μεταναστευτικής ροής, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή του Εβρου.

Τα ίδια στελέχη αμφιβάλλουν αν η Frontex έπαιξε ρόλο κυματοθραύστη στα μεταναστευτικά ρεύματα και εκφράζουν φόβους ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί ξανά όταν θα βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Παρόμοιες απόψεις εκφράζονται και από συνδικαλιστές της αστυνομίας στην περιοχή του Εβρου.

Το αρχηγείο της Αστυνομίας πάντως θεωρεί σημαντική τη συμβολή της δύναμης της Frontex στην περιοχή και της Ομάδας Ταχείας Επέμβασης (Rabits) του ευρωπαϊκού οργανισμού.

Σύσκεψη για την κατάσταση στην Πάτρα
Εκκρεμή 45.000 αιτήματα για χορήγηση ασύλου
Πριν από τη δήλωσή του για τη δημιουργία φράχτη στον Εβρο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε πάρει μέρος σε ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα με τους παράνομους μετανάστες στην Πάτρα, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας και ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς. «Ολη η Πάτρα έχει μεταβληθεί σε έναν απέραντο καταυλισμό με άθλιες συνθήκες για τους περίοικους και τους μετανάστες, που έρχονται στην περιοχή μας με αποκλειστικό σκοπό να φύγουν από το λιμάνι της» δήλωσε ο δήμαρχος Πατρέων.

«Η ουσία είναι μία» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Ολοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς δεν θα φεύγει από την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα και τα άλλα λιμάνια της Ελλάδας για την Ευρώπη». Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η αρχή για την επίλυση του πολυσύνθετου προβλήματος είναι η λειτουργία της υπηρεσίας ασύλου.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 45.000 αιτήματα για χορήγηση πολιτικού ασύλου, τα οποία δεν έχουν ακόμα εξεταστεί. Ανθρωποι κατατρεγμένοι από εμπόλεμες ζώνες και απολυταρχικά καθεστώτα περιμένουν μάταια επί σειρά ετών να τους χορηγηθεί άσυλο, προκειμένου αρκετοί από αυτούς να πάνε κοντά στις οικογένειές τους ή σε συγγενικά τους πρόσωπα που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι προχώρησαν σε πολυήμερες απεργίες πείνας και έραψαν ακόμα και τα στόματά τους για να στραφεί η προσοχή στο πρόβλημά τους.

Από τη στιγμή που χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε όσους δικαιούνται, ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών που ζουν για χρόνια σε καθεστώς ημιπαρανομίας εκτιμάται ότι θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: