Τα Βαλκάνια και η πρό(σ)κληση της Ευρώπης
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Είκοσι χρόνια έχουν παρέλθει από την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, και η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται για μία ακόμη φορά σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Η Σλοβενία έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κροατία είναι πολύ κοντά και όλες οι άλλες χώρες της περιοχής βρίσκονται στο μονοπάτι προς την ΕΕ. Ακόμη και τώρα, όμως, παραμένει ο κίνδυνος υπονόμευσης αυτής της προόδου.
Πράγματι, αν και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση φέρνει ήδη δημοκρατία και σταθερότητα στις χώρες των Βαλκανίων, πρόκειται για μια ανολοκλήρωτη δουλειά και η ολοκλήρωσή της είναι τόσο απαραίτητη όσο και αβέβαιη. Η τρέχουσα οικονομική κρίση οδηγεί την κοινή γνώμη στα Δυτικά Βαλκάνια να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην επίτευξη διαρκούς ειρήνης και οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο πιθανής καθυστέρησης στην ενσωμάτωση των χωρών αυτών στην Ευρώπη.
Ως σύνολο, η περιοχή έχει προοδεύσει πολύ. Φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις ελέγχουν όλες τις χώρες της περιοχής. Βεβαίως, τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στη Βοσνία δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα είναι ακόμη εθνοτικά προσανατολισμένο. Είναι χρέος μας, με την υποστήριξη της νέας βοσνιακής ηγεσίας, να αλλάξουμε αυτή την προσέγγιση και να την κατευθύνουμε σε έναν καθαρά ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης. Οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις αποδεικνύονται, όλο και περισσότερο, αποτελεσματική θεραπεία της αστάθειας που προκλήθηκε στο παρελθόν από τον εθνικισμό και τις εθνοτικές εντάσεις. Το κύριο ζήτημα τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα συνεχίζουν να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην ευρωπαϊκή ατζέντα, κάτι που σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προσφέρει καθοδήγηση και ενθάρρυνση μέσω χειροπιαστών πρωτοβουλιών.
Να γιατί στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης- ΗΠΑ που διεξήχθη πέρυσι στην Πράγα, πρότεινα μια πρωτοβουλία οκτώ σημείων, στοιχεία της οποίας έχουν τώρα υιοθετηθεί πλήρως ή εν μέρει. Οπως έγινε στη διάσκεψη του περασμένου Ιουνίου στο Σαράγεβο, όπου η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε τη δέσμευσή της στην ενταξιακή διαδικασία του συνόλου των βαλκανικών χωρών. Οι νέες αιτήσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαιώνουν την επιθυμία των βαλκανικών κυβερνήσεων να προσπαθήσουν σοβαρά να επιτύχουν μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό τους. Αλλά ο δρόμος προς την ένταξη στην ΕΕ απαιτεί επώδυνες θυσίες, έτσι κάθε χώρα θα πρέπει να κρίνεται βάσει των δικών της επιτευγμάτων. Από πλευράς της, η Ευρώπη θα τις δέχεται στους κόλπους της, μόλις οι υπό ένταξη χώρες υιοθετήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δείξει σαφώς στην κοινή γνώμη όλης της περιοχής ότι η εκπλήρωση των κριτηρίων της ΕΕ έχει αισθητά αποτελέσματα στη ζωή των κατοίκων της. Η Σερβία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας που έχει αυτό: η υποστήριξη της εκεί κοινής γνώμης στην ενταξιακή διαδικασία προς την ΕΕ αυξήθηκε κατακόρυφα μέσα σε λίγους μήνες, από το 40% στο 60%, χάρη κυρίως στην εφετινή απόφαση των Βρυξελλών για χαλάρωση του καθεστώτος χορήγησης αδείας εισόδου (βίζας) προς τους Σέρβους.
Η ενταξιακή διαδικασία της ΕΕ αποδεικνύεται επίσης ένας ισχυρός μοχλός για την πραγματοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στη Βοσνία. Παρά το διόλου ευχάριστο πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα και τη φαινομενική περιχαράκωση των ψηφοφόρων, τουλάχιστον για την ώρα, στις εθνοτικές παρατάξεις, η ευκαιρία που δόθηκε στη βοσνιακή ηγεσία να αδράξει τον καρπό της απελευθέρωσης του καθεστώτος χορήγησης βίζας, την ενθάρρυνε να κάνει μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε σχετικώς σύντομη μικρή χρονική περίοδο.
Τα τελευταία 20 χρόνια, ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ έχει αποδειχθεί ανεκτίμητο δέλεαρ, που οδηγεί στη σταθεροποίηση, στον εκδημοκρατισμό και στον εκσυγχρονισμό των Δυτικών Βαλκανίων. Τώρα εναπόκειται στους ηγέτες της περιοχής να ξεπεράσουν τα εναπομείναντα εμπόδια, ξεκινώντας με μια προσπάθεια αλληλοκατανόησης των κυβερνήσεων του Βελιγραδίου και της Πρίστινα. Η ΕΕ έχει προσφερθεί να διευκολύνει κάτι τέτοιο: καλούμε τις ηγεσίες να εκμεταλλευτούν γρήγορα την ευκαιρία και να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία όλα τα βαλκανικά κράτη ανήκουν από τη φύση τους.
Το κατά πόσον η ΕΕ θα μπορέσει να ξεπεράσει την «κόπωση της διεύρυνσης» των τελευταίων ετών, που αύξησε τις χώρες-μέλη της από 15 σε 27, και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στην περιοχή, εξαρτάται επίσης από την υποστήριξη της κοινής γνώμης. Ετσι, όλοι πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να μεταφέρουμε με επιχειρήματα στους πολίτες μας τα πολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
ΠΗΓΗ ΒΗΜΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΒΑΛΚΑΝΙΑ,
ΒΗΜΑ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου