"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το Νόμπελ της Κίνας

FINANCIAL TIMES

Με την απόφασή της να απονείμει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον φυλακισμένο Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό, η νορβηγική επιτροπή των Νόμπελ επανεγκαταστάθηκε μέσα στις καλύτερες παραδόσεις του βραβείου.

Στις μεγαλύτερες στιγμές του, το βραβείο ειρήνης εγκαρδίωσε και ξεσήκωσε υποστήριξη προς άτομα αγωνιζόμενα εναντίον της σαρωτικής δύναμης ενός καταπιεστικού κράτους ή ενός άδικου κοινωνικού κατεστημένου: οι Καρλ φον Οσιέτζκι, Αντρέι Ζαχάροφ, Λεχ Βαλέσα και Αούνγκ Σαν Σουού Κιί στην πρώτη περίπτωση. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη δεύτερη.

Ο κ. Λιου αξίζει να συμπεριλαμβάνεται στη συντροφιά τους. Αγωνίστηκε ειρηνικά επί δεκαετίες να κερδίσει υπέρ των Κινέζων συμπατριωτών του το θεμελιώδες δικαίωμα να σκέφτονται κατά τη βούλησή τους, να λένε ό,τι σκέφτονται και να ασκούν κριτική στους απαράτσνικους του κόμματος που επισείουν πάνω τους την ισχύ τους...

Τι θα συμβεί μετά, θα εξαρτηθεί από τους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος, που τώρα το φέρουν βαρέως. Εκείνοι έφεραν το βραβείο πιο κοντά στον κ. Λιου σφίγγοντάς του τόσο πολύ τα λουριά. Στο καλούπι άλλων αυταρχικών καθεστώτων, το Πεκίνο άσκησε πίεση στο Οσλο να μην του δώσει το βραβείο, προδίδοντας ανασφάλεια πίσω από ένα προσωπείο ισχύος. Αν τώρα η Κίνα γρυλίζει απειλητικά στον έξω κόσμο -ή, χειρότερα, τιμωρήσει άλλους αντιφρονούντες- θα κάνει πολλά βήματα πίσω από την αξιοσέβαστη εικόνα που τόσο επιθυμεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: