Η οικονομική αντεπίθεση της Κίνας
Το 1971 ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Κονάλι είχε πει: Δικό μας νόμισμα, δικό σας πρόβλημα.
Υστερα από 40 χρόνια η Κίνα απαντά με την ίδια φράση. Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.- Κίνας την εβδομάδα που πέρασε, δήλωσε ότι η ανατίμηση του γουάν θα ζημιώσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας που λειτουργούν με μικρό περιθώριο κέρδους. Αυτό θα προκαλέσει κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στην Κίνα, με αύξηση της ανεργίας και πτώση της εγχώριας ζήτησης.
Αλήθεια ποιος θέλει αυτή τη στιγμή να προκληθεί οικονομικό πρόβλημα στον μεγαλύτερο εξαγωγέα του κόσμου και τον μεγαλύτερο πιστωτή των ΗΠΑ που είναι η Κίνα με πλεονάσματα 2,5 τρισ. δολαρίων; Μάλλον κανείς.
Ετσι, ο Γουέν Τζιαμπάο έκανε την αντιπρόταση: Ας υποτιμήσουν οι άλλες χώρες τα νομίσματά τους, δείχνοντας περισσότερο το ευρώ και απαντώντας στη σύσταση του Γιουνκέρ «να υποτιμήσει η Κίνα το γουάν».
Ομως, οι ελιγμοί της Κίνας δεν σταματούν εδώ. Η Κίνα προχωρά σε αγορές ομολόγων ευρωπαϊκών κρατών, ενισχύοντας την ανατίμηση του ευρώ... Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και την προθυμία της Κίνας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Τώρα το υποτιμημένο γουάν αποτελεί πρόβλημα για τις άλλες οικονομίες και μεγάλο πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ανησυχούν ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι αυτή τη στιγμή πολύ υψηλή και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη επιβαρύνοντας τις εξαγωγές.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΚΙΝΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΧΡΗΜΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου