"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η γαργάρα του πρώην μαοϊκού και η υποκρισία της βαρόνης

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη δύναμης που έκανε το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες τόσο στο πλαίσιο της ευρασιατικής συνάντησης 46 ηγετών όσο και στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Κίνας.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, ο «κατακτητής των χωρών της Μεσογείου»εμφανίστηκε αδιάλλακτος ως προς το ευρωπαϊκό αίτημα για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει το Πεκίνο για την ενίσχυση των εξαγωγών της χώρας. Αγνόησε επιδεικτικά τις γκρίνιες των Ευρωπαίων για το τεχνητά υποτιμημένο κινεζικό νόμισμα και ζήτησε από τις Βρυξέλλες να σταματήσουν οι πιέσεις για ανατίμηση του γουάν... όπως τον αποκάλεσαν ορισμένα ευρωπαϊκά έντυπα σχολιάζοντας την οικονομική διείσδυση της Κίνας στην Ελλάδα και την Ιταλία,

Οι Ευρωπαίοι, λοιπόν, όχι μόνο είδαν για μία ακόμη φορά να απορρίπτονται τα αιτήματά τους από το Πεκίνο,αλλά αισθάνθηκαν ίσως για πρώτη φορά τόσο κοντά τα χνότα της «κίτρινης τίγρης». Και οπισθοχώρησαν... Οχι μόνο στα οικονομικά θέματα,αλλά και σε άλλα στα οποία συνήθως υψώνουν τη φωνή: τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου...

Μετά τις εργασίες της συνόδου κορυφής με την Κίνα είχε προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου και μάλιστα είχε προβλεφθεί ειδική διαπίστευση για τους ενδιαφερόμενους δημοσιογράφους. Η συνέντευξη Τύπου, όμως, δεν έγινε «για τεχνικούς λόγους». Τι έγινε; Η κινεζική αντιπροσωπεία διαπίστωσε ότι στον κατάλογο των διαπιστευμένων δημοσιογράφων υπήρχαν και 4 εκπρόσωποι ανεξάρτητων κινεζικών ΜΜΕ. Φοβούμενη, λοιπόν, ότι θα γίνουν ενοχλητικές ερωτήσεις προς τον Ουέν Τζιαμπάο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, απαίτησε από τους Ευρωπαίους να ματαιωθεί η συνέντευξη Τύπου. Και το αίτημα έγινε αποδεκτό χωρίς ίχνος αντίδρασης από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο των 27, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.  

Το ευρωπαϊκό δίδυμο , που θα μπορούσε να έρθει μόνο του, χωρίς τον Κινέζο πρωθυπουργό, στη συνέντευξη Τύπου, προτίμησε να... εξαφανιστεί αμέσως μετά τις εργασίες της συνόδου. Τη στάση αυτή των Κινέζων αλλά και, ιδίως, των Ευρωπαίων καταδίκασε έντονα σε σχετική ανακοίνωση η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών των Βρυξελλών, η οποία αριθμεί 1.200 μέλη.

Την επομένη, ανακοινώθηκε από το Οσλο η βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης 2010 του Κινέζου αντικαθεστωτικού συγγραφέα Λιου Σιαομπό, που έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 11 ετών «για υπονομευτικό έργο κατά της κυβέρνησης» του Ουέν Τζιαμπάο. Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Ζοζέ Μπαρόζο δεν υπάρχει καμία αναφορά για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και, κυρίως, στο αίτημα της Ε.Ε, για την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό. Τα έκανε γαργάρα ο πρόεδρος της Επιτροπής. Ισως, διότι ήταν κάποτε... μαοϊκός.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα έστειλε και η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Κάθριν Αστον. Η βαρόνη απέφυγε να ζητήσει ευθέως την απελευθέρωση του Κινέζου αντικαθεστωτικού και προτίμησε να θίξει το θέμα έμμεσα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο 54χρονος συγγραφέας «θα μπορέσει να παραλάβει το βραβείο αυτοπροσώπως». Καμία αναφορά, φυσικά, για το τι συμβαίνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Υποκρισίες βαρόνης... 

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: