"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Google «δηλώνει παραίτηση» από την Κίνα

The Economist

Με την πιθανότητα μιας συμφιλίωσης να είναι απόμακρη, φαίνεται πως πλέον η Google θα αποχωρήσει από την Κίνα, μια αγορά στην οποία η εταιρεία γνώρισε την εμπορική επιτυχία, αλλά δεν κατάφερε να πείσει τις Αρχές να επιτρέψουν την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση. Η αναμενόμενη αποχώρηση της Google είναι το τελευταίο κεφάλαιο μιας ιστορίας που ξεκίνησε με αρκετές απόπειρες παρακολούθησης του συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας, μεγάλης λογοκρισίας στη μηχανή αναζήτησης των ιστοσελίδων της, και πάνω απ’ όλα από έναν κλάδο ΜΜΕ που ελέγχεται από το κράτος.

Παρά το γεγονός ότι η Google είχε θέσει πρώτη ως ενδεχόμενο το να «δηλώσει παραίτηση» από την κινέζικη αγορά, υπήρχαν 400 εκατομμύρια λόγοι για να επιμείνει. Αυτός είναι ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου στη χώρα. Στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, τα έσοδα από τη διαφήμιση στο Ιντερνετ έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο, ξεκινώντας βεβαίως από πολύ χαμηλή βάση, ενώ δημιουργούνται ισχυρές προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη αύξησή τους στο μέλλον. Οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα αναγνώρισαν από νωρίς τις προοπτικές της αγοράς, όμως δεν είχαν τη δυνατότητα να τις αξιοποιήσουν. Οι εταιρείες Facebook, Twitter και You Tube δεν έχουν πρόσβαση στη χώρα. Η eBay ευθύνεται για κάποιες άστοχες κινήσεις, ενώ πλήγμα δέχτηκε και από την καθυστερημένη έγκριση που έλαβε ώστε να δραστηριοποιηθεί στη χώρα η PayPal. Η εταιρεία που χειρίζεται το σύστημα εκτέλεσης συναλλαγών μέσω του Διαδικτύου μόλις αυτήν την εβδομάδα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με κινεζική εταιρεία. Η Yahoo! προκάλεσε διεθνώς αντιδράσεις όταν επέτρεψε στις κινέζικες αρχές να ασκούν έλεγχο στα e-mail της. Στη συνέχεια δεσμεύτηκε πως δεν θα το επιτρέψει ξανά.

Την ίδια ώρα, έχουν αναδυθεί ανταγωνιστές από τη εσωτερική αγορά της Κίνας, όπως είναι η Baidu έναντι της Google, η Taobao έναντι της eBay και η Renren έναντι της Facebook. Οι παροχείς περιεχομένου μέσω μηχανών αναζήτησης, όπως είναι η Google, είναι αναγκασμένες να αποκτούν συνέταιρο ή θυγατρική στην Κίνα. Η υπόθεση της Google αποδεικνύει ότι η επιχειρηματική επιτυχία δεν οφείλεται μόνον στην τεχνολογική πρόοδο, αλλά και σε ένα ελεύθερο νομικό πλαίσιο που επιτρέπει να αποδοθούν καρποί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: