"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Γνωμοδότηση - «Ασπίδα» για τους εργαζομένους

Ο εργοδότης είναι απολύτως υποχρεωμένος να εκτελέσει την προσωρινή δικαστική διαταγή που «παγώνει» μια απόλυση ή απομάκρυνση εργαζομένου λόγω λήξης εργασιακής σύμβασης

«Ασπίδα προστασίας» υψώνει για τους εργαζομένους η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κρίνοντας ότι είναι απολύτως δεσμευτική για τον εργοδότη η προσωρινή δικαστική διαταγή που «παγώνει» μια απόλυση ή την απομάκρυνση ενός συμβασιούχου λόγω λήξης της εργασιακής σύμβασης.

Σύμφωνα με εισαγγελική γνωμοδότηση, ο εργοδότης είναι απολύτως υποχρεωμένος να εκτελέσει την προσωρινή διαταγή που επιτάσσει να παραμείνει ο εργαζόμενος στη θέση του και να μην απομακρυνθεί από την εργασία του, μέχρις ότου κριθεί η εργασιακή διαφορά επί της ουσίας από το αρμόδιο δικαστήριο. Εάν ο εργοδότης δεν συμμορφωθεί προς την προσωρινή διαταγή, τότε υποπίπτει στο ποινικό αδίκημα της μη συμμόρφωσης σε απόφαση δικαστηρίου, θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη και θα απειληθεί με ποινή φυλάκισης 1 έτους.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τους εργαζομένους, λόγω της οικονομικής κρίσης που οδηγεί σε απολύσεις ή σε μη ανανεώσεις συμβάσεων, οι εργαζόμενοι αποκτούν ξανά ένα «νομικό όπλο», που μπορεί να παρατείνει για κάποιο διάστημα την εργασία τους ώστε να μη βρεθούν απότομα στον δρόμο.

Με την εισαγγελική γνωμοδότηση αποκαθίσταται το κύρος του θεσμού της προσωρινής δικαστικής προστασίας, που τόσο βάναυσα καταπάτησε και περιφρόνησε η απελθούσα κυβέρνηση, ψηφίζοντας νόμο ο οποίος σταμάτησε να θεωρεί ως δικαστική απόφαση και ως εκτελεστό τίτλο τις προσωρινές δικαστικές διαταγές.

Στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να απαξιώσει την προσωρινή δικαστική προστασία των εργαζομένων, και κυρίως των συμβασιούχων, μόλις διαπίστωσε ότι πολλοί παρέμεναν στις θέσεις τους και δεν απομακρύνονταν χάρη σε προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα. Πρόσφατα ο Αρειος Πάγος έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθεσία της ΝΔ.

Η εισαγγελική γνωμοδότηση ξεκαθαρίζει ότι η προσωρινή διαταγή αποτελεί σε κάθε περίπτωση εκτελεστό τίτλο της δικαστικής Αρχής και η μη συμμόρφωση σε αυτήν τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 232).

Στη γνωμοδότηση υπογραμμίζεται ότι οι ποινικές διατάξεις αποσκοπούν να συμμορφωθεί ο υπόχρεος (εργοδότης) στην προσωρινή διαταγή, που εκδίδεται συνήθως μόλις κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την επισήμανση ότι στη διαδικασία αυτή προσφεύγουν συχνά οι πολίτες λόγω της βραδύτητας που παρουσιάζεται στην απονομή της δικαιοσύνης. Παράλληλα τονίζεται ότι η εκτέλεση των αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων και των προσωρινών διαταγών ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα και αποτελεί πυρήνα της δικαστικής προστασίας των πολιτών.

Η γνωμοδότηση προκλήθηκε με αφορμή ερώτημα δημάρχου για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που αρνηθεί να ανανεώσει συμβάσεις ορισμένου χρόνου όταν λήξουν και οι συμβασιούχοι πετύχουν την παραμονή τους με προσωρινές διαταγές. Ο δήμαρχος ρώτησε επίσης αν κινδυνεύει να διωχθεί για παράβαση καθήκοντος εφόσον εκτελούσε την προσωρινή διαταγή υπέρ των συμβασιούχων, αφού ο νόμος δεν επιτρέπει τη συνέχιση της εργασιακής σχέσης, με απειλή κυρώσεων.

«Νομικό όπλο» αποκτούν και πάλι οι εργαζόμενοι, με το οποίο μπορεί να παραταθεί για κάποιο διάστημα η εργασία τους

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: