Η αφαίμαξη της «ιερής αγελάδας» του Δημοσίου
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Ακουσαν πριν από λίγες ημέρες οι Γερμανοί στις ειδήσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε περικοπές στον 14ο και 13ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων. «Τι είναι αυτό;», αναρωτήθηκαν πολλοί από αυτούς, αφού ο 13ος μισθός των Γερμανών δημοσίων υπαλλήλων έχει περιοριστεί κατά μέσο όρο στο 75% του μηνιάτικου από το 2006 όταν συγχωνεύθηκε το δώρο Χριστουγέννων με το επίδομα αδείας, όσο για τον δικό μας 14ο, ούτε τον θυμάται κανείς, αφού έχει καταργηθεί.
Βέβαια ο Γερμανός μόνιμος καθηγητής δημόσιας εκπαίδευσης παίρνει τον διπλό και παραπάνω μισθό από τον Ελληνα συνάδελφό του.Και εδώ όμως υπάρχει μια διαφορά. Το Σύνταγμα απαγορεύει κάθε είδους απεργία, στη δημόσια εκπαίδευση (και μόνο σε αυτή), η οποία θεωρείται «ιερή αγελάδα». Οσο για τη μονιμότητα στο Δημόσιο, είναι πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι στη χώρα μας και ισχύουν διαφορετικά μοντέλα.
Αλλες συμβάσεις έχουν οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα και άλλες οι εργαζόμενοι στην κρατική διοίκηση. Φέτος οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα αγωνίζονται για μια αύξηση ύψους 5%, ενώ η κυβέρνηση απλά τους απαντούσε ότι «δεν δίνουμε τίποτα, τα ταμεία είναι άδεια». Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις διακόπησαν και η υπόθεση πήγε στη διαιτησία. Τελικά οι εργοδότες, που στην περίπτωση αυτή είναι τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια, έκαναν την πρότασή τους: αύξηση 2,3% συν ένα εφάπαξ ποσό 240 ευρώ αλλά ως αντάλλαγμα θέλουν περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Οπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, η πρόταση της εργοδοσίας τέθηκε υπό ψηφοφορία από τους εργαζόμενους. Ψηφίζουν τις ημέρες αυτές σε ολόκληρη τη Γερμανία οι δημόσιοι υπάλληλοι για το εάν θα δεχθούν τις προτάσεις των κρατιδίων. Εάν πλειοψηφήσουν όσοι συμφωνούν, θα υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση. Εάν νικήσουν όσοι διαφωνούν, θα ξεκινήσει νέος κύκλος απεργιακών κινητοποιήσεων. Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στο τέλος του μήνα. Μέχρι τότε συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά και έχουν αναστείλει όλες τις κινητοποιήσεις.
Στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο νόμος δεν καθορίζει ένα γενικό πλαίσιο για τον 13ο μισθό. Αυτός αποδίδεται εθελοντικά από τους εργοδότες ή προβλέπεται συνολικά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στους διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας. Και εκεί όμως υπάρχουν διαφοροποιήσεις από επιχείρηση σε επιχείρηση. Το ύψος του 13ου μισθού καθορίζουν αποφασιστικά και οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν κάθε χρόνο στη χώρα ή το πόσο καλά τα πάει μια επιχείρηση.
Παρά την οικονομική κρίση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, οι περισσότερες γερμανικές εταιρείες έδωσαν φέτος δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους τους. Λίγες όμως ήταν οι περιπτώσεις που αυτό έφτασε το 100% του μηνιαίου μισθού.
Μερικά παραδείγματα. Για τα Χριστούγεννα του 2009 η Deutsche Telekom, όπου το κράτος έχει ένα μικρό ποσοστό στην κατοχή του, δεν έδωσε καθόλου δώρο στους εργαζομένους της. Αντίθετα η βιομηχανία αθλητικών ειδών Adidas έδωσε το 100% του μισθού. Η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, ένας κολοσσός στο είδος της, πλήρωσε το 80%, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία Audi to 50%,σε μια όχι και τόσο καλή χρονιά για τον κλάδο. Η φαρμακοβιομηχανία Bayer, άλλος κολοσσός στο είδος της, που δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα από την οικονομική κρίση, πλήρωσε ως 13ο μισθό ένα ποσοστό 90%, ενώ η αεροναυπηγική βιομηχανία Airbus, με πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, έδωσε στους εργαζομένους της μόνο το 25% ως δώρο Χριστουγέννων.
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΡΜΑΝΙΑ,
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου