Στα πρόθυρα εξαφάνισης το κόκκινο ελάφι
Ενα θηλαστικό εντυπωσιακής ομορφιάς, που άλλοτε ζούσε σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ σήμερα αποτελεί σπάνιο θέαμα, βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Το κόκκινο ελάφι που κάποτε χαρακτηριζόταν κοινό, σήμερα θεωρείται σπάνιο και απειλούμενο.
Οι πληθυσμοί του εντοπίζονται πλέον μόνο στην Πάρνηθα και περιορισμένα στη Ροδόπη, ενώ έχουν συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να κατονομάζεται ως κρισίμως κινδυνεύον στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθυσμός του δεν παρουσιάζει γεωμετρική αύξηση σε σχέση με την απογραφή του 1994, παρότι δεν πιέζεται από φυσικούς θηρευτές, όπως λύκος ή αρκούδα.
Παρ’ όλ’ αυτά το λαθραίο κυνήγι, η επέκταση των οικιστικών εκτάσεων και η απώλεια βιοτόπων εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας συρρικνώνουν τον πληθυσμό του και εμποδίζουν τη φυσική διασπορά του.
Τα παραπάνω προκύπτουν από ειδική μελέτη, η οποία σκιαγραφεί το προφίλ του μεγαλύτερου φυτοφάγου ζώου της χώρας και την οποία εκπόνησε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και πλήθος φορέων.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των ελαφιών της Πάρνηθας δεν ξεπερνά τα 600, με την αναλογία μεταξύ αρσενικών - θηλυκών να είναι σχεδόν 1:1. Ωστόσο, περίπου τα μισά θηλυκά ελάφια βρέθηκαν χωρίς νεογνά το καλοκαίρι του 2009.
Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ελαφιών παρατηρούνται σε λίγες απομονωμένες θέσεις του ορεινού όγκου, μακριά από την ανθρώπινη όχληση, ενώ η περιοχή εξάπλωσής τους ποικίλλει ανάλογα με την εποχή: Τον χειμώνα υπολογίζεται σε περίπου 360.000 στρέμματα, ενώ το καλοκαίρι σε μια έκταση περίπου 44.500 στρεμμάτων.
Η οργάνωση επισημαίνει ότι καθώς διανύουμε το 2010, το οποίο έχει οριστεί έτος βιοποικιλότητας, θα πρέπει να βελτιωθεί και να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία που αφορά την εμπορία, τη θήρευση, τη διακίνηση, τη διατήρηση σε αιχμαλωσία και την απελευθέρωση ζώων, ενώ παράλληλα ζητά τη δημιουργία ενός κέντρου περίθαλψης, χειρισμού και γενετικού ελέγχου των ζώων.
«Το ελάφι ως αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής φύσης μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εξέλιξη των οικοσυστημάτων, ειδικά στις μέρες μας όπου η ελεύθερη κτηνοτροφία σταδιακά εγκαταλείπεται», δήλωσε ο Παναγιώτης Λατσούδης, δασολόγος και υπεύθυνος του προγράμματος για το ελάφι.
«Γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να διατηρηθούν οι υπάρχοντες πληθυσμοί, αλλά και να γίνουν συστηματικές προσπάθειες για την εξάπλωση του είδους σε νέους βιοτόπους».
πηγη ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΘΝΟΣ,
ΖΩΑ,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου