Σκύλλα και Χάρυβδη
Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Η πρόσφατη διπλωματική περιοδεία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσιγκτον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα:
ΔΕΚΑ, μόνον, ημέρες μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε επιτίθενται με σφοδρότητα εναντίον της Αθήνας, περιγράφοντας μάλλον γλαφυρά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με όχημα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
ΟΜΩΣ κατά τη συνάντηση στο Βερολίνο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η κ. Μέρκελ δεν άφησε αμφιβολία ότι δεν θα παρέμβει στην ελληνική κρίση, παρά μόνον όταν η Αθήνα φτάσει στην πτώχευση...
ΤΟ Παρίσι στέκεται πράγματι φραστικά αλληλέγγυο στην Αθήνα, αλλά δεν πρόκειται να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τη χώρα μας.
ΣΤΗΝ Ουάσιγκτον, παρά «τη σταυροφορία» της ελληνικής πλευράς για την πάταξη των κερδοσκόπων, ο υπουργός Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ έβαλε δημοσίως τέλος στα σχέδια συνεργασίας ΗΠΑ - Ε.Ε. εναντίον των κερδοσκοπικών μηχανισμών, με τις ζητωκραυγές της Γουόλ Στριτ αλλά και του Σίτι του Λονδίνου.
ΤΙ ακριβώς έχει κερδίσει η Αθήνα μέχρι τώρα;
ΤΟ ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί αν προηγουμένως δεν απαντηθεί... το προηγούμενο ερώτημα, ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τις δηλώσεις, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να «πειστούν» οι κερδοσκόποι ή και να «φοβηθούν» από την ευρωπαϊκή στάση, ώστε να σταματήσουν την επίθεσή τους εναντίον της Ελλάδας και να επανέλθουν τα επιτόκια σε «λογικά επίπεδα».
ΓΙΑ τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση Παπανδρέου επιθυμεί να έχει συγκεκριμένο μηχανισμό στήριξης από χώρες της ευρωζώνης και όχι μόνον την έκφραση πολιτικής αλληλεγγύης τους.
ΟΙ εταίροι της ευρωζώνης, όμως, τείνουν να χωριστούν σε δύο στρατόπεδα. Η πρώτη ομάδα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας αλλά και του προέδρου της ευρωζώνης, θεωρεί έτοιμο τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας «αν χρειαστεί». Η δεύτερη ομάδα, με επικεφαλής την κ. Μέρκελ, θεωρεί ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης δεν είναι η περίπτωση της Ελλάδας, αλλά η μελλοντική αποτελεσματική στήριξη της ευρωζώνης, και επομένως δεν χρειάζεται απόφαση στις 25 Μαρτίου στη σύνοδο κορυφής.
ΟΜΩΣ η Αθήνα δεν έχει υποβάλει αίτημα στους εταίρους της ευρωζώνης για οικονομική βοήθεια και δηλώνει ότι δεν θα το πράξει...
ΜΕΣΑ σ' αυτή τη γενική «θολούρα», το Βερολίνο για πρώτη φορά δείχνει σταθερά στην Αθήνα την πόρτα του ΔΝΤ ως «σωτηρία».
ΜΕ δυο λόγια, η Αθήνα έχει να διαλέξει ανάμεσα σε μια (ευρωπαϊκή) Σκύλλα και μια (αμερικανική) Χάρυβδη..
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΔΑΜ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΠΟΨΕΙΣ,
ΔΝΤ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου