Το ταξίδι θα κριθεί στα επιτόκια
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Ο Γ. Παπανδρέου, κέρδισε τις εντυπώσεις στις δημόσιες σχέσεις τις δικές του και της χώρας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε Ευρώπη και ΗΠΑ (κυρίως). Μένει όμως να αποδειχθεί στην πράξη -και μάλιστα μέσα στον Απρίλιο- αν εντυπωσίασε και τους κερδοσκόπους, που περιμένουν την Ελλάδα «στη γωνία».
Με την περιοδεία του αυτή ο πρωθυπουργός έβγαλε, σε επίπεδο δημόσιων σχέσεων, την εικόνα τη δική του αλλά και την εικόνα της χώρας από την απομόνωση, δημιουργώντας μάλιστα και αισθήματα «συμπάθειας» για τη μαστιζόμενη οικονομία μας. Μπήκε στο ίδιο τρένο με τους ηγέτες της ευρωζώνης (Μέρκελ, Σαρκοζί, Γιούνκερ και Τρισέ) που ψάχνουν να θωρακίσουν το ευρώ από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις ώστε να μη διαρραγεί η ευρωζώνη.
Με την «ευγενική παραχώρηση» των εταίρων, μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου, για σκοπούς δημόσιας πολιτικής, αναφέρθηκε πολλές φορές «στην πρωτοβουλία» των εταίρων, βάζοντας και τον εαυτό του μέσα, για τις σκέψεις δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και μηχανισμών πάταξης εναντίον των κερδοσκόπων.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο Γ. Παπανδρέου είχε στα χέρια του ένα εντυπωσιακό, αλλά άγραφο, χαρτί για τη συνάντησή του με τον Μπ. Ομπάμα. Εμφανίστηκε, δηλαδή, στον Λευκό Οίκο ως «κομιστής» της ευρωπαϊκής «σταυροφορίας» εναντίον της κερδοσκοπίας, ώστε να θέσει ο Ομπάμα αυτό το θέμα στους ηγέτες του G20.
Ομως, όλες αυτές οι κινήσεις δημόσιου εντυπωσιασμού δεν «λύγισαν» την ήδη διαμορφωμένη θέση των εταίρων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τόσο η Αγκελα Μέρκελ όσο και ο Ν. Σαρκοζί, με μια ταυτόσημη κίνηση, που δεν συνηθίζεται ιδιαιτέρως, ανακοίνωσαν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα με δηλώσεις... πριν από τις συναντήσεις τους με τον Γ. Παπανδρέου.
Και οι δύο ευρωπαίοι εταίροι -η Αγκελα Μέρκελ πιο «ξινή», ο Ν. Σαρκοζί με λόγια συμπάθειας, δεν έχουν αλλάξει τη θέση τους ότι, το επόμενο κρίσιμο διάστημα, η Ελλάδα θα χειριστεί μόνη της τις υποθέσεις της και θα αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους στον επόμενο γύρο του δανεισμού της.
Οσο για τον πρόεδρο της ευρωζώνης, Ζ.-Κ. Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι η ιδέα για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα πάρει χρόνο, τονίζοντας ότι το ΕΝΤ «δεν θα είναι ένα εργαλείο για τη λύση των ελληνικών προβλημάτων...»
Στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα αλλά και η Χίλαρι Κλίντον δεν λυπήθηκαν τα λόγια υποστήριξης στον Γ. Παπανδρέου. Ομως οι πραγματικοί αποδέκτες «της σταυροφορίας» Παπανδρέου εναντίον των κερδοσκόπων, δηλαδή Γουόλ Στριτ και τα διάφορα σχετικά ινστιτούτα αλλά και τα ΜΜΕ, αντιμετώπισαν το λιγότερο με σκεπτικισμό «την πάταξη της κερδοσκοπίας», καθώς η κερδοσκοπία είναι ένα βασικό «εργαλείο» της αντίληψης περί οικονομίας. «Οι συμβουλές» προς τον Γ. Παπανδρέου ήταν να κοιτάξει να αντιμετωπίσει καλύτερα το τεράστιο χρέος και κυρίως το μέλλον της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας του.
Δύο ημέρες, όμως, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών στην Ουάσιγκτον, ο Τ. Γκάιτνερ δημοσιοποίησε επιστολή του προς τον ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Μ. Μπαρνιέ, προειδοποιώντας τον ότι οι ΗΠΑ αλλά και η Βρετανία αντιτίθενται στη λήψη κάθε είδους μέτρων εναντίον των κερδοσκόπων αλλά και στους ελέγχους για τα ασφάλιστρα υψηλού ρίσκου.
Ετσι, στο τέλος αυτής της περιοδείας ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται και πάλι μπροστά στο πιεστικό ερώτημα αν «έχει ήδη πείσει τους κερδοσκόπους» ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να δανειστεί τον Απρίλιο «με λογικά επιτόκια». Σ' αυτό το κυνήγι μαγισσών, η κυβέρνηση προσδοκά εκ νέου να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα από ευρωπαϊκές τράπεζες ή άλλα οικονομικά ιδρύματα. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι υπάρχει και το ECOFIN των επόμενων ημερών στις Βρυξέλλες για πιθανή ευνοϊκή διευθέτηση, μετά την «αναβάθμιση» της διεθνούς εικόνας της κυβέρνησης και της χώρας.
Στην Ουάσιγκτον οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Ομπάμα δεν έκρυβαν «αγωνίες» για τα εθνικά θέματα. Αυτή τη φορά ήταν ο έλληνας πρωθυπουργός που ανήγγειλε τις πρωτοβουλίες του. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Μπ. Ομπάμα για την ειλημμένη απόφασή του να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία.
Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι θα συζητήσει τον Μάιο με τον Τ. Ερντογάν το θέμα της παραπομπής της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνολικής διευθέτησης και στο θέμα των ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Τουρκία στην περιοχή του νότιου Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, λόγω των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Φυσικά, το Κυπριακό πέρασε μόνον ανάμεσα στις γενικόλογες αναφορές για την επίλυσή του, το ίδιο και το θέμα των Σκοπίων, με τις ΗΠΑ να προωθούν ζωηρά μια καλυμμένη και εύηχη διπλή ονομασία, με λύση μέσα στην άνοιξη.
Το «δώρο» του Μπ. Ομπάμα ήταν η πολυσυζητημένη απαγόρευση της αμερικανικής βίζας - ένα θέμα επιπέδου υπουργείων Δημόσιας Τάξεως των δύο χωρών, που αναβαθμίστηκε για την περίσταση σε θέμα ανάμεσα σε αρχηγούς κρατών.
Η κατάργηση της βίζας για την Ελλάδα σημαίνει ότι η Αθήνα δέχθηκε και τους όρους των Αμερικανών για την παροχή και διασταύρωση επιπλέον προσωπικών δεδομένων των ταξιδιωτών.
Με αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που αποδέχεται επιπλέον όρους για το «ελεύθερο» ταξίδι στις ΗΠΑ.
Ετικέτες
ΑΔΑΜ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΠΟΨΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,
ΗΠΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου