"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ατυχία του να είσαι γυναίκα...

Συνολικά 140 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή και ο αριθμός αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 2 εκατομμύρια. Μόνο της Αφρική 92 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Μέχρι και σήμερα συνιστά μια βάρβαρη τακτική που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία της γυναίκας.

Με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο περιγράφει τη δικιά της εμπειρία η Σομαλή Γουόρις Ντίρι στη βιογραφία της "Το Λουλούδι της Ερήμου", το οποίο προσφάτων μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη."Η Τσιγγάνα έχωσε τα δάκτυλά της σε ένα ταγάρι που φορούσε κι έβγαλε μια σπασμένη λεπίδα ξυραφιού. Έφτυσε πάνω της και τη σκούπισε στην ποδιά της. Αφού την καθάρισε, μου έδεσε τα μάτια με ένα μαντίλι για να μη βλέπω.Το επόμενο πράγμα που ένιωσα ήταν να κόβουν τη σάρκα μου... Άκουσα τον πνιχτό ήχο της λεπίδας που πριόνιζε πέρα-δώθε το δέρμα μου...

Τα πόδια μου άρχισαν να τρέμουν και να τραντάζομαι ανεξέλεγκτα. Προσευχήθηκα να τελειώσει γρήγορα. Κι έτσι έγινε, γιατί λιποθύμησα.
Όταν ξύπνησα αντιμετώπισα σοβαρό πρόβλημα ούρησης...Το μόνο άνοιγμα που είχε μείνει για τα ούρα και το αίμα της περιόδου ήταν μια μικροσκοπική τρύπα με διάμετρο ενός σπιρτόξυλου"
Η νεαρή γυναίκα που ξεκίνησε από τη μακρινή Σομαλία και κατέκτησε τις διεθνείς πασαρέλες, άφησε τον κόσμο της μόδας, για να γίνει η επίσημη εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων και δίνει πραγματικό αγώνα, ώστε κάποια στιγμή να λάβει τέλος αυτό το βάρβαρο έθιμο.

Επέμβαση
Η παράδοση της κλειτοριδεκτομής είναι κυρίως διαδεδομένη στην Αφρική και την Ασία και συνήθως οι πρακτικές που ακολουθούνται στη διάρκεια της επέμβασης είναι πρωτόγονες. Για τον ακρωτηριασμό χρησιμοποιούνται κυρίως γυαλιά, κοφτερές πέτρες και σκουριασμένα ξυραφάκια, ενώ στη συνέχεια η περίθαλψη των κοριτσιών γίνεται με βότανα και αλοιφές.

Η κλειτοριδεκτομή εκτός των μόνιμων επιπλοκών, όπως στέρηση της γενετήσιας απόλαυσης, ευθύνεται επίσης σε μεγάλο ποσοστό για τη μητρική θνησιμότητα, λόγω επιπλοκών στη γέννα.

Σύμφωνα με τη διδάκτορα Ιστορίας κ. Αριάνδη Γερούκη, όσοι λαοί προχωρούν σε αυτό το έθιμο έχουν την πεποίθηση ότι η γυναικεία κλειτορίδα αποτελεί απομεινάρι του αντρικού φύλου στη γυναίκα και πρέπει οπωσδήποτε να απαλειφθεί ως κάτι ακάθαρτο και επικίνδυνο για τον άνδρα. Πιστεύεται ακόμη ότι με τη πάροδο του χρόνου η κλειτορίδα θα μεγαλώσει ανεξέλεγκτα και θα απειλήσει ίσως κάποια στιγμή την ακεραιτότητα του αρσενικού, για αυτό και η αφαίρεσή της γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία.

Οι γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή θεωρούνται ακάθαρτες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια.

Υπάρχουν τρεις τύποι κλειτοριδεκτομής:
Το κόψιμο της άκρης της κλειτορίδας, η ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και ο τρίτος , ο πιο σκληρός, ο οποίος ονομάζεται φαραωνική περιτομή συνιστά την αποκοπή ολόκληρης της κλειτορίδας, των εσωτερικών και εξωτερικών μεγάλων χειλέων και στη συνέχεια γίνεται συρραφή της εισόδου του κόλπου.Την πρώτη νύχτα του γάμου πολλές φορές ο άνδρας αναγκάζεται να ανοίξει με μαχαίρι την είσοδο του κόλπου.

Παρ όλο που η μέθοδος της κλειτοριδεκτομής δεν αναφέρεται σε θρησκευτικές γραφές, όσοι την προωθούν θεωρούν ότι έχουν και τη θρησκευτική υποστήριξη. Σύμφωνα πάντως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αρκετοί θρησκευτικοί ηγέτες έχουν ταχθεί εναντίον της μεθόδου αυτής ή έχουν υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη παράδοση είναι άσχετη με τη θρησκεία, ενώ ελάχιστοι μόνο την υποστηρίζουν.

Πηγη  Ο κόσμος του Επενδυτή / Η Διαδρομη

Δεν υπάρχουν σχόλια: