Βόμβα από το ΣτΕ στο Δημόσιο
Δύο «βόμβες» στον Κρατικό Προϋπολογισμό βάζουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συμβασιούχους του Δημοσίου και γιατρούς του ΕΣΥ. Πλέον ανοίγει δρόμος για περαιτέρω διεκδικήσεις, τις οποίες η Δημόσια Διοίκηση δεν θα μπορεί να τις αρνηθεί.
Ειδικότερα, οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να διεκδικήσουν χρήματα από εφημερίες που δεν πληρώθηκαν ή πληρώθηκαν αλλά μειωμένες.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πως οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ δεν υπολογίζονται ως πρόσθετες αποδοχές, σύμφωνα με άρθρο του Συντάγματος, αλλά αμοιβές εργασίας που παρέχονται στο πλαίσιο της κύριας οργανικής θέσης τους και είναι υποχρεωτικές κατά το νόμο. Με αυτό το σκεπτικό επιδικάσθηκαν σε ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εργάζονται στο Νοσοκομείο της Λήμνου εφημερίες δύο ετών (1996-1998). Οι εφημερίες αυτές δίνονταν μεν, μειωμένες δε, και έτσι οι γιατροί είχαν αναγκασθεί να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας ποσά από 8.962 έως και 53.506 ευρώ. Οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν πως η ρύθμιση του νόμου 2606/1998 -την οποία επικαλείτο το νοσοκομείο- είναι αντίθετη στην αρχή του Συντάγματος περί ισότητας.
Στην εκδοθείσα απόφαση επισημαίνεται: «Είναι αντίθετη η διάταξη του νόμου προς την προστατευόμενη από το άρθρο 4 του Συντάγματος αρχή της ισότητας διότι εισάγει αδικαιολόγητα δυσμενή διάκριση εις βάρος των ιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι, σύμφωνα με τη σχετική επιβαλλόμενη από τη διάταξη του άρθρου 88 παρ. 1 του νόμου 2071/1992 υποχρέωσή τους, πραγματοποιούν ενεργούς εφημερίες, η αποζημίωση για τις οποίες υπερβαίνει κατά μήνα τις τακτικές τους αποδοχές, καθόσον θα λάβουν την ίδια αποζημίωση με ιατρούς του ΕΣΥ οι οποίοι πραγματοποίησαν λιγότερες ενεργούς εφημερίες, η αποζημίωση για τις οποίες δεν υπερβαίνει το ανωτέρω όριο».
Αν και σε άλλα νοσοκομεία ανά την επικράτεια δεν έχουν πληρωθεί οι εφημερίες, τότε οι διεκδικούντες τα χρήματά τους γιατροί μπορούν να τα απαιτήσουν και να δικαιωθούν, αφού πλέον υπάρχει και σχετικό δεδικασμένο με την προαναφερθείσα απόφαση του ΣτΕ.
Επίσης, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαίωσε τους 34 συμβασιούχους που απασχολούνται στο Δήμο Κρωπίας. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι είναι αρμόδια τα πολιτικά δικαστήρια για να καθορίσουν ποια είναι η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων συμβασιούχων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Στο σκεπτικό της σχετικής απόφασης, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται: «Τελεσίδικες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, που αποφαίνονται για το αν συγκεκριμένες σχέσεις εργασίας απασχολουμένων στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι ορισμένης ή αόριστης χρονικής διάρκειας, εκδόθηκαν μέσα στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας τους και ως εκ τούτου παράγουν δεδικασμένο και εκτελεστικότητα, υποχρεώνουν τη Διοίκηση σε συμμόρφωση και δεσμεύουν το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών».
Οι δικηγόροι των συμβασιούχων του Δήμου Κρωπίας τονίζουν πως στην υπόθεση αυτή «δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι επί τρία και πλέον χρόνια η προηγούμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (2006) προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα στους συμβασιούχους, των οποίων τη μισθοδοσία δεν ενέκριναν οι επίτροποι».
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΕΡΓΑΣΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΣτΕ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου