"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο "μικρός θάμνος" που ίσως σώσει πολλούς αγρότες μας

Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ

Δεν πρόκειται να χορτάσει τους πεινασμένους του πλανήτη. Ούτε να καλύψει την παγκόσμια οικονομική κρίση. Δεν θα μειώσει το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα. Ούτε το δημόσιο ελληνικό χρέος. Μπορεί, όμως, κάποτε να σταματήσει τα ελληνικά αγροτικά τρακτέρ να μπλοκάρουν τους μεγάλους ελληνικούς δρόμους. Είναι η στέβια (επίσημα stevia rebaudiana). Ενας μικρός θάμνος, που φυτρώνει στη βόρεια Παραγουάη.

Είναι ένα -ας το πούμε- τροπικό βότανο με μαλακό κορμό (ποώδες). Γλυκαντικό, 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και χωρίς θερμίδες. Πατρίδα του η Λατινική Αμερική. Καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στην Παραγουάη, Βραζιλία, Αργεντινή, Κίνα. Καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες στον Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, Κορέα, Ισραήλ, Μαλαισία. Από την Κίνα μεταφέρθηκε στην Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιταλία.

Για να μη λέμε υπερβολές. Η Ε. Ενωση δεν έχει εγκρίνει ακόμη την καλλιέργεια της στέβιας, όπως ζητούν οι τρεις χώρες - μέλη τελευταία η Γαλλία με τη Γερμανία. Για την Ελλάδα η στέβια μπορεί να έχει, λέει, ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Ν' αντικαταστήσει τα ζαχαρότευτλα και την καλλιέργεια καπνού, που προβλέπεται να περιορισθεί, ακόμη περισσότερο, μετά τη νέα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2013.

Μ' αυτή τη λογική, ειδική μελέτη για τη στέβια είχε τεθεί πριν ένα μήνα στην επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρ. Κοινοβουλίου. Η μελέτη διαπιστώνει ότι η μεταρρύθμιση του καπνού είχε συνέπεια τη μαζική απώλεια θέσεων εργασίας και την απερήμωση της υπαίθρου. Θεωρεί ότι μοναδική λύση για την αντικατάσταση του καπνού «διαφαίνεται η καλλιέργεια του φυτού στέβια, υποκατάστατου της ζάχαρης».

Και η Ελλάδα προβληματίζεται. Σε ορισμένες ελληνικές περιοχές καλλιεργείται πειραματικά η στέβια. Είναι μια έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συνεργάζεται με ομάδες καπνοπαραγωγών σε παραδοσιακές καπνοπαραγωγικές περιοχές: Καρδίτσα, Ξάνθη, Κιλκίς, Ελασσόνα, Λαμία, Αγρίνιο. Χρηματοδοτείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με 272.000 ευρώ από το Ταμείο Ερευνας Καπνού της Ε. Ενωσης.

Αν «πιάσει» η στέβια στην ελληνική γη, θα κερδίσει τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς. Η καλλιέργειά της, ανάλογη με του καπνού, έχει λιγότερα έξοδα και καλύτερη απόδοση. Θα εγκριθεί από την Ε. Ενωση; Εχει ένα πρόβλημα. Δεν εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα και είναι αντίθετη με τα συμφέροντα από τα ζαχαρότευτλα της Β. Ευρώπης...

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: