"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΟΣ ΣΟΥΡΓΕΛΟ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ορθοπολίτικη λαίλαπα

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle
 

 Πριν λίγες ημέρες, στον αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με το Βέλγιο, οι παίκτες της Εθνικής μας ομάδας γονάτισαν για να αποδώσουν φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ και το κίνημα «Black lives matter».

 
Η γονυκλισία των Εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου διαφόρων κρατών έχει γίνει έθιμο σε διεθνείς αγώνες.  

Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες μαζί με τις Εθνικές ομάδες έχουν προφανώς αποφασίσει να κάνουν πολιτική αντί για αθλητισμό, προσχωρώντας στο κίνημα των αντιφάδων που έκαναν ήρωα τον Φλόιντ. Εναν παραβατικό Αμερικάνο με ένα σωρό συλλήψεις στην πλάτη του, που σκοτώθηκε από έναν Αμερικάνο αστυνομικό κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.

Για κάποιους λόγους που μας διαφεύγουν η ελληνική Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου θεώρησε ότι το γόνυ κλίνει γενικώς και αορίστως σε ό,τι επιτάσσει η ορθοπολιτική λαίλαπα που σαρώνει τα έθνη.  

Κάποιος θα πρέπει να υπενθυμίσει στους παίκτες της ότι το γόνυ κλίνει στους «αθανάτους». Και ως αθάνατοι νοούνται οι ήρωες του έθνους που έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε σήμερα μία γωνία γης δική μας, μία πατρίδα, που την ορίζουμε εμείς – θεωρητικά τουλάχιστον. Ο κάθε παραβατικός που ένας αστυνομικός σκότωσε στην άλλη άκρη του κόσμου δεν θεωρείται για εμάς «αθάνατος» ή περισσότερο «αθάνατος» από δικούς μας νεκρούς, που επίσης σκοτώθηκαν άδικα, αλλά κανείς δεν τους τίμησε. 

Ποιος γονάτισε για τα θύματα της τρομοκρατίας, για τον νεαρό που πέταξαν από του Φιλοπάππου λαθρομετανάστες, για τον Καντάρη που έσφαξαν μέσα στον δρόμο, για τους νεκρούς του ελικοπτέρου που έπεσε στα Ιμια; 

Κανείς. Γιατί αυτοί δεν είναι «ήρωες» σαν τον Φλόιντ, αφού δεν είναι μαύροι. Άσε που δεν τους σκότωσε «μπάτσος», αλλά κάποιος σύντροφος ή το νέο προλεταριάτο. Και μερικοί ήταν και «εθνίκια». Δεν κάνουν για ήρωες αυτοί. Οι οπαδοί του κινήματος «Black lives matter» πιστεύουν ότι σε αυτούς άξιζε ο θάνατος.

Τι δουλειά έχει λοιπόν η Εθνική μας ομάδα να υπηρετεί ορθοπολιτικές αντίφα ατζέντες; 

Αυτά τα παιδιά δεν έμαθαν ακόμη ότι οι Ελληνες δεν γονατίζουν παρά μόνο μπροστά στους δικούς τους νεκρούς που έχουν δώσει το αίμα τους για την πατρίδα, που έχουν επιδείξει γενναιότητα και αυταπάρνηση και που έχουν τιμήσει την οικογένειά τους και τη χώρα;  

Δεν έχουν μάθει ότι οι Ελληνες δεν γονατίζουν γιατί κάποιοι τους το επέβαλαν; 

Δεν έχουν μάθει να σέβονται τη χώρα που υπηρετούν, τη σημαία που φέρουν, το εθνόσημο;

Είναι ντροπή και αίσχος να γονατίζει η Εθνική μας ομάδα για τον Φλόιντ και το «Black lives matter».  

Αυτός ο τόπος...

 

 έχει ήρωες πραγματικούς. Και όσοι τον εκπροσωπούν στέκονται όρθιοι και αντιστέκονται σε ό,τι τον διαλύει. Δεν σκύβουν γονυπετείς σε λάθος «ήρωες».




Δεν υπάρχουν σχόλια: