"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ - ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Αντίλαλοι μιας ξεκούδουνης αντιπολίτευσης

Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

 Το εργασιακό είναι πια η γιαγιά των μαχών.  

Κόρη της γιαγιάς είναι η νέα μητέρα των μαχών: το ασφαλιστικό.  

Το σχήμα της μονότονης διαδοχής το επιβάλλει ο ρητορικός αυτοματισμός της αντιπολίτευσης. Ο τόνος του αναθεματισμού δεν αλλάζει. Ούτε η οπτική γωνία – η φαντασιακή εγκατάσταση σε μια «νεοφιλελεύθερη» δυστοπία.

Αν κανείς άλλαζε λίγες λέξεις στο προχθεσινό βιντεοσκοπημένο ανακοινωθέν της τομεάρχου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα νόμιζε ότι μιλάμε ακόμη για το προηγούμενο νομοσχέδιο – για τη μαμά που εν τω μεταξύ έγινε γιαγιά. Από το στόμα της Ξενογιαννακοπούλου έβγαιναν πάλι οι χρησμοί για παράδοση στα συμφέροντα των ιδιωτών. Για απάντηση που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στον δρόμο.

Είναι νωπή η αποτυχία αυτής της αντιπολιτευτικής μεθόδου. Απέτυχε, καθώς η κυβέρνηση πέρασε μάλλον άνετα τον νόμο Χατζηδάκη, που όντως μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα φάνταζε βουνό. Η επανάληψη του ίδιου θορύβου δεν μπορεί παρά να είναι εξίσου άσφαιρη έναντι του νέου ασφαλιστικού.

Αυτή η αφλογιστία αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αναμηρυκασμός των ίδιων κλισέ –είτε πρόκειται για την Παιδεία, που παραδίδεται στους κολεγιάδες, είτε για τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων, που δωρίζονται στους γύπες των αγορών– επιβεβαιώνει ότι η αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να συγχρονιστεί με τις αγωνίες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Σαλπίζει επαναστάσεις μόνη, πάνω σε ξύλινο άλογο. Και συντελεί έτσι στην εμπέδωση της ασυμμετρίας του πολιτικού συστήματος – στη διαιώνιση της απόστασης μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, την οποία αριθμητικά δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Η ασυμμετρία δεν είναι όμως μόνο στατιστικό επιφαινόμενο. Το πολιτικό βάθος γίνεται αντιληπτό σε όποιον ακούει την αγωνία με την οποία παράγοντες της πλειοψηφίας υπερασπίζονται τα μετα-πανδημικά τους εγχειρήματα. Τα υπερασπίζονται σαν να είναι τομές υψηλού πολιτικού ρίσκου· σαν να συναντούσαν αντίσταση. 

Αντιθέτως...

 

η κριτική ότι τόσο στα εργασιακά όσο και, κυρίως, στο ασφαλιστικό οι νομοθετικές πρωτοβουλίες παραείναι συγκρατημένες, σχεδόν δεν ακούγεται. Στην πολιτική αγορά δεν βρίσκει, ας πούμε, φωνή η ανησυχία για το πώς θωρακίζεται η διαχείριση του κουμπαρά των εισφορών από πολιτικές παρεμβάσεις – την εκλογική κυκλοθυμία και τις πελατειακές έξεις. Δεν ακούγεται η κριτική για το αν το όριο ηλικίας των 35 ετών, που προβλέπει το σχέδιο για ένταξη στον νέο πυλώνα, είναι δειλό.

Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό: 

Αν και εκφράζεται από μια αντιπολίτευση χωρίς ερείσματα, οι παλιές καχυποψίες καταλήγουν να ασκούν επιρροή στην κυβέρνηση. Ο αντίλογος μπορεί να είναι προβλέψιμος. Αλλά αυτή η προβλεψιμότητα καθορίζει και τις αναστολές της πλειοψηφίας. Ξέρουν τι θα ακούσουν «στη Βουλή και στον δρόμο». Και προληπτικώς προσαρμόζονται.

Η αντιπολίτευση μπορεί να είναι ξεκούδουνη. Αλλά παράγει αντίλαλο.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: