"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΟΙ ΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΕΣ - ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΑΘΑΡΜΑΤΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ : Οταν ολόκληρος ο εκλογικός νόμος (μείζων) μπορεί να αλλάξει με 180 ψήφους, ή ακόμη και με 151 ψήφους (για τις μεθεπόμενες εκλογές), γιατί η ψήφος των αποδήμων (ελάσσων) χρειάζεται 200 ψήφους;

Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ

Ψήφος Αποδήμων. Σήμερα θα ξεκινήσω το κείμενό μου με μια νεκρολογία. Την 26 Μαΐου του 2021 κηδεύσαμε για δεύτερη φορά τη διευκόλυνση των αποδήμων Ελλήνων ώστε να ψηφίζουν στις εκλογές. 

Νεκροθάφτες και πάλι ο Σύριζα, το ΚΚΕ και το απρόβλεπτο ΜέΡΑ25, που με την αποχή και καταψήφιση στη Βουλή της πρότασης του υπουργείου Εσωτερικών, δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι. Ο Σύριζα και το ΚΚΕ παρά τις διακηρύξεις τους ότι ενδιαφέρονται για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στις εκλογές, απέδειξαν εμπράκτως ότι ουδόλως τους ενδιαφέρει η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αλλά μόνον (πιθανά) κομματικά οφέλη

Δυστυχώς, το ΚΚΕ ακόμα δεν έχει αντιληφθεί ότι αντιπροσωπεύει τα προϊόντα ενός εργοστασίου (το Σοβιέτ) το οποίο έχει κλείσει εδώ και δεκαετίες και φυσικά δεν παράγει προϊόντα.  

Ο Σύριζα αντιθέτως, ο οποίος συνεχώς «υπερασπίζεται» τα πάσης φύσεως δικαιώματα, θέλει να διευκολύνουμε τους αποδήμους, αλλά η ψήφος τους να μην επηρεάζει το αποτέλεσμα της Επικράτειας! Πιο αντιδημοκρατική θέση δεν υπάρχει. Ενας κάτοικος εξωτερικού μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και να ψηφίσει στην Ελλάδα, οπότε η ψήφος του θα μετράει στο σύνολο της Επικράτειας, ενώ ο ίδιος άνθρωπος αν ψηφίσει στο προξενείο της Ελλάδας σε μια ξένη χώρα, το οποίο θεωρείται ελληνικό έδαφος, η ψήφος του δεν θα προσμετρείται στο σύνολο της Επικρατείας. Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω αν η διάκριση αυτή είναι αντισυνταγματική, αλλά σίγουρα είναι εντελώς παράλογη. Δεν είναι δυνατόν η ψήφος να προσμετρείται διαφορετικά ανάλογα με τον τόπο ψηφοφορίας. Δυστυχώς, στη  χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας το είδαμε και αυτό. Αιωνία η μνήμη στην ψήφο των αποδήμων.

Η πρώτη κηδεία έγινε με την ανεπαρκή ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή με τον Νόμο 4648/2019. Η πρώτη νεκρολογία μου για την ψήφο των αποδήμων παρουσιάστηκε σε μια ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Εκλογικός Νόμος – Επιλέγοντας Κανόνες Αντιπροσώπευσης» την 8η Φεβρουαρίου 2020 όπου έκλεισα τότε την ομιλία μου με την ακόλουθη εκτίμηση:

«Ψήφος Αποδήμων. Και στην περίπτωση αυτή η παρέμβαση που έγινε, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα. Η εκτίμησή μου είναι ότι πολύ λίγοι θα μπουν στον κόπο και στη διαδικασία για να ψηφίσουν από το εξωτερικό. Στις πρόσφατες Ευρωεκλογές οι Εγγεγραμμένοι ήταν περίπου 15.000 εκ των οποίων ψήφισαν μόνο 11.800 περίπου».

Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η εκτίμησή μου βγήκε αληθινή. Μέχρι την 26/5/2021 μόνο 1.200 Ελληνες του εξωτερικού έδειξαν ενδιαφέρον, εκ των οποίων μόνο 120 υπέβαλαν τα πλήρη στοιχεία τους. Φυσικά, έχουμε χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές, αλλά οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Οι περιορισμοί και η γραφειοκρατία αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες. Είναι πραγματικά κρίμα να αποκλείουμε μια σημαντική μερίδα του Ελληνικού Λαού.
 

Η ιστορία της δεύτερης κηδείας είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα για να καταλάβουμε τι σημαίνει Αριστερά και ιδιαίτερα Σύριζα.  

Ξεκίνησε από τη διαστημική γκάφα της βουλευτού του Σύριζα και αναπληρώτριας τομεάρχη Εξωτερικών με αρμοδιότητα τους αποδήμους (χαρακτηριζόμενη από τα 12ποντα ψηλοτάκουνα που τα φοράει ακόμα και στα χωράφια), η οποία σε συνέντευξη στο εμβληματικό Μέσο της Ομογένειας, τον «Εθνικό Κήρυκα», διατύπωσε την άποψή της ότι οι περιορισμοί για τους αποδήμους είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και πως το κόμμα της πρωτοστάτησε στο να μην υπάρχουν και ότι όταν θα επανέλθουν στην εξουσία, θα τους καταργήσουν. Φυσικά, όλα αυτά είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Ο πονηρός Βορίδης είδε αμέσως τη διαστημική γκάφα και ξανάφερε το θέμα για να στριμώξει τον Σύριζα στη γωνία, πράγμα το οποίο πέτυχε πανηγυρικά. Ο Σύριζα για άλλη μια φορά απέδειξε την ανακολουθία λόγων και έργων και δεν μετείχε στην ψηφοφορία ώστε να μη συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι για τη διευκόλυνση των αποδήμων. Τώρα γνωρίζετε. Ο,τι και να υπόσχονται είναι ψέματα. Γνωρίστε τους και μαυρίστε τους!

Απλή Αναλογική. Η κυβέρνηση διόρθωσε τη μεγάλη ανωμαλία της απλής αναλογικής στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές.  

Επικαλούμαι και πάλι την ομιλία μου στην Ημερίδα, όπου έλεγα εμφαντικά: «Αυτοί που έφτιαξαν αυτό το εξάμβλωμα είχαν τρικυμία στο κρανίο. Θα σας το θέσω πολύ απλά για να διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι τόσο άσχετοι σε οποιοδήποτε ζήτημα, που ακόμα και στην περίπτωση αυτή τα έκαναν κυριολεκτικά θάλασσα. Αφού όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από την Πρώτη Κυριακή, και η μάχη στη Δεύτερη Κυριακή κρίνεται μόνο μεταξύ των δύο πρώτων, τι νόημα έχει να ψηφίζουμε την Δεύτερη Κυριακή; Τα πιθανά ενδεχόμενα της Δεύτερης Κυριακής είναι μόνο δύο:

Κανονική Περίπτωση. Αυτός που πρώτευσε την Πρώτη Κυριακή να είναι ξανά πρώτος τη Δεύτερη Κυριακή. Με άλλα λόγια η Δεύτερη Κυριακή δεν άλλαξε απολύτως τίποτα και οι πολίτες ταλαιπωρήθηκαν για να ξαναψηφίσουν, αλλά η ψήφος τους δεν παρήγαγε κανένα απολύτως αποτέλεσμα.


Ανώμαλη Περίπτωση. Αυτός που πρώτευσε την Πρώτη Κυριακή έρχεται δεύτερος τη Δεύτερη Κυριακή, οπότε εκλέγεται Δήμαρχος ο δεύτερος της Πρώτης Κυριακής, ο οποίος όμως θα διαθέτει λιγότερους συμβούλους από τον αντίπαλό του!

Ερώτηση κρίσεως σε Νηπιαγωγείο: Σε τι χρειάζεται η Δεύτερη Κυριακή, αφού στη μια περίπτωση δεν παράγει κανένα διαφορετικό αποτέλεσμα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση δημιουργεί ανωμαλία; Το συνολικό κόστος μιας εκλογικής ημέρας είναι τεράστιο. Μην περιορίζεστε μόνο στο άμεσο κόστος του υπουργείου Εσωτερικών που είναι περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Σκεφτείτε τις εκλογικές άδειες που δίνουν οι επιχειρήσεις, τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, τα καύσιμα, τις χαμένες ώρες και άλλα πολλά. 

Ολα αυτά...

 

 κοστίζουν χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα. Ακριβώς για τον λόγο αυτό ισχυρίζομαι ότι είναι η απόλυτη ηλιθιότητα».

Το χειρότερο. Παρά το γεγονός ότι οι φωστήρες του Σύριζα είδαν τα αποτελέσματα στις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές Εκλογές, εντούτοις επιμένουν να υπερασπίζονται την ανωμαλία που άνευ λόγου και αιτίας δημιούργησαν. Λάθη κάνουμε όλοι μας, αλλά μόνο ορισμένοι (που δεν τολμώ να χαρακτηρίσω) επιμένουν στο λάθος. Θαυμάστε τους και μαυρίστε τους!

Αποχή. Η Αποχή είναι το αγαπημένο θέμα των δημοσιογράφων, οι οποίοι συνεχώς μας τονίζουν ότι είναι ιδιαίτερα υψηλή. Στις πρόσφατες Εκλογές της 9ης Ιουλίου 2019 εμφανίζονται σαν εγγεγραμμένοι 9.984.934 πολίτες εκ των οποίων μόνο 5.769.644 ψήφισαν και έτσι η Αποχή είναι 42,22%. Σας πληροφορώ ότι αυτή η Αποχή την οποία αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία του υπ. Εσωτερικών είναι λάθος! Η απόδειξη είναι εξαιρετικά απλή. Ο πληθυσμός της Ελλάδας, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιουλίου 2020 (CIA Factbook), είναι 10.607.051 άνθρωποι. Οι νέοι ηλικίας 0+ – 14 ετών, οι οποίοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι εγγεγραμμένοι εκλογείς, είναι 1.540.827. Δεδομένου ότι  δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι διανύουν το 17ο έτος της ηλικίας τους πρέπει να εξαιρέσουμε και τους 15 – 16 ετών. Εκτιμάται ότι αυτοί είναι περίπου 220.000. Κατά συνέπεια, οι δυνητικοί ψηφοφόροι είναι μόνον 8.846.224. Αυτό είναι το ανώτερο όριο των ψηφοφόρων στην Ελλάδα, το οποίο προϋποθέτει ότι όλοι οι κάτοικοι της χώρας έχουν δικαίωμα ψήφου, πράγμα το οποίο δεν ισχύει. Με αυτά τα δεδομένα το ανώτατο όριο της πραγματικής Αποχής το 2019 είναι 100 – (5.769.644 / 8.846.224) * 100 = 34,8%. Θα απορείτε φυσικά πού βρίσκονται οι χαμένοι εγγεγραμμένοι. Είτε έχουν πεθάνει και δεν έχουν διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους, είτε έχουν ξενιτευτεί, χωρίς να τους διευκολύνεται η άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος εξ αποστάσεως.
 

Κατά καιρούς είχα εισηγηθεί σε υπουργούς Εσωτερικών την αυτόματη διαγραφή όσων είναι πάνω από 100 χρονών. Μόνο ο Κώστας Σκανδαλίδης ανέλαβε την πρωτοβουλία να διαγράψει όσους ξεπέρασαν το 110ο έτος. Εστω. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος υπερήλικας δεν μπορεί να ψηφίσει. Στο πρόσφατο βιβλίο μου «40+1 Νύχτες Εκλογών – Μια 29χρονη περιπέτεια στην Πολιτική, τα Media και την Πληροφορική» (Εκδόσεις Καστανιώτη), περιγράφω την περίπτωση ενός ψηφοφόρου 113 ετών, ο οποίος αν και διαγραμμένος ψήφισε κανονικά με χειρόγραφη προσθήκη του ονόματός του στον εκλογικό κατάλογο. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να τις αναζητήσουμε και να τις υιοθετήσουμε.

ΥΓ.: Απορία αφελούς: Οταν ολόκληρος  ο εκλογικός νόμος (μείζων) μπορεί να αλλάξει με 180 ψήφους, ή ακόμα και με 151 ψήφους (για τις μεθεπόμενες εκλογές), γιατί η ψήφος των αποδήμων (ελάσσων) χρειάζεται 200 ψήφους;
Μόνο οι συνταγματολόγοι ξέρουν!



Δεν υπάρχουν σχόλια: