Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ
Το ποδόσφαιρο υπήρξε η αφορμή για ένα light επεισόδιο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Η δήλωση από το Αμστερνταμ του Ζόραν Ζάεφ πως «δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας» ήταν ένα ανέλπιστο δώρο για την κυβέρνηση για δύο λόγους:
1. Εδωσε την ευκαιρία στην κυβερνητική εκπρόσωπο να επαναλάβει τις γνωστές ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη συμφωνία των Πρεσπών, που αφορούσαν τη γλώσσα και την ταυτότητα του γειτονικού κράτους. Παρά τη ρητή και σαφή θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως οι διεθνείς συμφωνίες δεν ανατρέπονται, ένα μέρος της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας δυσανασχετεί με την ισχύ της συμφωνίας, ζητώντας την ακύρωσή της. Αναμφίβολα και η συμπεριφορά παραγόντων και συλλογικοτήτων των Σκοπίων συντελεί στη συντήρηση αυτού του κλίματος, δημιουργώντας μια πίεση στα δεξιά της κυβέρνησης. Επιπροσθέτως, η σκληρή στάση της Βουλγαρίας, η οποία ως γνωστόν έχει μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. – Σκοπίων, αποτελεί ισχυρό υπόδειγμα συμπεριφοράς για τους πολέμιους της συμφωνίας των Πρεσπών.
2. Είναι φανερό πως η ψήφιση των τριών μνημονίων μετατίθεται για το άγνωστο μέλλον. Υπήρχε περίπτωση αυτά τα τρία μνημόνια να δημιουργούσαν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση;
Πιθανόν ναι. Είναι δεδομένο πως ο Αντώνης Σαμαράς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δεν θα τα ψήφιζε. Το «Μακεδονικό» είναι στενά συνυφασμένο με την προσωπική πολιτική διαδρομή του, κάτι που είναι γνωστό και σεβαστό από όλους.
Υπάρχει όμως και ο Κώστας Καραμανλής, γέννημα-θρέμμα της Μακεδονίας, που πολύ δύσκολα θα λησμονήσει όχι μόνον την προσωπική ιστορία του, αλλά και την παρακαταθήκη του θείου του, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος ως γνωστόν δάκρυσε τότε, το 1992, για τη Μακεδονία.
Συνεπώς, αν τα τρία μνημόνια δεν τα ψηφίσουν δύο πρώην πρωθυπουργοί που διετέλεσαν και αρχηγοί της παράταξης, εκ των πραγμάτων δημιουργείται πολιτικό ζήτημα. Πολύ δε περισσότερο αν τους δύο πρωθυπουργούς ακολουθήσουν και κάποιοι βουλευτές.
Είναι εύλογο η κυβέρνηση να θέλει να αποφύγει παρόμοια δοκιμασία, πολύ δε περισσότερο όταν θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη ο μεταρρυθμιστικός σχεδιασμός της (επικουρική ασφάλιση, αξιολόγηση καθηγητών, αστυνομία στα πανεπιστήμια).
Διά ταύτα...
το «πάγωμα» της ψήφισης των τριών μνημονίων ήταν ένα ευπρόσδεκτο δώρο του Ζάεφ προς την ελληνική κυβέρνηση.
Πάντα τέτοια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου