"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ποιος είναι το απόβρασμα της κοινωνίας;

Γράφει ο  Άρης Δημοκίδης


Ετοιμάστηκα να γράψω ένα πύρινο άρθρο εναντίον του υπουργού Μεταφορών, αλλά είπα «κάτσε πρώτα να ακούσω πώς το είπε». Και άκουσα το ηχητικό απόσπασμα μήπως είχε γίνει κάποιο λάθος


Κι όμως:

 
«Αυτό που σκεφτόμαστε να κάνουμε, είναι κάτι το οποίο έχει συμβεί στη Γαλλία και την Αμερική, είναι να υπάρξει μια πολύ μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για τους λεγόμενους τζαμπατζήδες. Το ζήτημα δεν είναι να έρθω εγώ να σε πιάσω, το ζήτημα είναι ότι ο ίδιος ο άνθρωπος που κάνει αυτή την πράξη πρέπει να νιώθει ως απόβρασμα της κοινωνίας. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουμε τσάμπα στο Μετρό» είπε χαρακτηριστικά.

 



Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί υπουργός Μεταφορών -έστω και ως τρόπο του λέγειν- μια τέτοια φράση για ανθρώπους τους οποίους κανονικά θα έπρεπε να πιάσει στο φιλότιμο. Προφανώς καταλαβαίνω ότι η καμπάνια θα έχει αυτό το σκοπό (και ενδεχομένως να έχει πετύχει στο εξωτερικό). Να τους κάνουμε να νιώσουν άσχημα όσους δεν πληρώνουν. ΟΚ. Όχι όμως και αποβράσματα της κοινωνίας.

 

Όταν, λίγο πριν γίνει υπουργός Μεταφορών, ξεμπροστιάστηκε για κάτι πολύ πιο επικίνδυνο απ’ αυτό των «τζαμπατζήδων» (είχε τοποθετήσει ειδικά κλιψάκια για να μην χτυπάει ο συναγερμός και όταν δεν φοράει τη ζώνη ασφαλείας), είναι αδιανόητο να θέλει να στιγματίσει έτσι τους συμπολίτες του, σαν αυτός να είναι ο αλάνθαστος.

 

Έχει ζήσει κάτω απ’ το όριο της φτώχειας ο κύριος Καραμανλής; 


Χρησιμοποιεί καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; 


Έχει μπει στο μυαλό κάποιων που και το ενάμισι ευρώ μπορεί να κάνει τη διαφορά;  


Φυσικά υπάρχουν πολλοί που ενώ έχουν δεν πληρώνουν για ιδεολογικούς λόγους, λόγω κλεπτομανίας ή επειδή κάνουν οικονομίες. Και πάλι, μη τους χαρακτηρίζεις. Μη τους λες ότι θα κάνεις καμπάνια για να αισθάνονται αποβράσματα. Λύσε το πρόβλημα ως υπουργός με πιο γρήγορες μπάρες, με ελέγχους, με οτιδήποτε.

 

Κυρίως όμως, αν θέλεις να εκπαιδεύσεις τους πολίτες στο να κόβουν εισιτήρια -πράγμα σωστό- μίλα τους όμορφα, με κατανόηση.
 

Κάνε τους να νιώσουν πως αν κόψουν εισιτήριο κάνουν κάτι καλό, κι όχι πως αν δεν κόψουν είναι οι σκύλες της κολάσεως.

 

Όταν είχε προκύψει το θέμα με τις ζώνες ασφαλείας, ο κ. Καραμανλής είχε κάνει...


 μια δήλωση αυτοκριτικής.
 



Το ίδιο και τώρα.


«Χτες, μιλώντας για όσους, χωρίς να δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επιλέγουν να μην πληρώνουν εισιτήριο, είπα ότι πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος. Προφανώς το ότι πρέπει να νιώθουν «αποβράσματα» είναι μια λανθασμένη και άστοχη έκφραση, που ειπώθηκε στη ρύμη του λόγου.

Για να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο είναι «απόβρασμα», ούτε ότι πρέπει να νιώθει έτσι.

Πιστεύω όμως ότι το να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι στο χέρι της κοινωνίας μας. Το να μπορείς να πληρώσεις το εισιτήριο αλλά να μπαίνεις τζάμπα, είναι μια συμπεριφορά που βλάπτει την κοινωνία μας και τελικά κι εσένα τον ίδιον. Αυτό πιστεύω κι αυτό θέλω να βοηθήσουμε να καταλάβουν όλοι οι συμπολίτες μας. Αν το πετύχουμε, θα είναι πολύ σημαντικότερο από οποιαδήποτε κατασταλτική πολιτική.»

***

 

Ήταν όντως, όπως λέει ο κ. Καραμανλής μια «λανθασμένη και άστοχη έκφραση» αλλά ήταν και μια έκφραση που ενδεχομένως θα φέρει τα αντίθετα απ’ τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα πεισμώσει αντί να πείσει.

Περιμένουμε να δούμε την καμπάνια, κι ελπίζουμε να έχει πιο προσεγμένες διατυπώσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια: