"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Υβριδικούς «Φρανκενστάιν» επιτρέπουν στην Ιαπωνία!

Από τη  Θεανώ Καρούτα

 
Μια νομοθεσία που κινδυνεύει να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου αλλά και να γίνει δούρειος ίππος για τρομακτικές εξελίξεις τέθηκε σε ισχύ στην Ιαπωνία, λύνοντας τα χέρια κάθε λογής Φρανκενστάιν και επιτρέποντας σε ερευνητές να δημιουργήσουν υβριδικά πλάσματα ανθρώπινων και ζωικών κυττάρων και να τα φέρουν στον κόσμο.

 
Στόχος των επιστημόνων είναι η παραγωγή οργάνων για μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη μοσχευμάτων.

 
Οι ερευνητές παρουσιάζουν ως αναγκαιότητα τη στροφή σε αυτή την εναλλακτική, αφού, για παράδειγμα, τα νεφρά των ζώων δεν είναι συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό και ένα όργανο από ξένα κύτταρα δεν θα μπορούσε να απορροφηθεί μετά τη μεταμόσχευση.


Ετσι, ήταν θέμα χρόνου να προκύψει η ιδέα του συνδυασμού, η οποία απασχολεί πολλούς ερευνητές σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από τρεις δεκαετίες και, αν και θεωρείται έξυπνη, έχει δεχτεί έντονη κριτική από προσωπικότητες, συλλογικότητες, ακόμα και επιστήμονες, προτού καλά καλά τεθεί σε εφαρμογή.
 

Το project είναι το εξής: Οι επιστήμονες αναμειγνύουν δύο είδη εμβρύων δημιουργώντας ένα υβριδικό πλάσμα, ωστόσο τα κύτταρα των διαφορετικών ειδών αναπτύσσονται γενετικά χωριστά το ένα από το άλλο αποτελώντας έναν μισό-μισό οργανισμό. Το 1984 οι ερευνητές πέτυχαν να παράξουν ένα μείγμα προερχόμενο από κατσίκα και πρόβατο.

 

Ορισμένα όργανα αυτού του νέου ζώου ήταν όργανα προβάτου, ενώ άλλα ήταν όργανα κατσίκας. Εξωτερικά το νέο ζώο ήταν ένα μείγμα των δύο, ενώ και η συμπεριφορά του ήταν ανάμεικτη. Για κάποιους ήταν ένα άλμα της επιστήμης. Για άλλους μια τερατογένεση.

 

Το 2010 ο Ιάπωνας Χιρομίτσου Νακιούσι κατάφερε να αναπτύξει σε ποντίκια πάγκρεας από βλαστικά κύτταρα αρουραίου και το επόμενο βήμα του είναι...


 να πραγματοποιήσει τα πειράματά του με ανθρώπινα κύτταρα.

 
Η ιαπωνική κυβέρνηση του ανοίγει τώρα τον δρόμο, μη ορίζοντας ωστόσο ποια είναι τα όρια της έρευνας. 


Πόσο θα ζουν οι χίμαιρες; 


Τι θα γίνει αν γεννηθεί ένα πλάσμα μισό άνθρωπος και μισό ζώο;

 
Τι θα συμβεί αν αποκτήσει συνείδηση;  


Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τέτοια πειράματα σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου απαγορεύονται από τον νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: