"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Κομμένη γλώσσα, κομμένα φτερά, άριστα 3!

Εκπληκτοι οι τηλεθεατές των τουρκοσίριαλ και οι πάσχοντες από κομματοσκυλίαση διαπιστώνουν ότι η πολυετής αποκολοκύνθωση φέρνει αποτελέσματα
 

Mα, είναι δυνατόν; Υπάρχουν πανεπιστήμια όπου μπορείς να περάσεις αν δώσεις μια λευκή κόλλα, μια λαδόκολλα από σουβλάκι, ρέστα από δίευρο και μια σελίδα με ανάκατα σωστά και λάθη;

Κι όμως, υπάρχουν. Το φταίξιμο, όμως, δεν ανήκει σε όσους κατορθώνουν να περάσουν. Αυτοί, υπό μία έννοια, είναι οι εξυπνότεροι όλων. Είναι ενημερωμένοι και γάτουλες, και γι' αυτόν τον λόγο ακολουθούν τη φυσική οδό.

Η ίδια η φύσις είναι κατασκευασμένη έτσι, ώστε να καταβάλλει τον μικρότερο δυνατό «κόπο», χρόνο και ενέργεια για να επιτύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Δημιουργός δεν έχει φτιάξει κάτι που να... χάνει λάδια, να σκορπάει ενέργεια στον γάμο του καραγκιόζη, να έχει διαρροές.

Οπότε, και οι νέοι φοιτητές με μέσο όρο το 4, το 5 και το 5 υπό το μηδέν κατόρθωσαν να μιμηθούν την υπερτέλεια φύση.

Το θέμα είναι ότι έχει προκύψει ένα κράτος, που δημιούργησε σύστημα Δημόσιας Εκπαίδευσης όπου ο πήχης έχει γίνει ίσα με το πάτωμα. Αυτό αποτελεί ένα συλλογικό «κατόρθωμα» - ένα αποτέλεσμα πολυετούς, εργώδους προσπάθειας από σχεδόν όλες τις πολιτικές αλλά και τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου.

 

Το πρώτο μέγα και αποφασιστικό χτύπημα σε ακριβώς αυτό το σημείο, στον «εγκέφαλο» του λαού, δόθηκε με τον απεμπλουτισμό της γλώσσας μας.

Λανσαρίστηκε σαν «πρόοδος» η αποψίλωση της γλώσσας από τα πνεύματα, τις περισπωμένες, τα γλωσσικά φαινόμενα που είχαν επιβιώσει από την αρχαιότητα, την τρίτη κλίση επιθέτων και ουσιαστικών κι ένα σωρό άλλα δώρα και κληρονομιές του πολιτισμού μας, τις οποίες αποποιηθήκαμε χάριν του... σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας που ήθελε η πασοκάρα, αλλά και εξαιτίας της μούγκας (βλ. συνενοχή) της Δεξιάς, που ντρεπόταν να υπερασπιστεί την ελληνικότητα.

 
Μονοτονικά, απλουστευμένη γλώσσα, ισορροπίες προς τα κάτω δεν θέλαμε;  

Ε, τότε...


 και πολύ μας πέφτει το άριστα 3 ως όριο εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Αν θέλουμε νέα Παιδεία, ας τρέξουμε ολοταχώς προς την αρχαία γλώσσα μας και την πολυχιλιετή παράδοση. 

Ολα τα άλλα είναι φλούδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: