"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Greta Thunberg

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Του ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ


Η Greta Thunberg, ενημερώνει η Wikipedia [με την γνωστή της έφεση στην κριτική βάσανο] είναι μια Σουηδή ακτιβίστρια που εργάζεται για να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.
 

Πιο κάτω πληροφορείσαι ότι, η δράση της ακτιβίστριας, ξεκίνησε …πέρσι τον Αύγουστο, με διαμαρτυρίες έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, οι οποίες …προκάλεσαν το ενδιαφέρον των media…Τον Δεκέμβριο μιλούσε στη διάσκεψη των Ηνωμένων εθνών για την Κλιματική αλλαγή, ενώ τον …Ιανουάριο του ’19 προσκλήθηκε να μιλήσει στο Οικονομικό Forum του Νταβός… 


Τον Μάρτιο μέλη της Νορβηγικής Βουλής την πρότειναν για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Τον Μάρτιο έγινε εξώφυλλο του Time, τα υπόλοιπα είναι “ιστορία εν τη γενέσει”.
 

Πριν απο 3-4 μέρες ξεκίνησε με ιστιοπλοϊκό να διασχίσει τον Ατλαντικό με προορισμό τις ΗΠΑ, όπου θα παραστεί σε μια σειρά συνόδων για το κλίμα και σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
 

Υπάρχει κάποιος στον οποίο, τα ανωτέρω δεν θα φαίνονταν …τουλάχιστον περίεργα;  


Βεβαιως και υπάρχουν, πάρα πολλοί: και πρώτοι από όλους, οι περισσότεροι δεκαεξάχρονοι – συνομίληκοι της ακτιβίστριας…
 

Το πράγμα βοά: η εκστρατεία είναι εστιασμένη σ’ αυτό το target group: στόχος μια οικουμενική κινητοποίηση μαθητών, και η “ευαισθητοποίηση” που αναμένεται να προκαλέσει. Μια λαοθάλασσα από δροσερά, ολόφρεσκα μουτράκια, που “απαιτούν” πολιτικές που θα αντιστρέψουν την πορεία του πλανήτη προς το βέβαιο χαμό… 


Τι πιο “επιδραστικό” απ ΄αυτό;  


Η Greta είναι το σύμβολο που χρειάζεται ένα τέτοιο κίνημα. Δεν θα αρκούσε να είναι νεαρή και φωτογενής. Έπρεπε να είναι [νεαρή, φωτογενής και] controversial… Και για την εποχή των identity poilitics, controversial = φορέας “βιολογικής” ιδιαιτερότητας που σε διακρίνει απ’ το πλήθος, κάνοντάς σε ήρωα – στόχο …”ρατσιστικών” σχολίων. Η νεαρή ακτιβίστρια πάσχει από Asperger [μορφή αυτισμού]. 


Διάφοροι απρόσεκτοι δημοσιολόγοι, εστίασαν σ’ αυτό, γενόμενοι οι ίδιοι στόχοι δημοσιογραφικών οργάνων που ενορχηστρώνουν τέτοιες επιθέσεις. Κλασικό παράδειγμα στα καθ’ ημάς, ποιό άλλο; η …Εφημερίδα των Συντακτών.


 Ας παρακολουθήσουμε ένα ακόμα ρεσιτάλ “δημοσιογραφικής” χυδαιότητας, στο πλαίσιο του αγώνα που διεξάγει το έντυπο ενάντια στην στοιχειώδη λογική [σε εισαγωγικά, με πλάγια, παχιά γράμματα, τα αποσπάσματα της ΕΦΣΥΝ. Εμβόλιμα, σε αγκύλες, δικά μου σχόλια]

«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα των τελευταίων μηνών, έχοντας σηκώσει ψηλά το λάβαρο του ακτιβισμού κατά της κλιματικής αλλαγής. Η 16χρονη έχει γίνει δέκτης κριτικής, όμως τα ρατσιστικά λόγια δημοσιογράφου στην Αυστραλία ξεπέρασαν τα όρια». [Θα αναρωτιόταν κανείς αν έχει υπάρξει κάποια κριτική προς την GT η οποία να μην έχει χαρακτηριστεί … “ρατσιστική”… Η απάντηση είναι: όχι…]
«Ο αρθρογράφος της Herald Sun και σχολιαστής του Sky News, συμφερόντων Ρούπερτ Μέρντοχ, Άντριου Μπολτ στην προσπάθειά του να ασκήσει κριτική έγραψε έναν λίβελο κατά της Σουηδέζας έφηβης με αφορμή το γεγονός ότι έχει διαγνωσθεί με μία μορφή αυτισμού. Κλιμακώνοντας την προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα, αναφέρθηκε στην υγεία της 16χρονης γράφοντας ότι είναι «βαθιά διαταραγμένη, περίεργη και τρομακτικά επιδραστική». [Επισημαίνει κανείς ότι, για τους φωστήρες της ΕΦΣΥΝ … η επιστήμη είναι κάτι που ισχύει a la carte. Και ότι, η επιστήμη που αποφασίζει περί του Climate Change είναι …περισσότερο επιστήμη από εκείνην που αποφασίζει ότι το Asperger της 16χρονης είναι “νευρολογική αναπτυξιακή διαταραχή”].
«Η αθλιότητα του αρθρογράφου, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς έγραψε ότι είναι ενδιαφέρον, τόσο πολλοί ενήλικες, ανάμεσά τους εκλεγμένοι πολιτικοί, κορυφαίοι επιχειρηματίες, ο Πάπας και δημοσιογράφοι, να αντιμετωπίζουν ένα περίεργο κορίτσι με τόσο θαυμασμό». [Εδώ έρχεσαι αντιμέτωπος με κανονική απόπειρα …λοβοτομής του αναγνώστη, καθώς ο “αρθρογράφος” επιχειρεί να κάνει τη μέρα νύχτα, παρουσιάζοντας ως αθλιότητα, κάτι αυτονόητο].

Το Asperger είναι η μπανανόφλουδα. Θα αρκούσε η επικέντρωση στο νεαρόν της ηλικίας, και στην αδυνατότητα της GT να έχει άποψη. Γιατί το πράγμα δεν είναι αστείο. Οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση την [αληθινή ή υποτιθέμενη] κλιματική αλλαγή, θα έχουν καταλυτικές συνέπειες για την οικονομία του πλανήτη.
 

Το στήσιμο ολόκληρης καμπάνιας [σπόνσορας, φυσικά, (surprise…) ο George Soros] γύρω από ένα άτομο με αποκλειστικά …επικοινωνιακά προσόντα, συνάδει με την προσήλωση της εκστρατείας του Climate Change στους κώδικες της βιομηχανίας του θεάματος: Η αρχή έγινε το 2006, με την ταινία του Al Gore “An Inconvenient Truth” – υποχρεωτικό θέαμα έκτοτε για σχολεία σε όλο τον κόσμο, και αιχμή του δόρατος μιας προπαγάνδας που “ακυρώνει” a priori κάθε αντίθετη άποψη.
 

Η ταχύτητα με την οποία η Greta εκτοξεύτηκε σε τροχιά διεθνούς celebrity φαντάζει υπερβολική μόνο σε όσους υποτιμούν την δύναμη των [social] media. Όμως, παρεμπιπτόντως, το ότι η προωθητική ταχύτητα αυξάνεται, δεν σημαίνει και ότι...


 …προωθούμενος μπορεί να είναι ο καθένας…


 Η επιλογή του σταρ γίνεται, σήμερα, στην “εποχή του ίντερνετ”, με τα ίδια κριτήρια που γινόταν πάντα: λεφτά, γνωριμίες, και εξυπηρέτηση ατζέντας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: