ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Οι ΗΠΑ αναθεωρούν τη στρατηγική τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Του Γιάννη Παλιούρη
Η αλγοριθμική επανάσταση είναι εδώ και τα έθνη – ακόμα και τα πιο προηγμένα -βρίσκονται μπροστά στις εξής επιλογές: είτε θα την καθορίσουν ή θα καθοριστούν από αυτή, ερήμην.
Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι το Γραφείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες την αναθεωρημένη στρατηγική των ΗΠΑ για την Τεχνητή Νοημοσύνη Στρατηγική που εστιάζει στη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου η Ουάσιγκτον να καταστεί ηγέτης της ΤΝ στο μέλλον.
Το εν λόγω έγγραφο θα λειτουργήσει ως οδηγός για να κατευθύνει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF), τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και φυσικά οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.
Η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ αναφέρθηκαν επίσημα σε ένα ολιστικό σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν το 2016, τους τελευταίους μήνες της διοίκησης Ομπάμα. Τότε, η Ουάσιγκτον εξέτασε τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία και τον τρόπο αντίδρασης που θα έπρεπε να αναπτύξουν ομοσπονδιακοί οργανισμοί.
Πολλοί από τους στόχους που αναφέρονται στο έγγραφο του 2016 παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητοι και στην αναθεωρημένη έκδοσή του. Ωστόσο, η επικαιροποιημένη στρατηγική δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκών κύκλων και βιομηχανίας αλλά και στην συνεργασία με «διεθνείς συμμάχους».
«Αυτές οι συνεργασίες βασίζονται σε κοινές δεσμεύσεις μεταξύ των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και επιτρέπουν συνέργειες σε τομείς όπου τέμνονται οι αποστολές των οργανισμών. Το έθνος επωφελείται επίσης από τις σχέσεις μεταξύ ομοσπονδιακών υπηρεσιών και διεθνών χρηματοδοτών, οι οποίοι μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε μια σειρά επιστημονικών κλάδων», αναφέρει η αναθεωρημένη έκθεση.
Η αναθεωρημένη στρατηγική των ΗΠΑ επισημαίνει επίσης τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η εκστρατεία AI Next της Υπηρεσίας Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών και το έργο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας για την ώσμωση των τομέων της βιοϊατρικής και της ΤΝ.
«Έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη περαιτέρω δυνατοτήτων Mηχανικής Μάθησης, τη σύνδεση μεταξύ αντίληψης και προσοχής και την ενσωμάτωση των κατάλληλων μοντέλων σε ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές συλλογιστικής», αναφέρει σε άλλο σημείο η έκθεση.
Η κυβέρνηση Trump έχει επικριθεί σφόδρα τα τελευταία χρόνια επειδή δεν είχε παρουσιάσει μια επίσημη, ολοκληρωμένη στρατηγική ΤΝ, δίνοντας την εντύπωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την Κίνα και άλλες χώρες που έχουν δημιουργήσει εθνικές στρατηγικές στον συγκεκριμένο τομέα. Ωστόσο τα ποσά που θα επενδυθούν στην ΤΝ δεν διευκρινίζονται στην πολυσέλιδη έκθεση.
Παρόλο που κάθε νέα τεχνολογική καινοτομία διεκδικεί την επικράτειά της στο οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει, η Τεχνητή Νοημούνη είναι ένας πραγματικός game changer, που υπονομεύει τα υφιστάμενα μοντέλα διακυβέρνησης, διαχείρισης και ανάπτυξης.
Επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία «απειλεί» να σπάσει το ανθρώπινο μονοπώλιο στη λήψη αποφάσεων.
Κατά συνέπεια...
θολώνει τόσο τα όρια μεταξύ της ανθρώπινης και μηχανικής νοημοσύνης, όσο και τα όρια μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, έως κάποιο σημείο, και αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, απειλώντας καλά θεμελιωμένες σχέσεις ισχύος.
Σε αυτό το πλαίσιο κάθε μεγάλος «παίκτης» αναζητά εκείνο το μείγμα επιλογών που θα εξασφαλίσει το συγκριτικό πλεονέκτημα.
Η Κίνα προωθεί μια κρατικά ελεγχόμενη Τεχνητή Νοημοσύνη, η ΕΕ βλέπει ως κυρίαρχη πρόκληση την «ηθική» και οι ΗΠΑ θέλουν σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Και ο νικητής θα είναι...
Ετικέτες
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΔΙΕΘΝΗ,
ΗΠΑ,
ΚΟΣΜΟΣ,
ΠΑΛΙΟΥΡΗΣ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου