"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΠΙΣΤΗΜΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η NASA ρίχνει... νερό στον μύλο των συνωμοσιολόγων

Εδώ και αιώνες ο μυστηριώδης «κόκκινος πλανήτης» έχει δώσει τροφή για θεωρίες συνωμοσίας, αστρική παραφιλολογία και σενάρια για εξωγήινα πλάσματα, ενώ έχει εμπνεύσει εκατοντάδες μπεστ-σέλερ και ταινίες επιστημονικής φαντασίας.


Οσο μάλιστα η επιστήμη προοδεύει και ο άνθρωπος αποκτά όλο και πιο κοντινές και καθαρές εικόνες του Αρη, φουντώνει και η φαντασία των κυνηγών UFO, που ερμηνεύουν λεπτομέρειες από τις επίσημες φωτογραφίες της NASA ως δείγματα ζωής και πολιτισμού, από ανθρώπους και ζώα μέχρι αποθήκες και πυραμίδες. Και η πρόσφατη επιβεβαίωση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας για την ύπαρξη νερού στον πλανήτη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει ή να υπήρξε κάποτε ζωή στην επιφάνειά του.

Οι φωτογραφίες που έχει μεταδώσει στη Γη το ρομποτικό όχημα της NASA με το εύστοχο όνομα «Curiosity» έχουν γεννήσει πολλά σενάρια, με πολλούς χρήστες του Διαδικτύου να «βλέπουν» σε αυτές ανθρώπινες μορφές. Σε μια εικόνα που τραβήχτηκε στην επιφάνεια του Αρη τον περασμένο Ιούλιο το σάιτ «UFO Sightings Daily» διέκρινε τη σκιά μιας γυναίκας «με δύο χέρια και ένα κεφάλι με μακριά μαλλιά».

Σε μια άλλη ο 58χρονος Καναδός Αντρέ Γκίγκνακ έκανε την «εκπληκτική ανακάλυψη» ενός παραθύρου μιας αποθήκης, ορκιζόμενος ότι βλέπει όπλα και πυρομαχικά γύρω από αυτό και τις σκιές δύο ανθρώπων να στέκονται πίσω από το παράθυρο.
 
Τον περασμένο χρόνο οι λάτρεις των UFO ανέφεραν ότι εντόπισαν σε μια φωτογραφία
από τη βραχώδη επιφάνεια του Αρη σκαλισμένο το κεφάλι του Αμερικανού προέδρου...

Ενας λόφος έδινε την εντύπωση ενός σκαλισμένου ανθρώπινου προσώπου, κάτι που οδήγησε τους οπαδούς των UFO να μιλούν για γλυπτό ενός εξελιγμένου αρειανού πολιτισμού.
 
Αρκετοί ισχυρίζονται ότι έχουν δει έναν αρουραίο ανάμεσα στις πέτρες της επιφάνειας του Αρη.


Το ενδιαφέρον είναι ότι σε πολλές από τις θεωρίες ειδικοί της NASA απαντούν εξηγώντας ότι πρόκειται για ψευδαίσθηση που δημιουργούν το φως και οι σκιές πάνω στους βράχους.  

Οι ψυχολόγοι από την πλευρά τους μιλούν για παρειδωλία, το ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο ο εγκέφαλος τείνει να βλέπει πρόσωπα ή οικεία αντικείμενα εκεί που δεν υπάρχουν.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η θεωρία για το «πρόσωπο» που απαθανατίστηκε στον Αρη από τα διαστημόπλοια Viking 1 και 2 τη δεκαετία του '70. Σε μία φωτογραφία ένας λόφος έδινε την εντύπωση ενός σκαλισμένου ανθρώπινου προσώπου, κάτι που οδήγησε τους οπαδούς των UFO να μιλούν για γλυπτό ενός εξελιγμένου αρειανού πολιτισμού.

Και παρά τις διαψεύσεις της NASA και τις μεταγενέστερες φωτογραφίες που αποδείκνυαν το αντίθετο, ορισμένοι προσπάθησαν να υποστηρίξουν τη θεωρία τους υπογραμμίζοντας τις τέλειες αναλογίες του υποτιθέμενου προσώπου.  

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι ισχυρισμοί για αναγνώριση... οικείων προσώπων στον «κόκκινο πλανήτη». Τον περασμένο χρόνο οι λάτρεις των UFO ανέφεραν ότι εντόπισαν σε μια φωτογραφία από τη βραχώδη επιφάνεια του Αρη σκαλισμένο το κεφάλι του Αμερικανού προέδρου! 

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα συνδέεται με τον «κόκκινο πλανήτη»:

Ο Αντριου Μπαζιάγκο, ένας Αμερικανός δικηγόρος που ισχυρίζεται ότι έχει ταξιδέψει στον χρόνο και στο Διάστημα μέσω τηλεμεταφοράς και οι θεωρίες του οποίου έχουν χιλιάδες οπαδούς, υποστηρίζει ότι ο Ομπάμα έχει επισκεφθεί ο ίδιος τον Αρη!

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο Μπαζιάγκο μαζί με τον 19χρονο τότε Ομπάμα συμμετείχαν σε ένα μυστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως «χρονοναύτες». Στο πλαίσιο του διαγαλαξιακού προγράμματος ταξίδευαν στον χωροχρόνο και είχαν επισκεφθεί δύο φορές τον «κόκκινο πλανήτη» μεταξύ του 1981 και 1983, με στόχο να βοηθήσουν «τα αρειανά ανθρωποειδή και ζώα να εγκλιματιστούν με την ανθρώπινη παρουσία». Η ανακάλυψη νερού στον Αρη έδωσε νέα δημοσιότητα στον Μπασιάγκο, καθώς ήταν κάτι που υποστήριζε ότι γνώριζαν και ο ίδιος και η NASA από το 2009.

Το Διαδίκτυο βρίθει ιστοσελίδων και λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα που είναι αφιερωμένοι στις τρελές θεωρίες που διατυπώνονται κατά καιρούς για τον μυστηριώδη και συναρπαστικό πλανήτη. Μια λάμψη στην επιφάνεια του Αρη ήταν για τους ουφολόγους απόδειξη για «ύπαρξη εξελιγμένης μορφής ζωής που χρησιμοποιεί το φως όπως εμείς», ωστόσο οι επιστήμονες εξήγησαν ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από το ίδιο το Curiosity το οποίο αντανακλούσε κοσμική ακτινοβολία.

Η σελίδα στο Facebook «Journey on the Surface of Mars» αναδημοσίευσε μια φωτογραφία του Ιουλίου από τη NASA εκτιμώντας ότι σε αυτήν υπάρχει ένα καβούρι, ενώ κάποιος σχολίασε σε αυτήν ότι βλέπει ένα παράξενο πλάσμα, «ένα ανθρώπινο κεφάλι στο σώμα μιας αράχνης».

Αλλοι κυνηγοί UFO ισχυρίζονται ότι έχουν δει ένα απολιθωμένο ιγκουάνα αντί για έναν αρειανό βράχο παρά τις διαψεύσεις της NASA. Και ένας Ιάπωνας μπλόγκερ εντόπισε μια άλλη λεπτομέρεια που του θυμίζει πολύ σαύρα ή αρουραίο, οδηγώντας σε θεωρίες είτε ότι η εικόνα αποδεικνύει την ύπαρξη αρειανής ζωής είτε ότι η NASA ψεύδεται και έστειλε το Curiosity σε έρημο των ΗΠΑ αντί για τον «κόκκινο πλανήτη».

Πάντως, ορισμένοι, μεταξύ αυτών και ο δικηγόρος Μπασιάγκο, θεωρούν ότι: 


O Αρης φιλοξενούσε στην αρχαιότητα έναν ιδιαίτερα εξελιγμένο πολιτισμό, ο οποίος αφανίστηκε πριν από 11.500 χρόνια από μία διαστημική καταστροφή που οδήγησε ορισμένους Αρειανούς να μετακομίσουν στον πλανήτη μας. Απομεινάρια ενός τέτοιου αρχαίου πολιτισμού «βλέπουν» πολλοί στις επίσημες φωτογραφίες του Αρη, όπως πυραμίδες που θυμίζουν πολύ αυτήν του Χέοπα στην Αίγυπτο, και το μπαούλο που «εντόπισε» σε μια φωτογραφία ένας χρήστης του Διαδικτύου.

Μια... βολική συγκυρία Η ανακάλυψη απογειώνει τον κινηματογραφικό «Αρειανό»
Εκτός από την επιστημονική κοινότητα και τους λάτρεις του Διαστήματος, την ανακάλυψη νερού στον Αρη πανηγύρισε και η εταιρεία παραγωγής 20th Century Fox. Και αυτό γιατί η μεγάλη ανακοίνωση της NASA έγινε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «The Martian» («Η Διάσωση») με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον, πυροδοτώντας καχυποψίες και σχόλια για την τρομερή σύμπτωση.
«Αν υπάρχει μια ψυχαγωγική ταινία για μια αποστολή της NASA στον Αρη, που μάλιστα σε ορισμένα σημεία λειτουργεί σαν διαφήμιση μεγάλου μήκους της NASA, γιατί να μη φροντίσεις η ανακοίνωσή σου να συμπέσει με την πρεμιέρα;» έγραψε ο Πίτερ Μπράντσο της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
 

Είναι γεγονός ότι οι συντελεστές της ταινίας και ο ίδιος ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ συνεργάστηκαν στενά με τη NASA για την υλοποίηση της ταινίας, στην οποία μάλιστα εμφανίζεται συχνά το λογότυπο της αμερικανικής υπηρεσίας Διαστήματος. Η ομάδα μάρκετινγκ της ταινίας έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ανακοίνωση της NASA με προωθητικά βίντεο που αναφέρονταν στην ύπαρξη νερού στον «κόκκινο πλανήτη».

Η ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ αναφέρεται σε έναν αστροναύτη της NASA που προσπαθεί να επιβιώσει μόνος του στον Αρη. Ενδιαφέρον και αντιδράσεις προκάλεσε και η δήλωση του Σκοτ, ο οποίος βρισκόταν σε επαφή με τη NASA, ότι γνώριζε για την ύπαρξη νερού στον Αρη εδώ και μήνες, πολύ πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Πάντως η NASA εξήγησε σε όσους την επέκριναν για τη χρονική συγκυρία ότι «η ημερομηνία καθορίστηκε από την έκδοση του άρθρου της επιθεώρησης Nature Geoscience που κυκλοφόρησε σήμερα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ταινία για το Διάστημα συμπίπτει με ανακοίνωση που σχετίζεται με εξωγήινη ζωή. Οπως ανέφερε ο Μπράντσο της Guardian, την περίοδο που κυκλοφόρησε η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» είχε δοθεί στη δημοσιότητα ότι καταγράφηκαν κάποιοι ρυθμικοί ραδιοπαλμοί οδηγώντας σε θεωρίες για εξωγήινους που προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τη Γη

Δεν υπάρχουν σχόλια: