"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Μερακλήδες πρόσφυγες αρνούνται να μείνουν σε σουηδικό χωριό με ξύλινα σαλέ (!!!) και ζητούν να επιστρέψουν στη Γερμανία - Παρακαλείται η κυρα-Τασία και η παρέα της να τους φέρουν στο Ηilton των Αθηνών...

Πρόσφυγες που έφτασαν στη Σουηδία αρνούνται εδώ και  ημέρες να κατέβουν από λεωφορείο της υπηρεσίας μετανάστευσης, διαμαρτυρόμενοι, επειδή -όπως λένε- η κοινότητα όπου θα φιλοξενηθούν είναι πολύ απομονωμένη και ορισμένοι από αυτούς επιθυμούν να επιστρέψουν στη Γερμανία.

Την Κυριακή, αφού έπεσε η νύχτα, περίπου 60 σύροι και ιρακινοί πρόσφυγες έφτασαν στο Λιμεντσφόρσεν, κοντά στα σύνορα με τη Νορβηγία, σε ένα χωριό με ξύλινα σαλέ, όπου θα παραμείνουν μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου.

Είκοσι από αυτούς, όταν αντιλήφθηκαν ότι θα τους άφηναν στη μέση ενός δάσους σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από την κοντινότερη πόλη και θα είχαν για γείτονές τους ελάφια, αρκούδες και λύκους, αρνήθηκαν να κατέβουν από το λεωφορείο, απαιτώντας είτε να τους πάνε σε κάποιο αστικό κέντρο είτε να φύγουν για τη Γερμανία.


«Μας λένε να ζήσουμε εδώ, όμως αυτό δεν είναι δυνατόν για όλους. Έχουμε παιδιά, υπάρχει μια έγκυος γυναίκα, κάνει υπερβολικό κρύο, δεν υπάρχουν εδώ ούτε καταστήματα ούτε γιατρός» εξήγησε ο Χαντίλ Ουάεζ, σύρος μετανάστης, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι SVT.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης (MV), είναι ότι η Σουηδία υποδέχεται κάθε εβδομάδα περίπου 10.000 πρόσφυγες και τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας είναι πλέον υπερπλήρη, τόσο που οι αρχές έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν καταυλισμούς με σκηνές για τους ανθρώπους.

«Δεν έχουμε εναλλακτική λύση. Αυτό μπορούμε να τους προσφέρουμε» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της MV, Γκούνα Γκράουφελντς.

Οι πρόσφυγες σπανίως αρνούνται να μείνουν όπου τους στέλνουν, διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος. «Καταλαβαίνουν ότι δεν θα ζήσουν εκεί όλη τους τη ζωή, έστω και αν η διαμονή τους θα διαρκέσει μεγάλο διάστημα» πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: