"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΚΙΝΑ: To Kομμουνιστικό Kόμμα απαγόρευσε γκολφ , ποτό, και παράνομες ερωτικές σχέσεις !

Tα επτά θανάσιμα αμαρτήματα –ή κάπως έτσι– επαναπροσδιόρισε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας απαγορεύοντας στα μέλη του να «τρώνε και να πίνουν υπερβολικά», να διατηρούν «ανάρμοστες σεξουαλικές σχέσεις» και να παίζουν γκολφ, ανακοίνωσε  το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.
Το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος υιοθέτησε νέους κανόνες για τη διαφάνεια και την πειθαρχία στις αρχές του μήνα, ενώ τα νέα μέτρα, σύμφωνα πάντα με το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, αποτελούν έναν «ηθικό κώδικα με τον οποίο τα μέλη θα πρέπει να συμμορφωθούν».  

Ολα αυτά, βέβαια, δεν είναι και εντελώς καινούργια για τους Κινέζους αφού και στο παρελθόν τούς απαγορευόταν να διατηρούν «παράνομους εραστές και να προχωρούν σε σχέσεις μοιχείας». 

Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που απαγορεύονται το γκολφ και το υπερβολικό φαγητό και ποτό. 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ανέκαθεν είχε μια αμφίρροπη σχέση με το γκολφ, καθώς το συσχέτιζε με το χρήμα και τις δυτικές ελίτ. Οι κεντρικές αρχές είχαν επιβάλει εθνικό μορατόριουμ στην κατασκευή νέων γηπέδων του αθλήματος από το 2004, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι εισακούστηκαν από τους τοπικούς αξιωματούχους, που συχνά έδιναν φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία νέων γηπέδων γκολφ. Ενδεικτικά, σήμερα η Κίνα διαθέτει περισσότερα από 600 τέτοια γήπεδα.
Οι νέοι κανονισμοί αυτοί, ανάμεσα στα άλλα, απαγορεύουν:


Τη δημιουργία κλικών στο εσωτερικό του κόμματος και τον νεποτισμό

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το έγγραφο με τους νέους κανόνες δεν περιλαμβάνει τις ποινές που θα επισύρει η τυχόν παραβίασή τους, αλλά ομολογουμένως το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει εσωτερικούς πειθαρχικούς μηχανισμούς ιδιαίτερα αυστηρούς, οι οποίοι μάλιστα έχουν μεγαλύτερη ισχύ από το ποινικό δίκαιο. 

Από τη στιγμή που κράτησε στα χέρια του τα ηνία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, προσπάθησε να πατάξει τη διαφθορά, με αποτέλεσμα χιλιάδες αξιωματούχοι να καθαιρεθούν από τα αξιώματά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: