"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΠΡΟΣΩΠΑ: Η πραγματική Μις Μάνιπενι έδρασε στον Β' Παγκόσμιο

Η πραγματική Μις Μάνιπενι έδρασε στον Β' Παγκόσμιο

Η Μις Μάνιπενι του 007 δεν ξεπήδησε από τη ζωηρή φαντασία του Ιαν Φλέμινγκ, αλλά βασίστηκε σε ένα υπαρκτό πρόσωπο, τη Βρετανίδα Βέρα Ατκινς, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που αποκτούσε υψηλόβαθμη θέση στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Ατκινς ήταν μέλος της SOE, μιας ειδικής ομάδας, στην οποία ο Ουίστον Τσόρτσιλ είχε αναθέσει το δύσκολο έργο να βάλουν «φωτιά» στην Ευρώπη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των Γερμανών κατακτητών.

Η Ατκινς έστειλε 39 εκπαιδευμένες κατασκόπους σε δύσκολες αποστολές, που θύμιζαν σε μεγάλο βαθμό τα κατορθώματα του Τζέιμς Μποντ, όπως για παράδειγμα να φτάσουν με σκι από τη Σλοβακία στην Πολωνία. Οι γυναίκες έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη μονάδα αυτή, καθώς μπορούσαν να διεισδύσουν πιο εύκολα στις τάξεις του εχθρού.

Μετά το τέλος του πολέμου, 13 από τις κατασκόπους της δεν είχαν επιστρέψει και η Ατκινς αφιέρωσε όλο τον χρόνο της στον εντοπισμό τους. Μάλιστα, ανέκρινε σκληρότατα τον Ρούντολφ Ες, μέχρι να του αποσπάσει τις πληροφορίες που ήθελε.  

Η έρευνά της ολοκληρώθηκε με το θλιβερό συμπέρασμα ότι:


Ολες είχαν δολοφονηθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί.

Η συναρπαστική ζωή της Βέρα Ατκινς, που πέθανε το 2000, θα γίνει ταινία που θα προβληθεί στους κινηματογράφους την επόμενη χρονιά, με πρωταγωνίστρια την Ούμα Θέρμαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: