"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: O δρόμος για τoυς τσαμπουκαλεμένους γραφικούς τελειώνει... (Greece Runs Out of Road)


O δρόμος για την Ελλάδα τελειώνει. Θα μπορούσε όμως η πληθώρα των πανικόβλητων πρωτοσέλιδων να είναι απλώς το πρελούδιο μιας συμφωνίας;

Το ότι η Ελλάδα ξεμένει από χρήμα και ότι θα πρέπει να κλείσει συμφωνία με τους πιστωτές για να προλάβει τις λήξεις των ομολόγων προς την ΕΚΤ στα τέλη Ιουλίου, είναι εμφανές εδώ και μήνες. Όμως τώρα φαίνεται πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις πληρωμές προς το ΔΝΤ έναν μήνα νωρίτερα, αρχίζοντας με τη δόση των 300 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου.

Πράγματι, ο μόνος λόγος για τον οποίον η Ελλάδα μπόρεσε να πληρώσει δύο δόσεις προς το ΔΝΤ αυτόν τον μήνα ήταν διότι η κυβέρνηση πήρε χρήματα από έκτακτους πόρους που προορίζονταν για το ΔΝΤ. Με άλλα λόγια, δανείστηκε από το ΔΝΤ για να πληρώσει το ΔΝΤ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι ελληνικές τράπεζες ξεμένουν από φρέσκα εχέγγυα με τα οποία θα μπορούσαν να λάβουν πόρους από τον ELA για να καλύψουν τις χαμένες καταθέσεις. Οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 74 δισ. ευρώ από τον ELA μέχρι το τέλος Απριλίου και η ΕΚΤ αύξησε την περασμένη εβδομάδα το όριο στα 80 δισ. ευρώ. Οι εκροές καταθέσεων κυμαίνονται μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ την εβδομάδα. Ως έχει, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν αρκετά εχέγγυα ώστε να αντλήσουν δυνητικά συνολικά 95 δισ. ευρώ, με τους τρέχοντες κανόνες της ΕΚΤ, ποσό που αρκεί χοντρικά μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αν επιταχυνθεί η εκροή καταθέσεων ή αν η ΕΚΤ απαιτήσει μεγαλύτερα περιθώρια στα collaterals, τότε ο χρόνος θα λιγοστέψει.

Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης επιχείρησε χθες να καθησυχάσει τις ανησυχίες για κλείδωμα των καταθέσεων – έναν πραγματικό φόβο καθώς οι αναμνήσεις από τις απώλειες που υπέστησαν οι Κύπριοι είναι ακόμα νωπές. «Δεν θα υπάρξει λύση τύπου Κύπρου» δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου χθες. «Δεν θα υπάρξει bail-in στις καταθέσεις», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται να καλύψει τους κανονικούς λογαριασμούς της. Μπορεί να καλύψει τους μισθούς και τις συντάξεις αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, όμως μετά θα αρχίσει το ζόρι

Και όλα αυτά καταλήγουν στο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει στην καλύτερη περίπτωση ενάμιση μήνα για να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, αλλά στην πραγματικότητα μάλλον μόνο λίγες εβδομάδες.

Τα πρωτοσέλιδα σίγουρα έχουν θορυβήσει τους επενδυτές. Η απόδοση του 2ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου έκανε άλμα τη Δευτέρα, ενώ οι μετοχές των τραπεζών δέχθηκαν πλήγμα.

Όμως το στενό χρονοδιάγραμμα τείνει να συγκεντρώνει το μυαλό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μια σειρά μη διαπραγματεύσιμων «κόκκινων γραμμών» για τις περικοπές στις συντάξεις, το πρόγραμμα ανάπτυξης, τους στόχους του πρωτογενούς ελλείμματος και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους – εμμένοντας στην ουσία στην αντιμνημονιακή εντολή της.

Οι πιστωτές της χώρας θέλουν η κυβέρνηση να υπογράψει λίγο-πολύ την προηγούμενη συμφωνία διάσωσης, αυτή που αποτελεί ανάθεμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κάτι που δείχνει αδιέξοδο, σωστά;

Ίσως όχι:
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στη Ρίγα την Πέμπτη και την Παρασκευή, στο πλαίσιο του τέταρτου ετήσιου συνεδρίου Eastern Partnership με εταίρους από ορισμένες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, οι τεχνικές συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμφίβολα γνωρίζει πως έχει ξεμείνει από χρόνο και χρήμα και πως ο μόνος τρόπος για να αποτρέψει μια κατά τα άλλα σίγουρη χρεοκοπία είναι να αρχίσει να μιλάει σοβαρά. Άλλωστε, μπορεί να είναι κατά της λιτότητας, όμως οι τελευταίες εβδομάδες της προσπάθειας να βρει χρήματα και της επιβολής έκτακτων περικοπών σίγουρα δεν άφησαν καλύτερη αίσθηση. Κάποιες από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να αρχίσουν να μοιάζουν με λάστιχο, ενώ οι πιστωτές της χώρας έχουν αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να υπάρξει ευελιξία σε ορισμένα από τα δικά τους αιτήματα.

Μια συμφωνία αυτήν την εβδομάδα θα άνοιγε τον δρόμο για να οριστικοποιηθούν στη συνέχεια οι λεπτομέρειες, δίνοντας στην Ελλάδα πρόσβαση στην επόμενη δόση των πόρων διάσωσης. Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα έχει τρέξει μέχρι το χείλος της χρεοκοπίας, χωρίς όμως να πέσει στον γκρεμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: