"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η αποΠΑΣΟΚοποίηση της χώρας

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ άρθρο που πρωτοδημοσιεύτηκε στις 2/12/2013


«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό» ήταν ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα του κόμματος που κυβέρνησε την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. 


Τι κι αν τα χρόνια περάσανε και το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει με μονοψήφια ποσοστά, η χώρα σφραγίστηκε με τον πράσινο ήλιο που ανέτειλε μετά την πτώση της Δικτατορίας και μεγαλούργησε τις επόμενες δεκαετίες.  


Αυτή η σφραγίδα είναι και ο κύριος βραχνάς της σημερινής Ελλάδας που καλείται να την σβήσει μια για πάντα.



Χαρακτηριστικό της μεταβατικής αυτής εποχής είναι η διαρκής αμφισβήτηση και η καθολική απαξίωση των κομμάτων και όσων ασχολούνται με την πολιτική. Η οικονομική δυσπραγία και η κρίση, λειτούργησε καταλυτικά ώστε το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ να τιμωρηθεί εκλογικά και να βρεθεί σε μικρά ποσοστά.  


Ήταν όμως αυτό αρκετό για να κλείσουμε την πόρτα στο παρελθόν;



Φυσικά και το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα ζωντανό. Είναι το κόμμα με τους εκατομμύρια διορισμούς και διευκολύνσεις, που μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων που έπιναν μέχρι πρόσφατα νερό στο όνομά του. Ακόμα και σήμερα, σε όποια δημόσια υπηρεσία κι αν κοιτάξει κανείς, θα διαπιστώσει ότι οι μεγαλοϋπάλληλοι είχαν ή έχουν ακόμα κάποια σχέση με το κόμμα. Στους δήμους, οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ με τον μανδύα του ανεξάρτητου πλέον, κατεβαίνουν στις εκλογές κλείνοντας το μάτι στους άλλοτε πράσινους ψηφοφόρους τους θυμίζοντας τα βερεσέδια που τους χρωστούν από παλαιότερες διευκολύνσεις.



Το κόμμα-κράτος που ο Ανδρέας Παπανδρέου έσπειρε και ανάθρεψε με φροντίδα μπορεί να βρει ανάλογό του μόνο σε μη δημοκρατικά καθεστώτα. Κι αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμά του. Κατάφερε με όρους δημοκρατίας να λειτουργήσει απολυταρχικά, κομίζοντας μαζί του έναν κομματικό στρατό που ανάλογό του δεν πρόκειται να βρούμε ποτέ στην ιστορία των κομμάτων της Ευρώπης.

 Αυτό βέβαια που κάποιοι δεν κατανοούν ακόμα είναι ότι η ΠΑΣΟΚοποίηση της χώρας επηρέασε και τους αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ.

Το πετυχημένο μοντέλο διαχείρισης του κόσμου με την ανάλογη διευκόλυνσή του πήρε σάρκα και οστά και σε άλλους χώρους με παρόμοια αποτελέσματα αν και όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα: 


Ανάλογη προσπάθεια και νεκρανάσταση του κόμματος-κράτους ονειρεύονται και οι σύγχρονοι μιμητές του Ανδρέα Παπανδρέου, στον ΣΥΡΙΖΑ. 


Ίσως η μετάλλαξη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο δρόμο προς την εξουσία να κρύβει πολλές εκπλήξεις ακόμα αφού μεγάλες μάζες του κραταιού ΠΑΣΟΚ βρήκαν εύφορο έδαφος εγκατάστασης και ανάπτυξης στη νέα αντιπολίτευση.



Για να είμαστε λοιπόν ειλικρινείς το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ξεριζωθεί απλά καταψηφίζοντάς το.  


Η αποΠΑΣΟΚοποίηση της χώρας θα επέλθει μόνο όταν: 

Aντικρύσουν κατάματα την αλήθεια τα εκατομμύρια των Ελλήνων που το ψήφιζαν και ανακαλύψουν το πραγματικό τους λάθος. Από την όσμωση των κάτω θα έρθει η αλλαγή.


Μέχρι τότε θα αντιμετωπίζουμε το ΠΑΣΟΚ με τα χίλια πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: