"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Την ώρα που οι τσαμπουκαλεμένοι γραφικοί "αισιοδοξούν" επενδυτές και οι νομοθέτες εξετάζουν το πραγματικό κόστος μιας χρεοκοπίας


Με την Ελλάδα να ξεμένει από μετρητά, οι επενδυτές και οι νομοθέτες έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται την πιθανότητα μιας χρεοκοπίας αλλά και τις συνέπειες που θα έχει αυτό 
  

Το ερώτημα στο μυαλό των περισσότερων είναι εάν μπορούν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη ακόμα και εάν δεν καταφέρει να πληρώσει κάποια δόση στους δανειστές της…


Ο οικονομολόγος της UBS, Ρέινχαρντ Κλους γράφει: «Συνεχίζουμε να έχουμε ως βασικό σενάριο ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε συμφωνία… Παρόλα αυτά το ρίσκο μιας αποτυχίας που θα οδηγήσει σε ένα ενδεχόμενο Grexit δεν μπορεί να υποτιμηθεί». 
 
Από την πλευρά της, η Σίλβια Μέρλερ, ένας οικονομολόγος από Ευρωπαϊκό think tank, έχει υπολογίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα απ΄ότι υπολογιζόταν. «Η αλήθεια είναι, όμως, ότι αυτό οφείλεται βασικά σε μεγαλύτερο περιορισμό των δημοσιονομικών δαπανών και την καθυστέρηση πληρωμών των ιδιωτών προμηθευτών» εξηγεί η εφημερίδα. 




Η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με ένα δύσκολο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους το καλοκαίρι, με υποχρεώσεις περίπου €2 δισ. προς το ΔΝΤ και €6,5 δισ. προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Αύγουστο.
 

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει ακόμα να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, ενώ το υφιστάμενο, παγωμένο πρόγραμμα διάσωσης με την ευρωζώνη λήγει στο τέλος Ιουνίου.
  

Μια χρεοκοπία της Αθήνας στις εγχώριες υποχρεώσεις της, με την μορφή της καταβολής υποσχετικώντίτλων (IOUs) στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, πιθανότατα θα ήταν η λιγότερο ριψοκίνδυνη. Αν και είναι σχεδόν βέβαιο πως μια τέτοια κίνηση θα αμφισβητούνταν στο δικαστήριο – και θα δημιουργούσε μεγάλα πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση – οποιαδήποτε απόφαση θα μεταφερόταν για αργότερα.  


Αν η ΕΚΤ τραβούσε την πρίζα στον ELA, η κυβέρνηση δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους και να τυπώσει «νέες δραχμές» για να αναχαιτίσει τον αναπόφευκτο τραπεζικό πανικό. 


Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι προ των πυλών, η πιθανότητα ατυχήματος που θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ παραμένει.  


«Η χρεοκοπία χωρίς Grexit δεν μπορεί να είναι ένα σταθερό σημείο ισορροπίας», είπε ο κ. Κλους.
 

Μια χρεοκοπία απέναντι στο ΔΝΤ θα ήταν «άσχημη», τουλάχιστον από πολίτικής σκοπιάς, καθώς η Ελλάδα θα αρνηθεί εμμέσως να δώσει χρήματα σε κάποιες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, οι οποίες όμως συνεισφέρουν στα ταμεία του ιδρύματος.  


Παρόλα αυτά, το σενάριο αυτό είναι λιγότερο επικίνδυνο από μια χρεοκοπία προς το ΔΝΤ. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα ενημερωθεί ότι η Ελλάδα δεν ήταν τυπική στις υποχρεώσεις της μερικούς μήνες αργότερα και θα περάσουν ακόμα περισσότεροι μέχρι να πάρει αποφάσεις, οι οποίες, όμως, συμπεριλαμβάνουν την πιθανότητα του αποκλεισμού της χώρας από το ταμείο Η άρνηση πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ θα ήταν απίθανο να προκαλέσει μια αυτόματη χρεοκοπία λόγω άλλων υποχρεώσεων. Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έπρεπε να αποφασίσει εάν η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει-ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο την πόρτα για να αποφασίσουν και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 
 
Η κ. Μέρλερ ανέφερε ότι μια χρεοκοπία απέναντι στο ΔΝΤ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις αλλά είναι πιθανή. 
 

Το πιο «φρικτό» σενάριο, όμως, παραμένει η χρεοκοπία απέναντι στην ΕΚΤ:


Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται πάνω στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα και οποιαδήποτε απόφαση που θα οδηγούσε την ΕΚΤ να κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας θα απέκλειε την πιθανότητα πληρωμής των υπόλοιπων δανειστών 


Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία, είναι τι θα κάνει η ΕΚΤ με τον ELA είπε ο Γιάννης Μανουηλίδης, στέλεχος στην νομική εταιρεία Allen & Overty. «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να προσπαθήσει να ερμηνεύσει τις γραφές και να πάρει μια απόφαση».
 
 
Οι κανονισμοί για την παροχή του ΕLA δεν είναι ξεκάθαροι, αλλά εξαρτάται από την κεντρική τράπεζα να εκτιμήσει αν οι τράπεζες που λαμβάνουν την χρηματοδότηση είναι βιώσιμες.
 

Από την στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλες ποσότητες κρατικών ομολόγων, τα οποία δίνονται στην ΕΚΤ ως ενέχυρα, μια χρεοκοπία σε αυτά θα έκανε δύσκολο για τους αξιωματούχους στη Φρανκφούρτη να καταλήξουν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Αν η ΕΚΤ τραβούσε την πρίζα στον ELA, η κυβέρνηση δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους και να τυπώσει «νέες δραχμές» για να αναχαιτίσει τον αναπόφευκτο τραπεζικό πανικό.
 

Μια έξοδος από την νομισματική ένωση είναι παράνομη με βάση την νομοθεσία της ΕΕ, αλλά θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: