"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τα δύο σενάρια για ELA και κούρεμα ενεχύρων που θα εξετάσει σήμερα η ΕΚΤ


Σε ισορροπία τρόμου εξελίσσονται, όσο περιορίζεται ο χρόνος επίτευξης της συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών, οι εβδομαδιαίες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις οποίες μονοπωλεί η επανεξέταση του ορίου ρευστότητας του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA) και εν γένει το ελληνικό ζήτημα.

Η τρίωρη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας κατέδειξε ότι τα περιθώρια ελιγμών από την πλευρά της ΕΚΤ στενεύουν επικίνδυνα καθώς για πρώτη φορά διαρροές από την κεντρική τράπεζα ανέφεραν ότι το ενδεχόμενο αύξησης του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών συζητήθηκε εξαντλητικά!

Ως εκ τούτου, η σημερινη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μέσω τηλεδιάσκεψης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι ώρες είναι κρίσιμες και όσον αφορά τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι δύο είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι της ΕΚΤ:  

Πρώτον, ο Μάριο Ντράγκι και τα μέλη του συμβουλίου να αποφασίσουν «μία από τα ίδια», δηλαδή να ανοίξουν τόσο τη ρευστότητα του ELA όσο και την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένοντας επί της ουσίας την εξέλιξη των συζητήσεων με τους θεσμούς.

Δεύτερον, στην περίπτωση που δεν κάνουν πίσω οι σκληροί της ΕΚΤ, να προχωρήσει μεν σε αύξηση του κουρέματος στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, αυξάνοντας δε την περίμετρο των εγγυήσεων, δίνοντας τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να καταθέτουν στον ELA ενέχυρα πολύ χαμηλής διαβάθμισης.

Εάν προκριθεί το δεύτερο σενάριο, τότε:


Η κατάσταση παραμένει ίδια καθώς η αύξηση της περιμέτρου των ενεχύρων θα συμψηφίσει την αύξηση του haircut. Ωστόσο, πολιτικά θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τους εταίρους-πιστωτές.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία διότι όσο η κυβέρνηση και οι πιστωτές τρώνε τον χρόνο, σενάρια περί κεφαλαιακών ελέγχων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στο συρτάρι επανέρχονται.

Μολονότι όλοι τα ξορκίζουν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος έχουν επεξεργασθεί διάφορα ενδεχόμενα επιβολής περιορισμού κεφαλαίων ώστε αν κάτι στραβώσει το σύστημα να είναι έτοιμο να αντεπεξέλθει. «Ευχόμαστε να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο καθώς κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα την οικονομία και οι συνέπειες εκτιμάται ότι θα διαπεράσουν όλες τις δραστηριότητες», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

2,5 δισ. ευρώ το μαξιλάρι
Κι ενώ η κατάσταση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού στον ELA το μαξιλάρι ρευστότητας, μετά και την ένεση των 200 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας, εκτιμάται ότι κινείται στην περιοχή των 2,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε από την ΕΚΤ να ανοίξει τον ELA κατά 1 δισ. ευρώ και πήρε μόλις 200 εκατ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, εάν αυτό επαναληφθεί και σήμερα, αντιλαμβάνεται κανείς πως τα περιθώρια του δημοσίου να τραβήξει καταθέσεις από πηγές στενεύουν πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: