Επί πολλές δεκαετίες οι επιστήμονες αναρωτιούνταν πώς μπορεί να συγκριθεί ο μεταβολισμός μας με αυτόν άλλων ειδών.
Είναι ένα δύσκολο ερώτημα, αφού ο μεταβολισμός είναι ένα σύνθετο ζήτημα. Καθώς διασπάται η τροφή που καταναλώνουμε, παράγονται χιλιάδες μικρά μόρια, κάποια εκ των οποίων αποβάλλουμε από το σώμα μας τη στιγμή που από ορισμένα άλλα εξαρτάται η επιβίωσή μας.
Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει πραγματοποιήσει λεπτομερείς συγκρίσεις του μεταβολισμού ανάμεσα σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά. Οπως επισημαίνουν στην επιθεώρηση PLOS Biology, τόσο οι εγκέφαλοί μας όσο και οι μύες μας είναι ασυνήθιστοι από άποψη μεταβολισμού. Και ίσως αυτός ο ανορθόδοξος μεταβολισμός είναι μέρος αυτού που μας κάνει μοναδικά ανθρώπινους.
Οταν οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν τον μεταβολισμό, μπορούσαν να τον μετρούν μόνο με απλούς τρόπους. Μπορούσαν να εκτιμήσουν π.χ. πόσες θερμίδες καίει ένα ζώο την ημέρα. Ακόμη καλύτερα, να επιχειρήσουν να υπολογίσουν πόσες θερμίδες καίει κάθε όργανο στο σώμα ενός ζώου.
Αυτό που, κατά τους επιστήμονες, προκύπτει είναι πως καθώς πολλαπλασιαζόταν η νοητική δύναμη του ανθρώπου με το πέρασμα του χρόνου, η μυϊκή του δύναμη υποχωρούσε αναλογικά ακόμη περισσότερο, σε σχέση με τα άλλα ζωικά είδη. Οπως ανέφεραν, η ενέργεια των ανθρωπίνων μυών διοχετεύτηκε στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Οπως έδειξε η εξέλιξη, η νίκη ανήκει στους πιο έξυπνους, όχι στους πιο δυνατούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου