"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: O τσαμπουκαλεμένος γραφικός κάλμαρε και σκηνοθετεί το δικό του «Good Bye Lenin»

Suddeutsche Zeitung

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα και των ευρωπαίων εταίρων πλησιάζουν στο τέλος. Σε λίγες εβδομάδες η Ελλάδα θα πάρει τα χρήματα. Η Αθήνα χρειάζεται μία συμφωνία ώστε να κερδίσει βραχυπρόθεσμη ρευστότητα

Σε αντίθετη περίπτωση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας οι δεσμεύσεις του απέναντι στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ, καθώς και στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους δεν θα εκπληρωθούν. Εάν η Ελλάδα καταστεί αφερέγγυα, οι συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν (...) 

 Στη σκιά αυτών των διαπραγματεύσεων υπάρχει ένα ακόμη δράμα: η επιστροφή της αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική πραγματικότητα

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι για τον Αλέξη Τσίπρα οι «δικοί» του άνθρωποι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο ανάμεσα σε εκείνον και τους εταίρους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δείξει μία διάθεση στροφής από την άγρια πολιτική αντίθεσης και σε ένα σύντομο διάστημα έχει ενσωματωθεί με τις συνθήκες. Για αυτό είχε προσωπικές συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και πολλούς άλλους ευρωπαίους ηγέτες

Προκειμένου να κρατήσει την αριστερή πλατφόρμα, που προέρχεται από το παλιό κομμουνιστικό κόμμα με τη μέρος της η κυβέρνηση σκηνοθετεί την δική της εκδοχή της ταινίας Good bye, Lenin:


 Δανείζεται τη γλώσσα παλαιών μαρξιστικών κειμένων, όπου αντίπαλοι είναι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι γερμανοί αποικιοκράτες. Η ιδιωτική οικονομία αντιμετωπίζεται με καχυποψία, ο δημόσιος τομέας αποτελεί τη λύση της ανεργίας και όποιος δεν είναι με το μέρος μας είναι εναντίον μας. 

Το δράμα αυτής της σκηνοθεσίας είναι ότι οι πολίτες υποφέρουν

O Αλέξης Τσίπρας πάντως ενώπιον αυτής της κατάστασης έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση:

Αναπροσάρμοσε τη διαπραγματευτική του ομάδα, ετοιμάζει κόμμα και πολίτες για έναν έντιμο συμβιβασμό και είναι διατεθειμένος να αμφισβητήσει τις 'κόκκινες γραμμές' (…)

 Τώρα πρέπει από την πλευρά τους και οι ευρωπαίοι εταίροι να τολμήσουν ένα βήμα και να της δώσουν προκαταβολικά εμπιστοσύνη εξασφαλίζοντάς της αέρα μέχρι τον Ιούνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: