"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Κλειστές οι "γραμμές" συναλλάγματος για τις ελληνικές τράπεζες

Tης Νένας Μαλλιάρα

Έναντι κάθε πιθανού κινδύνου από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της έχουν οχυρωθεί οι ξένες τράπεζες. Έτσι, μετά το κλείσιμο διατραπεζικών γραμμών money market με τις ελληνικές τράπεζες, έκοψαν και τις γραμμές συναλλάγματος, ενώ πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι μειώνουν τα ρίσκα τους ακόμη και σε υπηρεσίες θεματοφυλακής.

Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εκτιμήσεων των ξένων τραπεζών κάνει λόγο για την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών, αφού και η Ευρώπη διακυβεύει πολλά από ένα ελληνικό «ατύχημα», εντούτοις έχουν καλύψει πλήρως τα νώτα τους. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησαν και σε κλείσιμο (σχεδόν μηδενισμό) των διατραπεζικών γραμμών συναλλάγματος, μέσω των οποίων οι ελληνικές τράπεζες είχαν τη δυνατότητα σύναψης πράξεων σε νομίσματα εκτός του ευρώ – κυρίως σε δολάριο – που καλύπτουν ευρεία γκάμα συναλλαγών της ελληνικής Οικονομίας.

Ειδικότερα, μέσω της πώλησης ευρώ, οι τράπεζες αγόραζαν στη διατραπεζική αγορά δολάρια, με τα οποία χρηματοδοτούσαν τους εισαγωγείς πελάτες τους, πραγματοποιούνταν οι εισαγωγές πετρελαίου, φαρμάκων και άλλων ειδών συνδεδεμένων με το δολάριο ή πληρώνονταν ακόμα και οι δόσεις προς το ΔΝΤ. Τώρα, οι ξένες τράπεζες κάνουν πράξεις συναλλάγματος με τις ελληνικές για πολύ μικρά ποσά, στην καλύτερη περίπτωση, «περιμένοντας να καταβληθούν πρώτα τα ευρώ στο λογαριασμό τους προκειμένου να προχωρήσουν ύστερα στη χορήγηση των δολαρίων»

Η πρακτική που ακολουθούν πλέον οι ξένες τράπεζες στην αγορά συναλλάγματος, η οποία – σημειωτέον – δεν έχει τα ρίσκα αθέτησης πληρωμής των πράξεων money market όπου εκεί υπάρχει δανεισμός της μίας τράπεζας στην άλλη, είναι ενδεικτική του σημείου « μηδέν» στο οποίο έχει φτάσει το αξιόχρεο της Ελλάδας. Έτσι, το κλείσιμο των γραμμών συναλλάγματος αποτελεί το έσχατο μέτρο προφύλαξης των ξένων τραπεζών έναντι κάθε πιθανού κινδύνου που θα απέρρεε από δυσμενή εξέλιξη στο ελληνικό ζήτημα.

Ο φόβος για ένα ελληνικό «ατύχημα», μάλιστα, οδηγεί τις τράπεζες και στη λήψη μέτρων προφύλαξης σε δραστηριότητες θεματοφυλακής, οι οποίες από τη φύση τους δεν ενέχουν ρίσκο. 


Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη θεματοφυλακή ομολόγων και μετοχών για λογαριασμό πελατών τους του εξωτερικού κάνουν πλέον ό,τι  μπορούν ώστε να προφυλαχθούν από το ενδεχόμενο «να πληρώσουν σε ευρώ και να πληρωθούν σε δραχμές».

Σημειώνεται ότι οι ξένες τράπεζες είχαν λάβει τις πρώτες προφυλάξεις έναντι πιθανών κινδύνων από την Ελλάδα μέσω του σταδιακού περιορισμού των γραμμών money market αρκετά νωρίτερα, ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους με τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την προοπτική των βουλευτικών εκλογών με διαφαινόμενη την αλλαγή κυβέρνησης.

Οι γραμμές διατραπεζικού δανεισμού έκλειναν σταδιακά ολοένα και περισσότερο για να μηδενιστούν με τις εμπλοκές στη διαπραγμάτευση ήδη από τον Φεβρουάριο. Σε αυτή τη φάση, φαίνεται πως οι ξένες τράπεζες έχουν οχυρωθεί πλήρως έναντι παντός κινδύνου, αφήνοντάς τον εξ ολοκλήρου στις ελληνικές τράπεζες.





Δεν υπάρχουν σχόλια: