"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


OIKONOMIA στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ψιτ "σκίστες". Κάντε λίγο κράτει με τα Μνημόνια και προσέξτε μη σκίσετε κανένα καλσόν...


Μια μεγάλη χάρη στις ελληνικές τράπεζες και στην ελληνική οικονομία, που στενάζει από έλλειψη ρευστότητας, κάνει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι. Δίνει αξία σε αυτά που η υπόλοιπη αγορά θεωρεί «σκουπίδια» (junk) και είτε τα αγοράζει είτε τα θεωρεί εγγύηση για παροχή δανείων. Αυτά είναι τα ελληνικά ομόλογα και οι τίτλοι των ενυπόθηκων δανείων που έχουν δώσει στο παρελθόν οι ελληνικές τράπεζες και, τώρα, κάποια εξυπηρετούνται και πάρα πολλά απλώς λιμνάζουν στα χαρτοφυλάκιά τους. 

Η κίνηση Ντράγκι, την οποία χαιρετίζουν όλοι –πλην ίσως κάποιων ξινών Γερμανών τραπεζιτών– είναι μέρος της πιστωτικής χαλάρωσης στην οποία ομνύουν σχεδόν άπαντες στην Ελλάδα. Η ΕΚΤ θα πάρει χαρτιά, που οι διεθνείς αγορές θεωρούν «σκουπίδια», και θα δώσει ευρώ τα οποία χρειάζεται η ελληνική αγορά, όπως χρειάζεται το νερό ο πεζοπόρος της ερήμου. Eτσι μαζί με τα 45 δισ. ρευστότητα που ήδη έδωσε η ΕΚΤ σε δύσκολους καιρούς (να θυμηθούμε ότι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, λίγο πριν από τις δεύτερες εκλογές του 2012, πολεμικά C-130 που κουβαλούσαν κάθε νύχτα ντάνες με χαρτονομίσματα από την Ιταλία, έτσι ώστε να μη λείψει χρήμα από κάποιο ελληνικό ΑΤΜ και δημιουργηθεί τραπεζικός πανικός) θα γίνει μία ακόμη ένεση ρευστότητας ύψους περίπου 10-30 δισ.
Κανείς όμως δεν δίνει λεφτά τζάμπα, ή έστω χωρίς κάποιες εγγυήσεις ότι δεν θα τα χάσει οριστικώς.  

Eτσι ο κ. Ντράγκι είπε και δημόσια αυτό που έλεγε σε όλους τους (Eλληνες κυρίως) συνομιλητές του:

  Η αιμοδότηση της οικονομίας μας από την ΕΚΤ προϋποθέτει πρόγραμμα υλοποίησης των δημοσιονομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας· όχι μόνο για τα 20 δισ. που προσδοκούμε, αλλά και για τα 45 δισ. που ήδη πήραν οι ελληνικές τράπεζες. 

Λογικό, διότι η ΕΚΤ μπορεί να τυπώνει λεφτά, αλλά αυτά δεν είναι του κ. Ντράγκι. Είναι όλων των φορολογουμένων της Ευρωζώνης.
Θα το βαφτίσουν αυτό το πρόγραμμα τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων «τρίτο Μνημόνιο»; 

Θα του δώσουν ολίγον τι οργουελικό όνομα, κάτι σαν «συμφωνητικό της λήθης»; 

Ακόμη και «τραχανά» να το πουν, η ουσία είναι μία: 
H ελληνική οικονομία δεν έχει τελειώσει με το συμμάζεμα και τις μεταρρυθμίσεις. Εχει δρόμο μπροστά της και αυτό πιστοποιείται από την ανάγκη επιπλέον ρευστότητας

Γι’ αυτό, ας κάνουν λίγο κράτει στο σχίσιμο των Μνημονίων ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σαμαράς. Ποιος ξέρει; Μπορεί να τα χρειαστούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: