"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ: Αδιόρθωτος ο Ερντογάν: Κάθε μέρα αντιτίθεμαι περισσότερο στο Ιντερνετ

Αδιόρθωτος ο Ερντογάν: Κάθε μέρα αντιτίθεμαι περισσότερο στο Ιντερνετ Για μια ακόμη φορά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν τα έβαλε με... τις μηχανές του διαβόλου. Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) επανέλαβε την εναντίωσή του στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη φράση: «Κάθε μέρα αντιτίθεμαι όλο και περισσότερο».  

Πάντως ο σύμβουλος επικοινωνίας της προεδρίας διέψευσε λίγο αργότερα τις δηλώσεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή παρερμήνευσε το νόημα των λεγομένων του.

«Ήθελε απλά να επικεντρώσει την προσοχή στο γεγονός ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ως ένα εργαλείο προπαγάνδας από το Ισλαμικό Κράτος και άλλες οργανώσεις» διαβεβαίωσε ο Λουτφουλάχ Γκεκτάς, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Κατόπιν υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ανησυχητική τάση που τον απασχολεί όλο και περισσότερο» συνέχισε ο ίδιος τονίζοντας ότι «αυτό δεν έχει να κάνει με το να τάσσεται κάποιος εναντίον του Διαδικτύου».

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε την ώρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε  πολλές διατάξεις μιας νέας νομοθεσίας που επιτρέπει στην αρχή τηλεπικοινωνιών (TIB) να εμποδίζει την πρόσβαση σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να «προστατέψει την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη ή να εμποδίσει τη διάπραξη ενός εγκλήματος».

Ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε το νόμο αυτόν, επιβεβαιώνοντας ότι «εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις», περιλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται προ των πυλών της Τουρκίας, στη Συρία και το Ιράκ, στρατολογούν μαχητές στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με το CPJ.

Ο υπουργός Επικοινωνιών Λουτφί Ελβάν από την πλευρά του κατήγγειλε την απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής:


«Η Τουρκία δε διαθέτει πλέον μηχανισμούς προκειμένου να παρέμβει αμέσως στην περίπτωση παραβιάσεων» είπε ενώπιον του Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ερντογάν τα μέλη της CPJ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις πιέσεις που ασκούνται στους δημοσιογράφους στην Τουρκία και τις επιθέσεις που εξαπολύονται εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης.
Ο Ερντογάν απέρριψε όλες αυτές τις επικρίσεις.
«Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν πρέπει ποτέ να έχουν την ελευθερία να προσβάλουν» υποστήριξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: