"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Οταν η εφορία πρωτοτυπεί

Παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί προφανώς ο... ελληνικός τρόπος προσδιορισμού των εταιρικών παροχών σε είδος που υπόκεινται σε φορολόγηση. Μόνο που η πρωτοτυπία αυτή προκαλεί σύγχυση στις επιχειρήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις... χαμόγελα σαρκασμού!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παροχή εταιρικών κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείται εισόδημα του εργαζόμενου και φορολογείται η κάλυψη από τον εργοδότη κόστους πέραν αυτού που αφορά στο πρόγραμμα χρήσης κινητής τηλεφωνίας, το οποίο όμως αφορά προσωπικές τηλεπικοινωνιακές ανάγκες του εργαζόμενου.

Με απλά λόγια η επιχείρηση καλείται να παραβιάσει προσωπικά δεδομένα, να παρακολουθεί και να καταγράφει ως σύγχρονος Σέρλοκ Χολμς με ποιον μιλά στο τηλέφωνο ο υπάλληλός της στον οποίο έχει παραχωρήσει κινητό τηλέφωνο, ώστε να διαχωρίσει ποια λεπτά τηλεπικοινωνίας έγιναν για προσωπικούς λόγους του εργαζόμενου και ποια για επαγγελματικούς λόγους! Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του.

Το παράδειγμα αυτό δεν είναι μοναδικό, είναι όμως αποκαλυπτικό για την προχειρότητα με την οποία νομοθετούμε στην Ελλάδα. 


Εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πράγματι επιθυμούν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να «συλληφθεί» το φορολογητέο εισόδημα που αποκρύπτεται, εάν πράγματι υπάρχει η βούληση για πάταξη της φοροδιαφυγής, που δεν αμφιβάλλουμε, υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό, καθώς η παραοικονομία αντιστοιχεί περίπου στο 22%-42% του ΑΕΠ της χώρας.


Ας σοβαρευθούν στο υπουργείο Οικονομικών... Δεν είναι δυνατόν να επικεντρώνουν την προσοχή τους και να εκδίδουν εγκυκλίους επί εγκυκλίων για τη φορολόγηση «εργαλείων δουλειάς». Φυσικά, έλεγχος παντού, καμιά κερκόπορτα να μην μείνει ανοιχτή στη φοροδιαφυγή, αλλά ας μην κοιτούν το δέντρο και χάνουν το δάσος της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: