"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ:Εγκρίθηκε το νομικό πλαίσιο για το διάλογο με τους Κούρδους - Η κυβέρνηση Ερντογάν προσβλέπει σε ψήφους

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε το νομοσχέδιο που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους, το οποίο κατέθεσε εσπευσμένα η κυβέρνηση Ερντογάν με ζητούμενο την αναβίωση της διαδικασίας που είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2012 αλλά πλέον βρίσκεται σε «νεκρό» σημείο.
Ο Ερντογάν υπολογίζει ότι με την κίνηση αυτή θα κερδίσει τη στήριξη μέρους της κουρδικής μειονότητας -οι Κούρδοι αριθμούν περίπου 15 εκατομμύρια ή το 20% του πληθυσμού της Τουρκία - εν όψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου στις οποίες είναι υποψήφιος.

Ο νέος νόμος, που περιλαμβάνει συνολικά έξι άρθρα, θα βοηθήσει στην επανένταξη των ανταρτών που καταθέτουν τα όπλα τους και δίνει στην κυβέρνηση την εξουσία να διορίζει πρόσωπα και να υποδεικνύει θεσμούς που θα διεξάγουν διαπραγματεύσεις για το «κουρδικό ζήτημα».

Ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν είχε χαρακτηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης «ιστορικό γεγονός».

Η κατάπαυση του πυρός που κήρυξε το PKK τον Μάρτιο του 2013 τηρείται σε γενικές γραμμές. Πριν έναν χρόνο ωστόσο το PKK σταμάτησε την αναδίπλωση των μαχητών του στις βάσεις τους στο Ιράκ, καταγγέλλοντας την αργή πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Από το 1984 όταν το PKK ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι στην Τουρκία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: