"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Aφού επί χρόνια τους έκλεινε το μάτι, η κυβέρνηση Ερντογάν εκφράζει "απογοήτευση" για το γεγονός οτι Τούρκοι τζιχαντιστές πολεμούν στο πλευρό της ISIS στο Ιράκ

Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο Μπουλέντ Αρίντς, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την συμμετοχή Τούρκων φανατικών ισλαμιστών στις τάξεις της ένοπλης οργάνωσης ISIS η οποία επεκτάθηκε στο Ιράκ από τη Συρία, όπου πολεμούσε εναντίον της κυβέρνησης του Σιίτη προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ.

«Εκφράζω την απογοήτευση μου, καθώς ένα μικρό μέρος της τουρκικής νεολαίας εντάχθηκε προσφάτως στους κόλπους των εξτρεμιστικών ομάδων προκειμένου να πολεμήσει στο όνομα του Ισλάμ» είπε ο Αρίντς. Δεν κατονόμασε καμία οργάνωση, αλλά το περιεχόμενο της ομιλίας του παρέπεμπε εμφανώς στην ISIS.

Υπολογίζεται ότι μερικές εκατοντάδες Τούρκοι σουνίτες εχουν ενταχθεί στην οργάνωση, ο ακριβής αριθμός τους όμως είναι αδύνατον να εξακριβωθεί. Τα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο μηχανισμός προπαγάνδας και η υπόσχεση για αναβίωση του χαλιφάτου της Βαγδάτης, που διαλύθηκε τον 16ο αιώνα, συμβάλλουν στο να προσεγγιστούν νέα μέλη, τα οποία ασπάζονται το ακραίο ιδεολογικό προφίλ της οργάνωσης, η οποία έχει καταγγελθεί ακόμη και από την αλ Κάιντα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι πίσω από την έκφραση «προβληματισμού» του ισλαμιστή Τούρκου πολιτικού ενδεχομένως να κρύβεται μία προσπάθεια να πέσει επικοινωνιακή «στάχτη στα μάτια» της τουρκικής και της διεθνούς κοινής γνώμης. Κι αυτό διότι υπάρχουν αρκετές πληροφορίες ότι τα δύο τελευταία χρόνια η Τουρκία βοηθούσε, οικονομικά και εξοπλιστικά, ακραίους τζιχαντιστές στο έδαφος της Συρίας, ποντάροντας στην ανατροπή του Ασαντ, η οποία όμως δεν προέκυψε.

Οι τζιχαντιστές, αφού κατέλαβαν το Τούρκικο Γενικό Προξενείο στη Μοσούλη, απήγαγαν τον πρόξενο και 48 Τούρκους, των οποίων η τύχη εξακολουθεί να αγνοείται. Ενώ οι 32 οδηγοί φορτηγών που απήχθησαν από τους ακραίους οπαδούς, αφέθηκαν τελικώς ελεύθεροι, με αποτέλεσμα να εγερθούν υποψίες ότι η τούρκικη κυβέρνηση πλήρωσε λύτρα στην ISIL για την απελευθέρωσή τους. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: