"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ο ξενιστής και enter στη διπλανή πόρτα!

(Από το "ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΜΟΝΙΟ" του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"


Μέσα στην πολυετή, βαθιά και πολύμορφη κρίση που μαστίζει τον τόπο μας, το κοινωνικό σώμα λειτουργεί ως ξενιστής. Φιλοξενεί χωρίς ούτε να το επιλέγει, μήτε και να το καταλαβαίνει, παράσιτα κάθε μορφής που παραλύουν τις αντιστάσεις του. Παράσιτα καθόλου ορατά από το ενσωματωμένο στην καπιταλιστική επικυριαρχία δημόσιο μιντιακό μάτι. Οι αρρώστιες οι πέραν των «συνηθισμένων» δεν εντοπίζονται, για πρόληψη ούτε λόγος, κι όταν εκδηλωθούν τα συμπτώματα, πασαλείβονται με την πρόχειρη αλοιφή της εντυπωσιοθηρίας. Δυο κραυγές, τρεις εκπλήξεις κι ύστερα ξανά πίσω στη μικροπολιτική αναζήτηση του κραυγαλέου.


Εχουν πολλαπλασιαστεί και ξεφυτρώσει σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας απίθανες «εταιρείες», «σύλλογοι», «ομάδες σκέψης», «κύκλοι» και... «σχολές» που πουλάνε με το άμεσο ή έμμεσο αζημίωτο την «υπερβατική», «μεταφυσική», «αποκαλυπτικά συνωμοσιολογική» ερμηνεία, κατανόηση και αντιμετώπιση της κρίσης. Πολλές, αν όχι οι περισσότερες, από αυτές τις παθογενείς εστίες έχουν ωραία αγοραστική βιτρίνα, κόβουν αποδείξεις και τιμολόγια, τόσα όσα τους επιτρέπουν να κινούνται ως θαυμαστοί μάγοι - απατεώνες - σωτήρες, ευυπολήπτως στη διαβόητη ελεύθερη αγορά. Επιδίδονται σ' ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό πελατείας ψυχών, μυαλών και σωμάτων. Διαλύουν προσωπικότητες, στέλνουν ανθρώπους στα ψυχιατρεία, κομματιάζουν οικογενειακές και γενικότερα ανθρώπινες σχέσεις, παράγουν στρατιά από «δασκάλους» του φούμαρου και νομιμοποιούν κάθε κατάλυση ορθολογισμού. Υποκρύπτουν ή και διαφημίζουν κάθε μορφής ψυχολογική κι ενίοτε σωματική βία, απειλούν και εκβιάζουν κάθε μέλος - πελάτη που θέλει να απομακρυνθεί από τους «κόλπους» της σέχτας.  


Ουδείς ασχολείται από... τας αρχάς με αυτόν τον εσμό που ενισχύεται με αστρικές ταχύτητες από τη μαύρη χειραγωγική αγορά του διαδικτύου


Για να κατανοήσει δε κανείς το μέγεθος αυτού του «νόμιμου» παραεμπορίου, αρκεί να σκεφτεί ότι αθροίζει παράσιτα από τον παραθρησκευτικό διεθνή ιστό ως τις εκφασισμένες σχολές εκγύμνασης και άμυνας που έχουν στηθεί σε κάθε γειτονιά.  


Μέχρι και τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, ως ξενιστής φερόταν κυρίως το τμήμα εκείνο του κοινωνικού σώματος που οι μετρήσεις των δημοσκόπων αποκαλούν γυναίκες μέσης και άνω ηλικίας, βασικής ή καθόλου παιδείας. Ομως σήμερα, που τα μαύρα «λεφτά» είναι πολλά ακριβώς επειδή λείπουν τα κλεμμένα καθαρά της εργασίας, οι ξενιστές είναι κυρίως νέοι, μορφωμένοι, φοιτητές, άνεργοι με πτυχία, απελπισμένοι άντρες που αποκόπηκαν βίαια από την προστασία, το νταβατζιλίκι του ψηφοφόρου - πελάτη, που ο κομματάρχης βόλευε κάπου ώστε να μη σκέφτεται, αλλά να τον ψηφίζει. Βοηθούσης και της τηλενομιμοποίησης αυτών που «ζουν ανάμεσά μας» και περνάνε και καλύτερα από μας, το δηλητήριο της αιχμαλώτισης της σκέψης των απελπισμένων και αποϊδεολογικοποιημένων ανθρώπων μολύνει ολοένα και περισσότερους. Το χειρότερο είναι πως οι άνθρωποι - θύματα, οι ίδιοι που εξανίστανται όταν πιαστεί κάποιος «σατανιστής» επειδή δολοφόνησε κάποιον άτυχο, ή που κόπτονται για το «σύστημα» αποδίδοντάς του «ιλλουμινάτους», «εβραιομασόνους» κλπ. κλπ. κραδαίνοντας τις παμπάλαιες ρομφαίες εκκαθαριστών της τρέχουσας βρόμας του τύπου «να σου πω εγώ τι φταίει και πώς θα σωθείς», έχουν και μιντιακή και εν μέρει πολιτική διέξοδο - ένταξη. Τα μαυροπαλίκαρα με τελετουργίες ισημερίας στα βουνά και σβάστικες σύμβολα του ήλιου πουλάνε σκοτάδι σε νέους, με αποδείξεις από την παραδιπλανή συνοικιακή π.χ. «οργάνωση συστημικής αυτογνωσίας» που εκπαιδεύει τη μαμά τους. Αυτούς τους ψηφοφόρους της κάθε λογής χρυσαυγής δεν τους αναλύει ποιοτικά καμιά δημοσκόπηση. Μόνο τους συναντάς σε παρέες και συναθροίσεις και, μόλις ανοίξει η κουβέντα, πετάνε δυο ιντερνετικές παπάρες και τελειώνουν την επανάσταση πιο γρήγορα κι από τον άγιο πρωτολιμενάρχη...


Το σύστημα έχει εναλλακτικές και δη επικοινωνιακές να πουλάει φόβο μεγαλύτερο από αυτόν που παράγει στο επίπεδο της κοινής οικονομικής ζωής με την ανεργία, τη φορολογία, την ιδιωτικοποίηση του αέρα που αναπνέεις. Πλασάρει τον εχθρό, τον καπιταλισμό, στη σφαίρα του ανέγγιχτου, του υπερφυσικού. Και κατασκευάζει εκείνες τις συλλογικότητες της ψευδαίσθησης, μιαν άλλη μορφή στην πράξη ακροδεξιού ακτιβισμού, έτσι ώστε οι δούλοι να συναγελάζονται στις στρούγκες της αγοράς με διανοούμενους της αριστερής δεκάρας.  

Η κρίση έφτιαξε τον ξενιστή. Εφτιαξε και τα παράσιτα. Και πουλάει στους δούλους την οριστική τους καταδίκη ως μέλλον. Επειγόντως να χτίσουμε αντίσταση σ' αυτήν την εθελούσια έξοδο από την πραγματικότητα... αρχίζοντας από τη διαπίστωση ότι ούτε αστεία είναι, ούτε ξορκίζεται με φρασούλες «άστον - ην, τρελοί είναι και ψυχάκηδες...». Πατήστε enter στη διπλανή πόρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: